FATİH'İN ZAĞNOS PAŞA  
FERMANI DA İNGİLTERE'DE ORTAYA ÇIKTI!

Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmed Han tarafından Vezir-i Azam Zağanos Paşa´nın Balıkesir’deki imaretleri için verdiği Hicri 866 ta-rihli (1462) ferman, Londra'da satışa çıkıyor.

Fatih Sultan Mehmed Han'a ait tuğralı eser olan fermanın satışı Londra'da Exceptional Islamic Ottoman & Indian Art Sale adlı müzayede, 21 Ekim'de yapılacak.


AÇILIŞ 80 BİN POUND'DAN
Fermanın satışını yapan mezat sahibi Plakas Auctions, fermanın 114 santim uzunluğunda ve 20,5 santim genişliğinde, 21 kat, kırmızı tekstil ile kısmi güçlendirmeler yapılmış bir eser olduğunu belirtirken açılış fiyatının da 80 bin pound (980 bin TL) olduğunu ifade etti.

O FERMAN
BALIKESİR'E YAKIŞIR

Açık arttırma için geri sayım başladı. Sadece ve sadece Balıkesir'e yakışacak, Karesi Beyliğine daha da değer katacak ferman için Büyükşehir Belediyesine tarihi çağrıda bulunuyoruz. 

Biliyorsunuz, Zağnos Paşa, Balıkesir'e yerleştikten sonra vakıflar kurmuş, cami, medrese, hamam yaptırmış ve şehrin çehresini değiştirmiştir. Bu şehrin imarında mührü vardır.

Altıeylül ve Karesi belediyeleriyle de el ele verin, Balıkesir adına 21 Ekim'deki açık arttırmaya katılın ve o fermanı ne pahasına olursa olsun Balıkesir’e getirin.

YÜCEL BAŞKAN
BU İŞİ ANCAK SEN BİTİRİRSİN

Fatih Sultan Mehmet'in veziri Zağnos Paşa'nın 1461 yılında yaptırdığı camiinin etrafını açmak, tarihi mirası ortaya çıkarmak, kente Sultanahmet benzeri meydanı kazandırarak halkımıza manevi havayı doyasıya solutmak Yücel Yılmaz'a nasip olmuştu.

Şimdi bunu taçlandırma fırsatı doğdu.

balikesirim olarak, Yücel Yılmaz başkanımızı paha biçilemez değerdeki fermanı bulunması gereken yere, Balıkesir'e getirmek için harekete ve tarihe geçmeye davet ediyoruz.

CHP'Lİ BELEDİYEDEN
EKSİĞİMİZ YOK, FAZLAMIZ VAR! 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) geçen yıl Haziran ayında İngiltere’nin National Gallery’de sergilediği Fatih Sultan Mehmet portresini katıldığı müzayedede yaklaşık 6,5 milyon liraya satın almıştı. 

CHP'li belediyenin yaptığını Zağnos Paşanın torunları niçin yapamasın!

Belediyeler olarak "bizim bu işe ayıracak paramız yok" demezsiniz, ama velevki dediniz, o vakit kampanya başlatılsın, her Balıkesirli karınca kararınca üzerine düşeni fazlasıyla yapar, o parayı bulur buluşturur!

BİSMİLLAH İLE BAŞLIYOR


Habertürk'te yer alan haberine göre, 'Bismillah' ile başlayan fermanın Arapça el yazısı ile siyah mürekkeple yazıldığı biliniyor. Merhum Zağanos Paşa'nın vakfı yazısı kırmızı bir dokuma ile kısmen güçlendirilirken yazıların altında fermana tanık olanların imzası bulunuyor.


Fermanın üzerinde Fatih Sultan Mehmet'in tuğrası ve son satırda da tarih yer alıyor 1-10 Cemaziyelevvel 866 (01-10 Şubat 1462) tarihindeki fermanda Fatih Sultan Mehmed'in koruma altına aldığı bölgelerden bahsediliyor.


Fermanda Zağanos Paşa'nın Balıkesir'de yaptırdığı imaret için Saruhan Sancağı'na bağlı Danişmendli, Süleymanlı Büyük Meder, Küçük Meder, Maracaviran, Numanlı köyleri ile Balıkesir'e bağlı At ve Türkeli köyleri ile yine Balıkesir'de Bakırcılar ve Mellahlar çarşısında vakfettiği dükkanların Fatih tarafından koruma altına alındığı ilan ediliyor. Fermanda tanık olarak Kirmastı Kadısı, Beytülmal Müfettişi, Evkaf Nazırı, Mihaliç ve Balıkesir Kadıları'nın da onayları var.

Editör: Haber Merkezi