Antik çağlardaki adı Antandros olan Balıkesir'in Edremit İlçesi'ndeki Altınoluk Mahallesi'ndeki limandan yola çıkıp, Roma mitolojisine göre, Akdeniz kıyılarını dolaşarak İtalya'ya ulaştığı anlatılan Truva kahramanı Aeneas'ın yolculuğunu tekrar yaşama geçirmek için düzenlenen ve 7 Mayıs'a kadar sürecek 'Aeneas'ın Rotası Çalıştayı' yoğun katılımla gerçekleşti.

Aeneas'ın gemisinin uğradığı 4 ülkenin 21 liman kentinden gelen konuklar, çalıştay kapsamında, Edremit Belediye Başkanı CHP'li Kamil Saka ile Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı'yı ziyaret etti. Çalıştayda ayrıca Altınoluk Antandros Parkı ve Park içindeki Aeneas'ın torunları Remus ve Romulus kardeşeri emziren Capıtoline Wolf (dişi kurt) heykelinin açılışı yapıldı.
15'inci yüzyılda yapıldığı sanılan dişi kurt heykelinin orijinalinin İtalya'nın Capitolini Müzesinde sergilendiği belirtildi. Başkan Saka, kadın belediye meclis üyeleri, heykeli yapan sanatçı Ekin Erman ve yabancı konuklar birlikte gerçekleştirdi.
Heykel büyük ilgi gördü. Heykel açılışı sonrası halk oyunları gösterisi yapıldı. Aeneas'ın canlandırıldığı soğuk heykel de büyük ilgi çekti. Heykelle özçekim yapmak isteyen vatandaşlar birbirleriyle adeta yarıştı.

 
Başkan Saka, Kaymakam Ali Sırmalı, Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, gösterinin ardından Altınoluk Mahallesi eski meydanında konuklara ve vatandaşlara nohut, keşkek pilav ve ayran ikram etti. Firdevs Sayılan'ın Antandros gün ışığına çıkıyor fotoğraf sergisi ile Özdemir Yemenicioğlu'nun Antik sikke yorumları adlı çalışma gravür çalışmaları da ilgiyle izlendi. Çalıştay'ın birinci günü, Antandros Antik Kenti Kazı alanı gezisiyle sona erdi.
 
AMAÇ TURİZMİ 12 AYA YAYMAK
Çalıştaya katılan konuklara Edremit'le ilgili bilgi veren Saka, Balıkesir'in büyükşehir statüsüne kavuşmadan önce, Edremit İlçesi'nde 6 belediye bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
"Edremit Kış nüfusu 200 bin, yaz nüfusu 1 milyon 300 bin olan bir şehir. 1 havalimanı ve 2 balıkçı barınağı diyeceğimiz limana sahip. 40 kilometreye yakın sahil bandı var. Güneyi Ege Denizi'ne, Kuzeyi mitolojik adı İda olan Kazdağları'na dayalı. Edremit denizin mavisi, ormanın yeşilinin birleştiği yer.

Burada denizin bittiği yerde zeytinlikler başlıyor ve bunların arasında pek çok inşaat vardı. Biz geldiğimizde inşaatları durdurduk. Çünkü, ne kadar ev yaparsanız yapın tüm insanları Edremit'e sığdıramazsınız. Burada dünyanın en güzel zeytini ve zeytinyağı var. Biz bunu korumak istedik, zeytinyağımızın adını duyurmak istedik. Aeneas'ın Rotası Çalıştayı ile Aenasın gemiyle izlediği yolun aynısını hayata geçirmek istiyoruz ve bunu
yapmak için bu adımı attık. Bu rotanın yinelenmesi ile burada turizmi 12 aya yaymak istiyoruz"
PROJENİN ORTAYA ÇIKIŞI
 
Altınoluk'ta 2001 yılında başlayan Antandros kazılarında çeşitli bulgulara rastlandı. Bu bulguların en önemlilerinden biri de, Troia'nın yakılıp yıkılmasına neden olan savaş ve savaş sonrası Aeneas'ın yeni bir yurt bulması için Antandros'a gelmesi ve burada gemiler yaparak, 4 ülkeyi kapsayan bir yolculuğa çıkması hatta Roma İmparatorluğunun temellerinin atılmasına neden olan bir yolculuğu gerçekleştirmesidir. Edremit'te turizmi geliştirmek isteyen Altınoluk Tarihi Antandros Şehrini Kurtarma Koruma ve Yaşatma Derneği, Edremit Belediyesi ve Edremit Kaymakamlığı, Aeneas'ın maceralı yolculuğunu tekrar hayata geçirmek için harekete geçti.
ÇALIŞTAYA KATILAN KURUMLAR
 
Bu kapsamda Aeneas'ın Rotası Çalıştayı'nı gerçekleştirmek için Aeneas'ın gemisinin uğradığı Çanakkale Belediyesi, Enez Belediyesi, Selanik Belediyesi (Yunanistan), Naoussa Belediyesi (Yunanistan), Mikonos Belediyesi (Yunanistan), Hanya (Chania) Belediyesi (Yunanistan), Zakintos (Zakynthos) Belediyesi (Yunanistan), Aktio-Vonitsa Belediyesi (Yunanistan), Ksamil Belediyesi (Arnavutluk), Himare Belediyesi (Arnavutluk), Castro Belediyesi (İtalya), Aci Castello Belediyesi (İtalya), Katanya (Catania) Belediyesi (İtalya), Trapani Belediyesi (İtalya), Kartaca Belediyesi (Tunus), Erice Belediyesi (İtalya), Pozzuoli Belediyesi (İtalya), Gaeta Belediyesi (İtalya), Pomezia Belediyesi (İtalya), Ostia Belediyesi (İtalya) ve Roma Belediyesi ile irtibat kurdu. Aeneas'ın rotasını tekrar canlandırmak istediklerini, belirtip destek istedi. İlişki kurulan belediyelerden olumlu yanıtlar gelince Aeneas'ın Rotası Çalıştayı, 4 ülkeden gelen konukların katılımıyla başladı.
 
HEYKEL ORİJİNALİNDEN BÜYÜK
15'inci yüzyılda yapıldığı düşünülen, İtalya'nın Capitolini şehrindeki Capitolini müzesinde sergilenin 114 cm uzunluğundaki dişi kurt heykelinin 220 cm uzunluğu ile orijinalinden daha büyük.
Editör: Haber Merkezi