ZEYTİN diyarı Edremit önemli bir etkinliğe imza attı.
Zeytin sektöründe hasadın son gününde, halk arasında 'meci' olarak adlandırılan gelenek 2'nci Zeytin Hasat Sonu Şenliği'nde hayat buldu. Edremit'teki meci şenliği, üreticilerin ve firmaların katılımıyla traktör, hasat makinesi, halk oyunları ekibi ve misafirlerin yer aldığı kortejin Ticaret Odası önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürümesiyle başladı.

CHP'li Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka'nın Atatürk anıtına çelenk bırakmasının ardından Edremit Belediyesi Halk Oyunları ekibi gösteri yaptı. Başkan Kamil Saka, zeytin ve zeytinyağının bölge için önemini hatırlatarak "Zeytin sadece kahvaltılarda tüketilen bir gıda ürünü değildir. Yöremiz insanı için hayatın her alanında var olan bir yaşam tarzını temsil eder. Bu yıl ikincisini gerçekleştirdiğimiz bu şenlik sayesinde dünyanın en kaliteli zeytinyağlarını üreten Edremit Körfezi zeytinyağları ve tescilli Edremit Yeşil Çizik zeytinin daha iyi tanıtılacağına inanıyorum. Tarladan sofralarımıza bu ürünü sağlayan üreticinin sorunlarına eğilmeyi, üretici ve tüketiciyi bir araya getirerek en önemli geçim kaynaklarımızın başında yer alan zeytin ve zeytinyağımıza dikkat çekmeyi amaçladık" dedi. Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı ise, geçen yıl ilki yapılan etkinliğin ilçenin en önemli geçim kaynaklarından olan zeytin sektörünün gelişimine katkı sağlayacağını söyledi. 

Faruk Serpil Parkı'nda zeytin, zeytinyağı, zeytin hasat makineleri ve iş makinelerinin yer aldığı stantlar açıldı. Katılımcı firmalara katılım belgeleri verildi. Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi'nde ressam Mualla Can'ın 'İda'nın Zeytin Ağaçları' konulu resim sergisi, Şükrü Tunar Kültür Merkezi'nde Suat Çağlayan'ın 'Zeytin Ağaçları' konulu fotoğraf sergisi açıldı. Etkinlik kapsamında Kazdağlı Gülsüm Ana ve Nurdan Çakır Zengin tarafından zeytinyağlı yemekler gösterisi yapıldı. Etkinliğin ikinci gününde Meslek Yüksekokulu karşısında meci geleneği canlandırılırken zeytin işçileri tarafından zeytin ağacına bağlanan kahya, tarla sahibinin bahşiş vermesi ile kurtarılacak. Tariş Zeytinyağı Fabrikası'nın gezilmesinden sonra Tariş Cevdet Ercan Salonu'nda 'Coğrafi İşaretin önemi ve Başarılı Coğrafi İşaretler Öyküsü' konulu panel düzenlenecek. Keşkek dövme ve ikramı yapılacak. Etkinliğin son gününde ise Zeytinli Çayı'ndan başlayıp, Güre Mahallesi'nde sona erecek Zeytine Saygı yürüyüşü yapılacak.

MECİ NEDİR?
Geleneğe göre zeytin işçileri hasadın sona erdiği gün, kahyayı zeytin ağacına bağlayıp tarla sahibinden bahşiş ister. Tarla sahibi bahşiş verdikten sonra kahya ağaçtan çözülür, tarlada ateş üzerinde pişirilen yemekler hep birlikte yenilir, eğlence düzenlenir. Tarladan dönüşte zeytin hasatında kullanılan sırığın ucuna bez bağlanarak bayrak şeklinde asılır. Bu şekilde bu bayrağı görenler hasadın sona ermiş olduğunu anlar.
Editör: Haber Merkezi