Balıkesir İl Müftüsü Turgut Açari, Mevlid Kandili nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı. Açari, Peygaber Efendimizin (SAV) Yüce Allah tarafından bütün insanlığa rahmet elçisi olarak gönderildiğini ve peygamberler zincirinin son halkası olduğunu vurguladı. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (SAV) getirmiş olduğu ilahi mesajı anlamak, ortaya koymuş olduğu eşsiz örnek ahlakını özümsemek, ona duyulan engin ve içten sevgiyle gönüllerden sözlere ve toplumsal bilinci aktarmak düşüncesiyle asırlardır onun dünyaya gelişinin Mevlid Kandili olarak kutlamakta olduğunu hatırlatan Müftü Açari, mesajından şu ifadelere yer verdi:

"ALLAH'IN İNSANLIĞA LÜTUF VE MERHAMETİNİN BİR TEMSİLCİSİ"
"Yüce Allah insanlığa lütuf ve merhametinin bir tecellisi olarak, insanı insan yapan bütün değerlerin ve ahlaki erdemlerin kendisinde toplandığı Hz. Muhammed Mustafa (SAV)’i son peygamber olarak göndermiştir. “Allah, insanlara kendi içlerinden onlara ayetlerini okuyan, onları temize çıkaran ve onlara Kitab’ı ve hikmeti öğreten bir elçi göndermekle iyilik yapmıştır. Oysa onlar önceleri apaçık şaşkınlık içinde idiler.” (Âl-i İmran, 3/164) mealindeki ayet de bu ilahi ikramı ifade eder. Hz. Peygamber (SAV)’i bize en iyi bir biçimde tanıtan Kur’an, O’nun hayatını “yaşanabilir en güzel model” olarak takdim etmekte ve kendisini örnek almamızı istemektedir. O “bizim içimizden bize gelmiş” (Tevbe, 9/128) ve “âlemlere rahmet olarak” (Enbiya, 21/107) gönderilmiş bir elçidir. “İçimizden biri” olması, O’nun örnek olmasının imkânına işaret içindir. Ancak unutulmamalıdır ki, örnek almak için örnek alınacak şeyin doğru anlaşılması gerekir. Doğru bilgi olmadan anlamaktan söz edilemez.

"ONUN YOL GÖSTERİCİ ÖĞÜTLERİNİ ANLAMA VE BU ANLAYIŞLA YAŞAMA VE YENİLENME ZAMANIDIR"
O’nu sevmek ve örnek almak, yalın bir taklit ve sünnetinin belirli şekillere hapsedilmesi değil, sünnetinin bütün yönleriyle tanınması, insanlığın huzur ve mutluluğu için yaptığı çağrının güncelleştirilerek hayatımıza yansıtılması, güzel ahlakının ve öğretilerinin davranışlarımızın mihveri ve rehberi yapılmasıdır. O Rahmet Peygamberi, “İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de gerçek manada iman etmiş olamazsınız.” buyurarak birbirimizi sevmeyi imanın bir gereği olarak ifade etmiş, sevgi ve imanı toplumsal barışın temel direği yapmıştır. O, bütün hayatı boyunca bizlere Yüce Yaratıcı’ya iman edip, O’nu içtenlikle sevmeyi, O’na bağlanarak ibadetlerle hayatımızı anlamlı kılmayı, dürüstlüğü, emaneti korumayı, insan haklarına uymayı, zayıf ve muhtaçlara yardım etmeyi, yetim ve kimsesiz çocuklara kol kanat germeyi, herkesin ve her şeyin hakkını gözetmeyi, komşuluk ve akrabalık bağlarına riayet etmeyi, kimseyi kırmamayı, iyilikte yarışmayı, yararlı insan olmayı öğütlemiştir. Mevlid Kandili Peygamber Efendimizin (SAV) bizlere sunduğu bütün değerleri ve yol gösterici öğütlerini anlama ve bu anlayışla yaşama ve yenilenme zamanıdır. Bu değerleri fark etmek ve onları bir davranış bilincine ve yaşanan bir hayat haline getirebilmek dindarlığımızın hedefi olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle Mevlid Kandili’nin tüm insanlığa sevgi, barış ve huzur getirmesini, Sevgili Peygamberimizi (SAV) daha iyi tanımamıza vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz eder, bütün vatandaşlarımızın, yurtdışında yaşayan soydaşlarımızın ve İslâm âleminin Mevlid Kandilini tebrik ederim."

Editör: Haber Merkezi