Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, 2 yıllık süreçte yapılan işleri ve yeni dönemde gerçekleştirmeyi hedefleri işleri şöyle özetledi:  
ARTIK YENİ KURULAN BELEDİYE DEĞİLİZ
“Artık yeni kurulan bir belediye değiliz. 24 ayını dolduran; çalışmalarını belli bir aşamaya getirmiş ve geleceğe emin adımlarla ilerleyen, her geçen gün Altıeylül’ümüzü güzelleştirmeye çalışan; Altıeylül’deki insanlarımızı mutlu etmeye çalışan, belediyeciliğin çeşitli örneklerini; gerek hizmet belediyeciliği açısından gerek sosyal, gerek kültürel, gerek çevreye duyarlı, gerekse katılımcı belediyecilik örneklerini sergileyerek yolumuza devam ediyoruz. Birisini bitirip, diğerini başlamamız söz konusu değil. Hepsini eş zamanlı yürütme mecburiyetindeyiz. Balıkesir’in en büyük ilçesiyiz. Yaklaşık olarak 175 bin nüfusumuz, 927 kilometrekare yüzölçümümüz var. Kırsalda 81 muhtarlığımız olmasına rağmen; 107 tane yerleşim birimimiz var. Yani 107 ayrı noktaya hizmet götürüyoruz. 107 ayrı noktada kırsalda çöpleri topluyoruz. Oralarda yaşayan vatandaşlarımızı mutlu etmeye çalışıyoruz. Tabi merkezimizde de 13 tane mahallemiz bizim sorumluluk alanımız içerisinde yer alıyor.
DÜNYA BALIKESİR’İ KONUŞUYOR
Balıkesir 30 Mart Yerel Seçimleriyle artık Büyükşehir oldu. Bütünşehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türkiye’de ve dünyada dikkat çeken, yıldızlaşan, odak şehir olmaya aday bir ilde yaşıyoruz. Bugün Türkiye’nin neresine gitsek Balıkesir konuşuluyor; yurt dışında Balıkesir projeleriyle, konumu itibariyle, geçecek otoyollarıyla, lojistik köyüyle, OSB’siyle, Büyükşehir’in büyük projeleriyle Balıkesir hakikatten kendinden söz ettiren ve farkındalık oluşturan bir şehir haline geldik. Bunun örneklerinden birisi de; şehir merkezinde yıllardır eksikliğini hissettiğimiz 5 yıldızlı otel yoktu. Hilton geldi, Sabancı alışveriş merkezi yapmak için geldi ve süratle OSB’nin büyütülmesi noktasında ciddi gayretler sarf ediliyor. OSB Altıeylül sınırları içinde yer alıyor ve şu anda dolmuş durumda. 1/100.000’lik haritalara göre de dört kat daha büyüyecek ve büyütme çalışmaları da devam ediyor.
BÜYÜKŞEHİRLE EL ELE, KOL KOLA
Tabi bizler de ilçe belediyesi olarak Büyükşehir’e bağlı 20 ilçe belediyesinden biriyiz: Tabi ki görevler konusunda Büyükşehir’in yapacağı, ilçelerin yapacağı sorumluluklar var. İlk defa büyükşehir olduğumuz için vatandaşlarımız tarafından sorumluluk alanlarıyla ilgili doğru algılama yapılamadı. Ama şimdi artık gittikçe bu yerine oturmaya başladı. Büyükşehirden beklentiler, ilçe belediyelerinden beklentiler ve hizmet alanları vatandaşlar tarafından da tanımlandı. Tabi ki Büyükşehir ile birlikte ortaklaşa yaptığımız hizmetler var. Birlikte koordine edilen çalışmalar da var. Birlikte dayanışma içerisinde, güç birliği yaparak Balıkesir’in ilçeleriyle ilgili, mahalleleri ile ilgili de hem Büyükşehir’in hem ilçe belediyelerinin birlikte projeleri devam ediyor.

