Balıkesir İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen bir panelle Aliya İzzetbegoviç anıldı. Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda yapılan paneli, çok sayıda öğretim üyesi ve üniversite öğrencileri takip etti.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit’in moderatörlüğünde yapılan panele konuşmacı olarak Saraybosna Üniversitesinden Dr. Sedad Beşlija, Katip Çelebi Üniversitesinden Dr. Haris Macic, Balıkesir Üniversitesinden Dr. Merzuk Grabus ve emekli öğretmen Mustafa Memiş katıldılar.

Aliya İzzetbegoviç’in hayatının, mücadelesinin ve bir yazar, düşünür olarak eserlerinin anlatıldığı panelde hatıralara da yer verildi.

Aliya’nın babaannesinin bir Türk olduğunu, Türkiye’yi ikinci vatanı olarak gördüğünü her fırsatta dile getirdiğini belirten Mehmet Bayyiğit sözlerine şöyle sürdürdü: Aliya İzzetbegoviç; Bosna-Hersek’in ilk cumhurbaşkanı, bağımsızlığın önderi, hürriyet sembolü, müslüman bir entelektüel,, siyaset adamı, bilge kral lakabıyla bilinen bir yazar ve düşünürdür. Onu anmak, anlamaya çalışmak, hayatını ve mücadelesini unutmamak, unutturmamak bugünün insanına olduğu kadar gelecek nesiller için de önemlidir. Geçmişini bilmeyenler geleceğe güvenle bakamazlar. Yani, geleceğimiz geçmişimizdedir. Aliya İzzetbegoviç, yüzyıllar boyu bir ve beraber yaşadığımız gönül coğrafyamızın, Bosna’mızın yetiştirdiği önemli bir isimdir.

1997’de kendisine Türkiye Cumhuriyeti Devlet nişanı takdim edilirken şunları söylemişti:

“Türkiye’ nin parlak bir geleceği olduğuna inanıyorum. Bosna’da hemen herkes Türkiye’yi ikinci anavatanı olarak sayıyor, başarınızı kendi başarımız gibi görüyor, dertlerinizi kendi dertlerimiz gibi hissediyoruz. Yüzyıllarca bir büyük medeniyeti birlikte inşa ettik.” Vefatından bir gün önce Sarabosna’da hastanede kendisini ziyarete gelen Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a “Sayın Başbakan Bosna-Hersek’i size emanet ediyorum.” diyerek, Türkiye’ye sevgisini, güvenini ifade eden Aliya, birçok eser de bıraktı. Yine 2001 yılında kendisine Mevlana Barış Ödülü takdim etmek için Türkiye’ye (Konya’ya) davet ettiğimizde konuşmasını “Yaşasın Büyük Türk Milleti” sözleriyle tamamlamıştı.

Daha sonra Osmanlı Tarihi uzmanı, Saraybosna Üniversitesi Müdürü Dr. Sedad Beşlija, Saraybosna’dan online olarak katıldığı panelde, hayatı, kişiliği ve mücadelesi ile ilgili bir sunum yaptı. Dr. Haris Macic, Aliya’yı nasıl anlamalı ve okumalıyız sorusu üzerinde dururken, Dr. Merzuk Grabus da Ömer b. Abdülaziz’ le Aliya’yı karşılaştırıcı bir konuşma yaptıktan sonra Mustafa Memiş’in Bosna-Hersek’te süren savaş döneminde Türkiye’de bulunan eşi Halide İzzetbegoviç’den dinlediği hatıralarla sona erdi.

Editör: Haber Merkezi