- KOVİD 19 DÜNYA KRİZİNİN NEDENİ OLARAK GÖSTERİLMEK İSTENİYOR;

-DAHA ETKİN OLABİLMEK VE İÇİN DÜNYA GELECEĞİNİ KURGULAMAYA ÇALIŞIYORLAR;

- DÜNYA DEVLETİ TRENİNİ TEK KUTUPLU DÜNYA ŞARTLARININ ORTADAN KALKMASIYLA KAÇIRDILAR. BUNDAN SONRA KÜRESEL YAPILAR YANLIZCA KLASİK GÜÇLERİN İSTEDİĞİ ŞARTLARDA GEÇERLİ OLAMAYACAK.

-BÜTÜN KÜRESEL KURGULARIN ETKİSİNDE ANCAK BÜTÜN KURGULARIN DIŞINDA BİR DÜNYA' YA DOĞRU...

Kovid 19 insan üretimi veya değil, fakat bir amaca yönelik küresel olağanüstü gelişme olarak Dünya tarihinin en önemli olaylarından biridir.

Oysa bu dönem için yıllardır beklenen; küresel ekonomik sistemin dolayısıyla küresel para sisteminin çöküşüydü. Aynı zamanda bu yarım asırdır var olan uluslararası güç dengelerinin ve işleyişin büyük bir şok geçiş dönemiyle ortadan kalkmasıydı.

Beklenen büyük küresel krizin başlangıç verileri aslında Borsa verileriyle Eylül 2019 da başlamıştı. 

Sözkonusu krizin temel nedenleri başlıklar halinde verirsek:

Dünya genelinde şirketlerin %25 inin, Avrupa'da 35 inin ve ABD'de her üç şirketten birinin gerçekte iflas etmesi gerekirken para kredi politikalarıyla yaşatılması,

Bu politikaların ve doların rezerv para olarak devam etme ısrarının ekonomide olağanüstü büyüklükte kredi balonları oluşturmaları, 

Devasa büyüklükteki çok sayıda şirketin borsa büyüklükleri ile karlılıkları oranları arasındaki aşırı büyümüş farklar,

Mevcut ekonomik sistemin, farklılaşan yeni bilimsel gelişmeler nedeniyle oluşan ekonomik ihtiyaç ve işleyiş şekillerine giderek daha artan biçimde cevap verememesi,

ABD'nin küresel ekonomideki payının mevcut parasal sistemi taşıyamayacak şekilde göreli olarak küçülmesi ve diğerleri,

gibi gerçekler büyük küresel krize gidişde konu üzerinde çalışan çoğu ekonomistce mütabık kalınan meselelerdi... 

Geç de olsa önce önemli kurum ve kuruluşların yönetimlerince büyük bir resesyonun yaklaşmakta olduğu itiraf edilmeye başlandı ve şimdi artık içine girilen olağanüstü ortam nedeniyle korkular aşıldı. ilk evrelerinde bulunduğumuz Krizin itirafı ve Dünyamızın yüzleşmek zorunda olduğu büyük ekonomik  çöküş  konuşulur oldu.

Ancak büyük krizin temel nedeninin Yeni Korona Virüs olduğu hakkında bir ağız birliği var ki; bu gerçeklerden uzak yoruma isyan etmemek elde değil.

Daha öncede yazdık şimdi de yazıyoruz; Yaklaşan küresel ekonomik kriz 2008'de ertelenen ve artık daha büyüyerek gelen tarihin en büyük ekonomik ve sistemsel dönüşüm krizinin ta kendisidir.

Tabi artık bu şartlarda ürkek veya bağlantılı kalemler ve politika kurgulayıcıları suçu mevcut adaletsiz işleye gelmiş küresel ekonomik sistemde ve onun sahibi pozisyonundakilerde değil de Yeni Koronoya ve Çin'e yükleyerek dile getirmeye başladılar. Bizim 2005 den bu yana dile getirdiğimiz bu çağ değişimi süreci üzerinde sözkonusu kalemler birkaç ay içerisinde "derin uzmanlıklarını" ortaya koymaya başladılar. 