ALTIEYLÜL BELEDİYESİ'NİN GURURU : ALGEM
“Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü çalışmaları arasında ilk sırada ALGEM yer alıyor. Sosyal belediyecilik açısından ALGEM ile ilgili 2 defa ödül aldık. Burada sosyal marketimiz var. Garip ve guraba vatandaşlarımıza burada sahip çıkıyoruz. Mutfağı kaynamayan vatandaşlarımızın hiç olmazsa ocakları kaynasın. Bizim sorumluluk alanımızda hiç kimsenin mutfağında ocağı tütmesin istemiyoruz. Onun için orada bir sosyal market açtık. Bu marketin içerisinde 450’den fazla ürün var. Burası ALGEM’in bodrum katında ve hiç kimse oraya gireni görmüyor. Alışveriş sonrası verdiğimiz poşetlerin de üzerinde hiçbir amblem yok. Kimse bir yardım alıyor havası içerisinde bulunmasın istedik. Buradan hizmet alan yardıma ihtiyacı olan vatandaşlara ALKART eriyoruz: Bizim saha ekiplerimiz var. Buraya başvuru yapanlar ciddi bir biçimde araştırılıyor ve devletin diğer birimleriyle de irtibat halindeyiz. Hak edenlere ALKART veriliyor. Bugüne kadar 1109 başvuru olmuş. Bunlardan 684 kişinin başvurusu olumlu karşılandı ve bu kişiler oradan alışveriş yaparak evinin ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Genelde belediyeler kuru gıda dağıtıyordu. Bunu ortadan kaldırdık. Bu ailelerin kuru gıdanın dışında diğer ürünlere ihtiyacı oluyor.

BALIK VERMEYİ DEĞİL  TUTMAYI ÖĞRETİYORUZ
ALGEM’deki en önemli konulardan bir tanesi de istihdam. Bu insanlara balık vermeden öte mutlaka balık tutmayı da öğretmemiz lazım. Burada meslek edindirme kursları açarak onların meslek sahibi olması, kendi işini kurması veya iş bulabilme imkanlarını sağlama içerisindeyiz. Bu maksatla da bilgisayar işletme kursu, çocuk bakımı, ev ve kurum temizliği, pastacılık, aşçılık, engelli bakımı, nakış kursu, dikiş kursu, takı tasarım kursu, İngilizce kursu gibi değişik kurslarımız var. Şu ana kadar 349 mezun olan kursiyerimiz var. Ayrıca 263 tane de devam eden kursiyerimiz var. Bu kurslar ilçe milli eğitim müdürlüğü ve halk eğitim müdürlüğümüzle beraber yapıyoruz. Öğretmenleri onlar veriyor, yer ve öğrencileri de biz tespit ediyoruz: Neticede daha sonra sertifikalandırılıyor. Bu sertifikayla iş bulan ve iş kuran kardeşlerimiz de var.
Bu ailelerin en büyük sıkıntılarından birisi de meslek kurslarına gelirken çocuklarını bırakacak bir yer olmamasıydı. Onlar için de ALGEM’in bir katını çocuk faaliyet alanı olarak gerçekleştirdik. Çocuklarını getirip aynı binada teslim ederek kendileri de meslek edindirme kurslarında faaliyetlerine devam ediyorlar. 
ALGEM KİMSESİZLERİN KİMSESİ OLUYOR
ALGEM’in bir katını da misafirhane olarak tanzim ettik. Özellikle burada yaşlı aileler oluyor. Çolukları, çocukları uzakta bulunuyorlar ve kendi kişisel bakımlarını yapamıyorlar. Biz de onları buraya getirerek 1-2 gün misafir ediyoruz. Bu arada da evlerindeki eksikliklerini tamamlıyoruz. Evleri boya badana olması gerekiyorsa o yapılıyor, ilaçlaması yapılıyor, temizliği yapılıyor; tabiri caizce evleri bir taraftan hazırlanırken, kendileri de bizim misafirhanemizde kalıyorlar.

