Balıkesir Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğüyle Belediye Başkanlığı, Balıkesir Üniversitesi, Sanayi Odası ve Ticaret Odası'nın işbirliğiyle Balıkesir'de ilk kez düzenlenecek olan 'Balıkesir 1. İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı' işsizlerin derdine derman olacak. Balıkesir'de ilk kez gerçekleştirilecek fuar iş arayan kalifiye elemanlarla işverenleri buluşturacak. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından Balıkesir'de ilki düzenlenecek olan 'Balıkesir 1. İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı'nın  (BAİF) tanıtım toplantısı Otel Basri'de yapıldı.BAİF-1 Tanıtım toplantısının açış konuşmasını Çalışma ve İş Kurumu (İşkur) İl Müdürü Nazım Balcı yaptı. Balcı, fuarın birden fazla amacı bulunduğunu belirterek, "Kurumumuzun faaliyetleri, bu faaliyetler sonucu elde edeceğimiz kazanımlar ve teşvikler hakkında bilgilendirmeler yapılacak. Balıkesir Çalışma ve İş Kurumu bir yıl içerisinde 2012'de özel sektörde yaklaşık 10 bin kişiyi işe yerleştirdi. İşe yerleştirme oranımız yüzde 16, yani her 100 kişiden 16'sı İşkur kanalıyla işe yerleştirilmiş vaziyette. En az 3 yıl öncesine kadar bu oran yüzde 2-2,5 seviyelerindeydi. Tabi iş arayan vatandaşlarımızla son yıllarda kurumumuza rağbet göstermektedir. Bu yıl içinde 35 bin civarında kişi kuruma kayıt yaptırmıştır ve bu kişilerden yaklaşık 10 bini özel sektörde işe yerleştirilmiştir. Ayrıca bin 100 kadar kişi de kamu kurum ve kuruluşlarında işe yerleştirildi. Yani 2012'de toplam işe yerleşen kişi sayısı 11 bin civarında" dedi.

İHTİYAÇ ANALİZİ
Balıkesir Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü'nce 2012 yılında ilk kez gerçekleştirilen ihtiyaç analizi sonrasında meslek edindirme kursları gerçekleştirildiğini açıklayan Balcı, "4 bin 268 kişi iş gücü uyum faaliyetlerimizden faydalandırılmıştır. Yani biz vasıfsız iş gücüne nitelik kazandırmaya yönelik faaliyetlerimizi son yıllarda önemli oranda arttırmış bulunmaktayız. Bu hizmetlerimizden 2012 yılında 59 ayrı köyümüz meslek edindirme kursundan yararlanmış. Toplum Yararına Çalışma Projelerinde 10 ayrı ilçede ve bu ilçelere bağlı köylerimizde faaliyetler gerçekleştirdik. 704 kişi bu faaliyetlerde çalışmış ve asgari ücret düzeyinde geçici çalışma modeliyle vatandaşımızı istihdam etmişiz" diye konuştu.

EĞİTİM PROGRAMLARI
Özel sektör işverenlerini ilgilendiren 'İşbaşı Eğitim Programlarına' 2012 yılı içerisinde ağırlık verdiklerinin altını çizen Nazım Balcı, "Bu kapsamda da 666 kişi İşbaşı Eğitim Programlarımızdan faydalandı. Bilindiği gibi bu programda 2 işçi çalıştıran işyerlerine üçüncü işçiyi alın, ücretini 6 aya kadar biz ödeyelim diyoruz. Bu anlamda özel sektör işverenlerimiz yoğunlukla bize gelmektedir."Balcı'nın konuşmasının ardından Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Aktif İş Gücü Piyasası Hizmetler Şefi Murat Özcan ile İş ve Meslek Danışmanı Betül Gölgeli kurumun çalışmaları hakkında katılımcılara açıklamalarda bulundu. İş ve Meslek Danışmanı Betül Bilgili, işgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda kurumun iş ve işçi bulma aracılık hizmetlerinin yanı sıra iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri de verdiğini belirterek, "Kurumumuz tarafından iş ve işçi bulmaya yapılan aracılık faaliyetlerinden hiçbir ücret alınmamaktadır" dedi.

İNSAN GÜCÜNÜN ÖNEMİ
Toplantının ikinci bölümünde İşkur İl Müdürü Nazım Balcı düzenlenecek olan '1. İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı' hakkında bilgiler verdi. Balcı, bilginin ve bilgili insan gücünün öneminin daha da belirgin hale geldiği günümüzde , toplumu oluşturan bireylerin eğitimi, gerek bireyler gerekse kurumlar arasındaki iletişimin kuvvetlendirilmesi ve sürdürülmesinin temel bir zorunluluk olduğuna değinerek, bu zorunluluğun gereklerinin yerine getirilmesinde, kişi ve kuruluşlara önemli sorumluluklar düştüğünün altını çizdi.

