Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından ıslahı gerçekleştirilen Ayvalık Sarımsaklı Halk Plajı Mavi Bayrak Sertifika Töreni protokol üyeleri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) her yıl; yüzme suyu kalitesi, çevre eğitimi, çevre yönetimi, güvenlik ve hizmetler gibi başlıklarda toplam 33 kriter üzerinden yaptığı değerlendirme sonucunda, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi işletmesinde olan; Ayvalık’ta 1, Edremit’te 2, Burhaniye’de 1 ve Erdek’te 1 olmak üzere toplamda 5 plajı yeniden Mavi Bayrak almaya layık görüldü. TÜRÇEV’in yaptığı değerlendirmeler sonuncunda bu yıl Balıkesir genelinde 22 plajda Mavi Bayrak dalgalanıyor. 
NYADA 3. SIRADAYIZ
Törende konuşan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, Ayvalık Sarımsaklı Halk Plajı’nın dünyanın en güzel plajlarından birsi olduğunu söyleyerek “Burada daha önceki dönemlerde olduğu gibi Mavi Bayrağı’nı tekrar dalgalandırmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Mavi Bayrak, dünyada en çok bilinen eko etiketlerden bir tanesi. Dünyada 46 ülkede uygulanmakta olan bir çevre etkinliği. Mavi Bayrak denildiği zaman insanların aklına ilk olarak deniz geliyor. Ama Mavi Bayrak sadece denizin temizliğinden ibaret değil.

Bununla beraber; güvenlik, çevre eğitimi ve çevre yönetimi konusunu kapsayan 33 tane farklı kriterimiz var. Mavi Bayraklı bir plaja gittiğiniz zaman orada muhakkak cankurtaran bulunur, engelli olanakları bakımından altyapı olanakları hazırlanmış, bütün detayları düşünülmüş bir plaj görürsünüz. Tamamen temiz bir kum ve temiz bir deniz görürsünüz. Biz, TÜRÇEV olarak Mavi Bayrak çalışmasını Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla 1993 yılından bu yana sürdürmekteyiz. Bu güne kadar Mavi Bayrak sayımız sürekli olarak artış gösterdi. Gururla söylemek isterim ki sahip olduğumuz 463 Mavi Bayraklı plajla dünyada; İspanya ve Yunanistan’ın ardından 3. sıradayız. Elbette ki hedefimiz en kısa zamanda birinci sıraya yükselmek.” dedi.  


“BAŞKANIMIZDAN YANA İÇİMİZ RAHAT”
Yerel Mavi Bayrak etkinliklerini çok önemsediklerini belirten Karataş “Bu etkinlikler aynı zamanda halka, çevre konusunda mesajlar vermemizi sağlıyor, çevre eğitimi çok önemli bir unsur. Bu konuda içimiz rahat çünkü öğretmen olan bir belediye başkanımız var. Bu konuda başkanımızın gerekli bütün çalışmaları, eğitimle ilgili bütün hassasiyeti göstereceğine eminim. Şimdiden Mavi Bayrağımız ve 2019 yaz sezonumuzun hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
“DAHA İLERİYE GÖTÜRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Mavi Bayrak ve deniz temizliğiyle ilgili çalışmaları başlattıklarını ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz “Bizden önce emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür diyoruz. Aldığımız noktadan daha ileriye daha güzele götürmek için çalışıyoruz. Kriterleri olan her sistemle uyumlu çalışmaya özen gösteriyoruz. Mavi Bayrak sadece denizin temiz olduğu anlamına gelmiyor. Orada cankurtaranın olduğunu eğitimin olduğunu engellilerin düşünüldüğünü kumun ve denizin uyumunu temizliğini ve her zaman insana olan önemin dikkat edildiğini ve insana değer verildiğini anlatan bir bayrak.” dedi.  


“ŞEHİR OLARAK MAVİ BAYRAK ALMAK İSTİYORUZ”
Konuşmasının devamında şehir olarak mavi bayrak almak istediklerini dile getiren Başkan Yılmaz “Engellilerin yaşayabildiği, gençlerin kendini ifade edebildiği, yaşlıların huzur bulduğu, çalışanları para kazandığı ve ev hanımlarının da sosyal etkinliklere katılabildiği bir şehir dizayn etmek istiyoruz. Yaz sezonu herkese hayırlı olsun. Esnaf arkadaşlarımıza bol kazançlar, tatil için gelenlere iyi dinlenme fırsatları, gençlerimize de hem dinlenebilecekleri hem de bazı kabiliyetlerini geliştirebilecekleri bir yaz diliyorum. Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.  
“MAVİ BAYRAK BALIKESİR’E ÇOK YAKIŞIYOR”
Başkan Yılmaz’ın davetiyle törene katılan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eski başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da “Cennet gibi bir ülkenin cennet misali bir kentindeyiz. Dünyanın en güzel sahilleri bizim, ormanları bizim. Bunları temiz tutmak da bizim görevimiz. Bunu severek inanarak 7’sinden 70’inehep beraber yapmalıyız. İlçe belediyesi, büyükşehiri, kaymakamlığı, askeri, polisi, öğretmeni hep beraber. Bizim medeniyetimiz temizlik medeniyetidir. Mavi Bayrak’ta temizliğin en güzel şeklini ifade eden bir semboldür. 33 tane kriteri var. Aldığınız zaman kalmıyor o kriterlere uymazsanız Mavi Bayrak geri alınıyor. Mavi Bayrak Balıkesir’e çok yakışıyor. Emeği geçen herkese çok teşekkürler.” sözleriyle düşüncelerini dile getirdi.  


BÜYÜKŞEHİR HAMİLİK YAPIYOR
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin bir hami olarak ilçelerde denizlerin korunmasını sağladığını belirten TÜRÇEV Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, Mavi Bayrak Sertifikaları’nı Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a takdim etti.  
MAVİ BAYRAĞI GÖNDERE ÇEKTİLER
Tören sonunda tekneye binerek Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı dalgıçlar tarafından denizden çıkarılan Mavi Bayrağı teslim alan Başkan Yılmaz; Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eski başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile beraber sahilde Mavi Bayrağı göndere çekti.

Editör: Haber Merkezi