AİLE DANIŞMA MERKEZİYLE BOŞANMALAR AZALDI
Gördük ki psikolojik sorunları olan çok sayıda insanımız var. Biz de psikolojik destek vermek maksadıyla bir aile danışma merkezi kurduk. Orada bir psikoloğumuz var ve değişik vakalarda danışmanlık yapıyor. Özellikle parçalanmış aileleri birleştirmeye çalışıyor, boşanma noktasına gelen aileler boşanmasın, çocukları ortada kalmasın diye ciddi gayret sarf ediliyor. Bunun yanında imtihan korkusu olan, başka korkusu olan kişilerle de seanslar devam ediyor. Yaklaşık 96 aile ile 363 görüşme yapıldı. Vatandaşlarımız ücretsiz olarak bu imkandan faydalanabiliyorlar. Tabi vaka büyükse doktora da yönlendirilebiliyor.”
BÜYÜKŞEHRİN PROJELERİYLE GURURLANDI
Büyük projeleri Büyükşehir Belediyemiz yapıyor. 20 ilçemizin tamamında da Büyükşehir’in projeleri var. Bizim Altıeylül’de de Büyükşehir’in en büyük projelerinden birisi de şu anda devam eden Çay Deresi Rekreasyon alanının da olduğu bir alan var. Tahmin ediyorum Haziran’dan sonra bir kısmı daha açılıp devreye girecek. Bunun yanında bizim hastane binasının olduğu yer de bizim bölgede. 29 Ekim’de inşallah hastane binası açılarak o bölge de hareket merkezi ve cazibe merkezi haline gelecek. Sabancı grubu da orada bir AVM yaparak şehirdeki yoğunluk dağıtılmış olacak. Yani çocuk köyünün olduğu yerde bir merkez, hastanenin orası ayrı bir cazibe merkezi olacak. Daha sonra Çamlık Tepesi’nde bir alan yapılarak cazibe merkezleri dağıtılıp şehir yayılmış olacak. Hareketlilik artık sadece merkeze sıkışmayacak. Bizim bir de Diş Hastanesi ile Çayırhisar arasında olan alanda büyük bir park projesi düşünüyorduk. Şimdi 20 dönümün üzerindeki yerleri büyükşehir aldığı için orasının yapımını devrettik. Tahmin ediyorum bu sene içinde ihalesi olacak. Biz Gündoğan projesini yaptık, Büyükşehir de bizim ilçe sınırları içinde onu gerçekleştirecek.
YENİ DÖNEMDEKİ İLK HEDEF ALGEM 2'Yİ AÇMAK
Tabi hedeflerimiz, ideallerimiz var. Öncelikle ALGEM II binasını yapmayı hedefliyoruz. Cengiz Topel Caddesi üzerinde bir alanımız var. İnşallah oraya yapacağız. ALGEM II’nin ham projesi geldi. Bizim genelde gelir seviyesi ortanın altında olan mahallelerimiz var. Dinkçiler, Sütlüce, Yıldız, Gazi Osman Paşa hattına ALGEm cevap veriyor. Bir de Gümüşçeşme, Gündoğan, İkinci Gündoğan hattına da İkinci ALGEM binasını kendimiz yaparak gerçekleştirmek istiyoruz. Orası için çok güzel ve keyifli bir proje geldi. İnşallah önümüzdeki günlerde çalışmalarına devam edeceğiz. Orası olduktan sonra kendi binamız olacak. Yarı kültür merkezi yarı ALGEM gibi hepsini bir arada bulunduracak bir bina olacak.
BAHÇELİEVLER’E KAPALI PAZARYERİ
Bir diğer düşüncemiz; Bahçelievler’de seçim döneminde söz verdiğimiz bir konu vardı; kapalı Pazar yeri. Bahçelievler oldukça büyüdü ve Çarşamba Pazarına uzak kaldı. Savaştepe Caddesi’nden Çayırhisar’a kadar dayandı. O bölgelerin de asfalt çalışmalarını yapmıştık. Şimdi sırada pazaryeri var. Planlarda 1/5000 ile 1/1000’likler arasında bir uyumsuzluk var. O da Büyükşehir meclisinden geçerek oraya farklı bir konseptte Pazar yeri yapacağız. Burası kapalı olacak ve üstünde de düğün salonu olacak.

Editör: Haber Merkezi