BALIKESİR'DE İLK
Özellikle, nitelikli insan kaynağını ve potansiyel işgücünü oluşturacak olan öğrenciler ile nitelikli elemanların değişik alanlarda faaliyet gösteren iş dünyası arasında yakın ilişkiler kurulması gerekliliğine vurgu yapan Balcı, şunları söyledi:"Bu ilişkilerin sağlam esaslara oturtulması önem kazanmaktadır. Balıkesir 2. İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2013 Ocak ayı toplantısında Balıkesir Çalışma ve İş Kurumu İI Müdürlüğü, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Belediye Başkanlığı, Balıkesir Sanayi Odası ve Balıkesir Ticaret Odası işbirliğinde özellikle sanayi, inşaat ve hizmet kuruluşlarına ve nitelikli insan kaynağına katkı sağlamak amacıyla işbirliği içerisinde etkin bir İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarının gerçekleştirilmesi kararını almıştır. Bu çalışma Balıkesir'de ilk kez düzenlenecektir."  

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ
BAİF-1 Fuar'ında istihdamla ilgili üç temel ayağın, kuvvetlerinin birleştirilmesinde etkin bir rol oynamayı ve bu birleşimin sonucunda bir sinerjinin oluşturulmasının hedeflendiğini ifade eden Nazım Balcı, "BAİF 1 işletmeler, kamu ve sivil toplum kuruluşları ile nitelikli işgücünü ilgilendiren bir sinerji merkezi misyonunu üstlenmektedir" dedi.

İLK ADIMDA DESTEK
Balcı konuşmasında BAİF-1'in hedef ve amaçlarına da değinerek şunları dile getirdi: "Bu organizasyonla nitelikli gençlere işgücü piyasasıyla ilgili bilgileri aktararak, gençlerimizi çalışma hayatına hazırlamak istiyoruz. Çalışabilecekleri işyerleri konusunda genç işgücümüze bilgi sağlamak ve rehberlik etmek, öğrencilerimizin staj, gönüllü çalışma, olanaklarından faydalanmalarına yardımcı olarak kariyer geleceklerinin ilk adımlarında destek vermek amacındayız. Üniversite öğrencilerinin, gelecek hakkındaki mesleki vizyonlarının geliştirilmesini sağlamak, üniversite ve meslek lisesi son sınıf öğrencilerini part-time çalışma ve mezuniyet sonrası istihdam imkanları hakkında bilgilendirmek firmaları nitelikli iş gücüyle buluşturmak başlıca hedeflerimiz arasında."

İŞ BİRLİĞİNE KATKI
Bölgede firmaların kaynaşmasını, firmalar arası iş birliğine katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade eden Nazım Balcı, "Firmaların kendini tanıtmalarına olanak sağlamak, fuar duyuru ve kitapçıkları ile firmaların bölgemizde ve ulusal anlamda tanınmalarına yardımcı olmak, bölgemizdeki kuruluşların kısa, orta vadede verimli nitelikli iş gücü kaynağı ihtiyaçlarının karşılanması ve planlanmasına yardımcı olmak. Üniversite ve Sanayi kuruluşlarını bir araya getirerek ülkemizde yeteri kadar olamayan Ar-Ge faaliyetlerinin artmasına katkıda bulunmak yine başlıca hedeflerimiz arasında" diye konuştu

İŞKUR VE FİRMALAR TANITILACAK
Fuar öncesi tanıtım çalışmaları yapılacağına değinen İşkur İl Müdürü Nazım Balcı, sözlerini şöyle tamamladı:"Balıkesir Çalışma ve İş Kurumu ve Balıkesir Üniversitesi işbirliğinde , Balıkesir Üniversitesinin tüm son sınıf öğrencilerine, Rehberlik Araştırma Müdürlüğü ve İşkur işbirliğinde de Endüstri Meslek Liselerinin son sınıf öğrencilerine özgeçmiş hazırlama ve iş arama teknikleri seminerleri verilecek, İşkur faaliyetleri afiş, broşür ve el ilanları ile tanıtım çalışmaları gerçekleştirilecek. Fuarımıza katılan 50 ve daha fazla işçi çalıştıran firmalar, kurum ve kuruluşlar stant kuracak, burada kendi tanıtımlarını gerçekleştirerek, işverenlerle iş arayanlar iş görüşmeleri yapabilecek. Fuarda konularında uzmanlar tarafından panel, konferans ve seminerler yine bir çok sosyal etkinlikler gerçekleştirilecek."

Editör: Haber Merkezi