Kendisi de görme engelli olan Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şube Başkanı Murat Demirok, çekeceği "İnadına Görmek" belgeseli için başlattığı 13 günlük bisiklet turu kapsamında Balıkesir'e geldi.
Antalya'da son bulacak bisiklet turunda pedal çeviren Demirok'un tur boyunca kaskında takılı olan kameranın kaydedeceği görüntüler, 'İnadına Görmek' adlı bir belgesele dönüşerek yurt içi ve yurt dışı belgesel film festivallerine katılacak. Demirok, amaçlarının görme engellilerin sorunlarını bu yolları kamuoyunun gündemine taşımak olduğunu söyledi.
Şişli'deki Atatürk Müzesi önünden "start" alan Demirok'un 21 Temmuz'da Antalya'da sona erecek bisiklet turuna profesyonel bisikletçi Samet Aksuoğlu eşlik ediyor.
Demirok’u il sınırında Balıkesirli bisikletçiler karşıladı. Belediye binası önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Demirok “ Bu proje ile görme engellilerinde bisikletle yolculuk yapabileceklerini, fotoğraf çekebileceklerini, kamera kullanabileceklerini belgesel hazırlayabileceklerini ve inadına görebildiklerini gözler önüne sereceğiz. Görmeyen arkadaşlarımızın evden dışarıya çıkmasını sağlamak istiyorum” dedi.
Amaçlarının gözün önemini, göz ve görme sorunları, görme engellilerin sosyal sportif alanlarda önlerindeki engelleri ortadan kaldırmak, sportif sağlıklı yaşam çevreci bisiklet yaşamı yaygınlaştırmak alanında kamu oyu oluşturmak olduğunu kaydeden Altı Nokta Körler Derneği Şube Başkanı Murat Demirok, bisiklet turunun İstanbul, Bursa, İzmir, Bodrum ve Antalya etaplarında bisikletliler ve görme engellilerle birlikte şehir turları şehir merkezlerinde standlar kurup paneller düzenleyeceklerini fotoğraf sergileri açacaklarını söyledi.
BELGESEL HAKKINDA
Görüntü yönetmenliğini görme engellilerin yaptığı belgesel, İstanbul Film Festivali, Altın Portakal ve Cannes başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışındaki belgesel film yarışmalarına katılacak.
Belgeselle, engellilerin de bisiklet kullanabileceklerine, kamera çekimleri yapabileceklerine dikkat çekilecek. Sadece fiziksel sorunları olanlar için değil, bisiklet kullanıcıları için de "engellerin kaldırılması" gündeme getirilecek.
Farklı çevre, farklı bakış açıları, farklı sosyal çevreye sahip dört kişinin bisikletle İstanbul'dan Antalya'ya uzanan yol macerasının konu alındığı belgeselde, bu kişilerin bisikletle yolculuk esnasındaki herkese kendi bakış açılarıyla gördüklerini anlatmaları, "bakmak" ve "görmek" arasındaki farkı ortaya koyacak.
DVD formatında, kültür hizmeti olarak hazırlanacak belgesel, yurt içi ve yurt dışındaki TV kanallarında gösterime sunulacak. Turun 5 bölümlük uzun versiyonu televizyonlarda yayımlanacak, internet ortamında paylaşıma sunulacak. Ayrıca yol anıları ve fotoğraflardan oluşan bir kitap da hazırlanacak.
ETKİNLİKLER
13 günlük bisiklet turunun her etabında yerel bisikletçiler ve görme engellilerle şehir turu yapılacak. Şehir merkezlerinde stantlar kurulacak. Bisiklet ekibinin yol boyu yaşadıklarını paylaştıkları söyleşiler ile "bisiklet kullanımı, göz sağlığı, görme sorunları, görme engellilerin ve bisiklet kullanıcılarının önlerindeki engelleri kaldırmak konularında topluma düşen görevler" konularında paneller düzenlenecek. Ayrıca, görme engellilerin çektikleri fotoğraflar sergilenecek.
Projeye, Şişli Belediyesi, Delta Bisiklet, Kalkar İnşaat, Leman dergisi, Royal Mar, Brialle Teknik, Ortaköy Bilişim destek veriyor.
"Projedeki 4 kişinin, dünya görüşleri, çevreleri ve sosyal yaşamları farklı. Görme engelli
Murat Demirok, yedek pedalı çevirecek ve yolculuk boyunca başında kask olacak. Bu kasktaki kamera Demirok ne tarafa bakarsa oraları çekecek. Bu görüntüleri kullanarak belgeseli hazırlayacağız" dedi.
Editör: Haber Merkezi