Kimi liderler de sanki ülkelerinin Dünyanın dört bir yanına konuşlandırılmış askeri tesislerdeki biyolojik laboratuvarları yokmuş gibi virüsü sadece Çin'e yüklemek istemelerine de tanık oluyoruz. Sanki güç mücadelesine girmiş büyük iradelerin Çin'de de paralel uzantıları yokmuş gibi.

Biliyoruz ki farklı bir boyutla 3. Dünya savaşı yaşanıyor ve yeni kurulacak sistem üzerinde küresel güçler arasında kavga var; Kim yönetecek ve küresel işleyiş nasıl olacak kavgası. Bu Kavga ABD'nin içinde de  sürüyor. Başka yerlerde de aynı; bağlantılı olarak ve paralel şekilde; İngiltere'de, AB ülkelerinin içinde de ve Çin'de de ve Dünya'nın bir çok coğrafyasında...

İçine girdiğimiz bu yıllar adeta "mızrağın çuvalda saklanamayacağı" yıllardır. Hangi güç olursa olsun artık kimse  belirli bir konuyu tek başına  dünyaya empoze edemeyecektir. Bu tarz söylem ve dayatmaların geçerli olamayacağı bir döneme giriyoruz. Virüsün yarattığı korku gücüde olsa, ekonomik sorunlar ve sağlık sorunlarıyla köşeye sıkıştırılmak istenen hükümetler de olsa geriye dönüş yoktur. Doğru yanlış, haklı haksız, suçlu suçsuz, sorumlu sorumsuz her şey daha kolay ve adeta kendiliğinden işleyecek sistemlerle insanların önüne seriliverecektir. Çok sayıda, kontrolden çıkmış; açıkcası daha bağımsız iradelerin oluşturduğu ortamlar doğal olarak böyle işler.

İçinde bulunduğumuz çok zor şartlardan başka bir dünyaya geçerken her ülke, kendi karakterinin ve değerlerinin gücüne; kültürel ve biyolojik genetik mirasına, her türlü birikimine ve coğrafyasının kendine sunduğu imkanları kullanabilme yeteneğine göre hakkettiği yeri bulacaktır.

Hormonlu ekonomiler ve haksız kazançlarla büyüyenler ve yeni çağa yanlış kurgularla girenler zayıflarken ve hatta kimileri dağılıp ufalırken; bir köşede kalması için vaktiyle programlar projeler geliştirilmiş yüksek potansiyelli ülkeler ve uluslar yeni imkanlarla karşılaşacaklardır.

Geride bırakmakta olduğumuz çağda kol kola girerek beraber çok işler yapmış ve küresel gelişmelerin önemli büyük bir bölümüne birlikte karar vermiş güçlerin birbiriyle çatıştığı bir dönemin içindeyiz. Aralarındaki sorun; herbirinin güçlerinin sürdürülebilir olmasının sağlanabilmesi için stratejik ayrışmaların gerektiği süreç nedeniyledir. Açıklarsak her bir güç farklı bir senaryoda yaşam bulacağını düşünmektedir.  

Daha önceki yazılarımızda da değindiğimiz gibi 21. Yüzyılın her gelişmiş silahı tetiği çekeni de yaralayacaktır. Bu durum da dönüşümün ve dengeler değişiminin önceden hesaplanamayan yönlere kaymalarında görülecektir. Tıpkı Kovid 19'un değişti dönüştü denip her yeri vurması ve vuracağı gibi. Virüs kendiliğinden mi çıkmıştır? Yoksa her bir güç kendi korona virüsünü mü hazırlamıştı? Bugün coğrafyalara göre virüsün farklı özellikler göstermesinin nedeni bu mudur?

Öyle veya böyle virüs herkesi en alttan en yukarıya kadar vurmak üzeredir. Açıklanan bir.çok rapora göre çok önceden üzerinde çalışıldığı ve son hallerinin laboratuvar ürünü olduğu açıklık kazanmaya başlamıştır.

(Devam edecek)