EDREMİT Belediyesi, Balıkesir'in turizm potansiyeline artı değer kazandıracak önemli bir projeye imza attı. 

Edremit Belediyesi ve Aeneas Rotası Derneği ile Roma Sapienza Üniversitesi tarafından yürütülen, Avrupa Birliği Başkanlığı'nın lider kuruluş olduğu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yürüttüğü "Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II" hibe programı çerçevesinde finanse edilen "Aeneas'ın İzinde: Türkiye ve İtalya arasında Ortak Kültür Mirası" projesi kapsamında Aeneas’ın İzinde projesi kapanış toplantısı Ramada Resort Kazdağları’nda gerçekleştirildi. Toplantıda projenin başlangıcından bugüne geçen 15 aylık süreçte yapılanlarla ilgili sunum yapılarak katılımcılar bilgilendirildi. A.R.I.S.T.E. Dijital Platformu’nu kamuoyuna sunmak üzere hazırlanan toplantı; açılış konuşmaları, paneller, A.R.I.S.T.E. Dijital Platformu’nun sunumu, “Troas ve Latium bölgesindeki Aeneas: Mitoloji ve Arkeoloji” Uluslararası Arkeolojik Sempozyum Bildiri Kitabı sunumu ve sertifika töreniyle tamamlandı.

SERTİFİKA TÖRENİ YAPILDI

Edremit Belediyesi'nin 29 Nisan 2021'de Fransa’nın Strasbourg'da toplanan Avrupa Konseyi Kültür Rotalarına İlişkin Genişletilmiş Kısmi Anlaşma - EPA’nın Genel Kurulu’na yaptığı sunumun ardından 17 proje arasında 35 ülkenin oy birliğiyle en başarılı seçilen ve ilk sırada kabul edilerek tescillenen Aeneas Kültür Rotası projesinin sertifika töreni  Edremit'te gerçekleştirildi.

Edremit Körfezinin kültürel gelişimine ve turizmine büyük katkı sağlayacak projenin tescil sertifika töreninde, başkan Selman Hasan Arslan ve ekibi, Türkiye’de bir ilk olmayı başarmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadı. Toplantıya Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, Meclis Üyesi Ayhan Halil, Özel Kalem Müdürü Tayfun Canlı, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Tamer Acar, Kültür Müdürü Cumhur Dokur, Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdür Vk. Güngör Güneş ve  ev sahipliği yaptı.

Sertifika töreniyle ilgili yapılan açıklama şöyle:

Bu önemli projenin hazırlanmasında Belediye Başkanımız Selman Hasan Arslan öncülüğünde ilk günden bugüne büyük özveriyle çalışarak projeyi ilmek ilmek dokuyan İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürümüz Tamer Acar ve Dış İlişkiler Birim personelimize, projemize verdikleri destek için Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne, Balıkesir Valiliği'ne, proje ortaklarımıza ve projemizi ilgiyle takip edip destek veren tüm Edremitlilere ve bu anlamlı günde bizi yalnız bırakmayan değerli katılımcılarımız; EPA İcra Sekreteri ve Avrupa Konseyi Kültür Rotaları Direktörü Stefano Dominioni; İtalya Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi aynı zamanda Kolezyum (Colosseum) Arkeolojik Parkı Direktörü Alfonsina Russo, Aeneas Rotası Derneği Bilim Kurulu Koordinatörü Dr. Sandra Gatti, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya COŞKUN, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı Arkeolog İlkay İVGİN, Balıkesir Valiliği Vali Yardımcısı Şükrü KARA, Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müdür Mehmet MAZAK, Edremit Kaymakamı Ahmet ODABAŞ, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Birol ŞAHİN, Troya Kazı Başkanı Prof. Rüstem ASLAN, ÇOMÜ Tarih Bölümü Başkanı ve Troya Kazı Başkan Yardımcısı Prof. Reyhan Körpe, Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Çanakkale Belediyesi Kültür Müdürü Özlem YİĞİT, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA),Sena Elif Gözgü TGA Destinasyon Koordinatörü, Başak EMİR – TGA Ürün Pazarlama Koordinatörü, Burhaniye Belediye Başkan Yardımcısı Murat YAZGAN, GMKA Turizm Destinasyon Yönetimi Sonuç Odaklı Program Birimi Başkan Vekili Esra KOCABAŞ, Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Köroğlu, Balıkesir Üniversitesi Turizm rehberliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özlem Köroğlu,

Çanakkale Üniversitesi Dekanı Mustafa BOZ, Çanakkale Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Bölümü Başkanı Doç. Lütfi ATAY ve Fakülte öğretmen ve öğrencileri, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Başkanı Cihan MÜŞTERİOĞLU, Altınoluk Fernur Sözen MTAL öğrenci ve öğretmenleri, Akçay Turizm Danışma Bürosu Şefi Mehmet AKPINAR ile ulusal ve yerel basına teşekkür ediyoruz.

“Aeneas’ın İzinde” Proje Amacı

Kültür rotamızda bulunan ortak kültür mirasının arkeolojik alanlarına ve ögelerine dijital bir boyut kazandırmaktır. Proje kapsamında bir Dijital Platform geliştirilmiş ve onunla birlikte Lavinium ve Antandros arkeolojik kazı alanlarına sanal gezi gerçekleştirme olanağı sağlamaktır.

Editör: Haber Merkezi