Hasan Basri Çantay, vefatının 48. yılında BAYŞAD tarafından düzenlenen panelle anıldı. BAYŞAD Başkanı Mustafa Kuvancı, "Hasan Basri Çantay bize göre bir özgürlük savaşçısıdır. Bugün bizim görevimiz bu özgürlük savaşçısını genç nesle anlatmak, onu tanıtmaktır" dedi.

"GAZETEYİ BİR OKUL GİBİ KULLANMIŞTI"
Karesi Toplantı salonunda BAYŞAD tarafından organize edilen, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından desteklenen "Vefatının 48. Yılında Hasan Basri Çantay" konulu panelde konuşan BAYŞAD Başkanı Mustafa Kuvancı, Hasan Basri Çantay'ın Balıkesir için bir mihenk taşı olduğuna dikkat çekerek, "Balıkesir’in hafızası, toplum önderi, fikir adamı, mutasavvıf, yazar, şair, gazeteci, araştırmacı, Kuvayı Milliyeci, ilk meclisin milletvekili, Mehmet Akif’in yakın dostu kimlikleriyle şehrimize damgasını vurmuş bir isimdir Hasan Basri Çantay.

Çantay’ın en önemli özelliği gazeteciliğidir. 1908 yılında Çantay, ilk gazetesi Nasihat’i çıkardığında, toplumun en büyük haber alma ve bilgilenme aracı gazeteydi. Bugünkü gibi televizyonlar, radyolar, internet haber siteleri, sosyal paylaşım ağları yoktu. Bugünün iletişim araçlarının karşılığı o yıllarda gazeteydi ve gazete halkı eğitme ve bilinçlendirmede önemli bir görev üstlenmiş, Türk aydını gazeteyi bir okul gibi kullanmıştı.
Hasan Basri de çıkardığı 6 gazeteyle bu görevi şehrimizde önemli ölçüde yerine getirmiştir. Hasan Basri Çantay bize göre bir özgürlük savaşçısıdır. Bugün bizim görevimiz bu özgürlük savaşçısını genç nesle anlatmak, onu tanıtmaktır. Biz kendi özgürlük savaşçılarımız Hasan Basri’yi, Nene Hatun’u, Şerife Bacı’yı, Makbule Efe’yi, Sütçü İmam’ı, Şahin Bey’i çocuklarımıza anlatmaz ve tanıtmazsak çocuklarımız kendilerine sunulan ithal özgürlük savaşçılarını benimseyecek, onları idol kabul edecek, onların resimlerini ve isimlerini taşıyan tişörtlerle ortalıkta dolaşacaklardır" dedi.

"VERMEK İSTEDİĞİ TEK BİR MESAJ VARDI"
Panele katılan Ak Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşcu ise, Hasan Basri Çantay'ın gerek sosyal yaşantısında gerekse siyasi hayatında çevresine vermek istediği tek mesajın, her alanda güçlü ancak özünü yitirmeden idealleri, hedefleri olan bir memlekette sonsuza kadar yaşayacak bir milletinin özlemi içinde olduğunu ifade ederek, "Balıkesir'i Balıkesir yapan değerlerden biri olan büyük üstad, fikir ve gönül adamı Hasan Basri Çantay'ın bıraktığı emaneti onun gibi meclis sıralarında daha nasıl ileriye taşıyabiliriz derdinde olan bir Balıkesir kızı olarak kendisini rahmet ve şükranla anarken, onu yaşatmaya, anlatmaya, unutturmamaya çalışan başta Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Mustafa Kuvancı olmak üzere tüm panelistlere teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından paneli yöneten Yrd. Doç. Dr. Zeki Çevik, panelistler Aydın Ayhan, İsmail Sarıçay, Mustafa Sarı ve Yusuf Akgül'ü kürsüye davet etti.
İlk olarak konuşan Aydın Ayhan, Hasan Basri Çantay'ın gazeteci kişiliği, gençlik yılları ve mücadeleci kişiliği konularında dinleyicileri bilgilendirirken, İsmail Sarıçay idealleri, Mustafa Sarı, Çantay'ın ilmi yönü, eserleri ve Kur'an meali, Yusuf Akgül ise Çantay'ın edebiyat dünyası hakkında bilgiler verildi. Konuşmaların sonunda panelistlere BAYŞAD tarafından günün anısına birer plaket verildi.

Editör: Haber Merkezi