Balıkesir'in önemli değerleri arasındaki 'bayrak adam' anısına düzenlenen panelde Hasan Basri Çantay, gazeteci, şair, fikir adamlığı ve din alimliği yönüyle ele alındı. 


BALIKESİRLİ islam alimi, fikir, mücadele adamı, şair, gazeteci-yazar Hasan Basri Çantay, vefatının 55. yılında düzenlenen panel ile anıldı.  

Balıkesir Üniversitesi'ne bağlı İlahiyat Fakültesi, Altıeylül Belediyesi ile Hasan Basri Çantay Camisi ve Külliyesi Yaptırma Yaşatma Derneği'nce organize edilen Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki panele yoğun katılım oldu. 

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit'in moderatörlüğünü üstlendiği panel, aynı fakültenin Kuranı Kerim ve Kıraat Ana Bilim Dalı öğretim öğretim üyesi Fahri Çakan'ın Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. 


İbrahim Çıtman - Mehmet Bayyiğit

Ardından Çantay'ın edebiyatçı yönünü Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı, BAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Narlı anlattı. Hasan Basri Çaytay'ın 50 ila 60'lı yıllar arası Türkdili ve Balıkesir Postası gazetelerinde yayımlanan şiirlerinden örnekler verirken, Sırat-ı Müstakim dergisinde tanıştıkları Mehmet Akif Ersoy´un istiklal Marşını yazmasına vesile olduğunu hatırlattı.


Hasan Avcı- Mehmet Narlı

Üstadın milli mücadele yıllarındaki çabalarıyla Birinci Meclisteki konuşmaları ise, Necatibey Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Çevik tarafından paylaşıldı. 


Mehmet Baştürk - Zeki Çevik

Hasan Basri Çaytay'dan Balıkesir'in 20. yüzyılda yetiştirdiği en önemli ismi olarak söz eden Çevik, "Milli Mücadele yıllarıyla 1. Meclisin en etkin aktörüdür. Herkesin sustuğu zor günlerde yazdıklarıyla ülkemizin ve Balıkesir'in fikir ve kanaat önderidir" görüşünü dile getirdi.


Mustafa Çaltı, - Mehmet Özkan

İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özkan da, "Hasan Basri Çantay’ın Kur’an Meali" üzerine yaptığı konuşmasında, üstadın yazdığı hadislerden de örnekleriyle söz etti.  

Hasan Basri Çantay'ın gazeteciliğini ise Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir anlattı.


Ramazan Demir

Çantay'ın ilk yazılarının 21 yaşındayken sırasıyla Nasihat, Balıkesir, Yıldırım ve Karesi gazetelerinde yayımlandığını hatırlatan Demir, SES gazetesinden gururla bahsetti.

KARA GÜNLERDE YÜKSELEN SES
Demir, şunları söyledi: 

"Balıkesir Basını denilince akla üstadın  I. Dünya Savaşı sonlarına doğru yayına başlayan SES Gazetesi gelir. Hasan Basri Çantay, kimsenin sesini çıkaramadığı o günlerde Balıkesir'den bir ses yükseltmeye karar verdi ve milletin çiğnenen haklarını savundu. Milli Mücadelede yazıları ve faaliyetleriyle halka önderlik etti.

BALIKESİR'DEN HAİN ÇIKMAZ!
Yaşadığı sürece vatanın ve milletin emrinde, onların istikbâli uğruna her türlü çabayı göstermekten geri durmayan Hasan Basri Çantay, bu fedâkârane çalışmalarına rağmen 'Tefâhüre vesile aramadık, vazifemizi yapmaya çalıştık' diyecek derecede mütevazi, 'uzak -yakın tarihe bakın.. Balıkesir'den devlet-millet haini çıkmamıştır.' diyecek kadar da dava arkadaşlarına, hemşehrilerine, milletine güvenen bir kişiydi."


Kerim Özdemir - Ramazan Demir

EVİNİ KORUYAMADIK
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir, konuşmasının sonunda, Hasan Basri Çantay'ın doğup büyüdüğü ve İstikal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un 15-20 gün konakladığı evin yıkılarak yerine çok katlı yapı dikildiğini hatırlattı.Yerel yönetimlere, yıkılan evin bir benzerini yapmaları çağrısında bulundu.
Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, bu konuda çalışma yapacaklarının sözünü verdi. 

İLGİ BÜYÜKTÜ
Hasan Basri Çantay'ın hayattaki akrabalarının konukları gülsuyu ikram ederek karşıladıkları paneli, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, BAÜN Rektör Yardımcısı İbrahim Çıtman, Eğitim Fakültesi Dekanı Mehmet Baştürk, Eğitim Bir-Sen Başkanı Mehmet Çabuk, Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Doç. Dr. İbrahim Aydın, BAÜN önceki dönem rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir yanı sıra kalabalık bir vatandaş topluluğu izledi.

Panelin sonunda konuşmacılara Altıeylül Belediyesi birer plaket takdim etti. 
 

Editör: Haber Merkezi