Tarihte bir çağın kapanması ve yeni bir çağın başlaması olarak adlandırılan İstanbul'un fethi coşkuyla kutlanırken, zaferin mimarları arasındaki Zağnos Mehmet Paşa da unutulmadı. 

İstanbul'un fethi, 29 Mayıs 1453'te, Sultan II. Mehmed'in komutanlığında 54 günlük kuşatmanın sonucunda gerçekleşti. Galata ve Beyoğlu kesimindeki ordulara komutanlık eden Zağnos Mehmet Paşa, Osmanlı donanmasının kara yoluyla denize indirilmesini sağlayan isim oldu. 

İstanbul'un fethi ile1500 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu yıkıldı, Orta Çağ bitip, Yeni Çağ başladı.

Fethin yıldönümünde Zağnos Mehmet Paşa'nın Balıkesir'de kendi adını taşıyan camiinin bahçesindeki kabri de Türk bayraklarıyla donatıldı. Vatandaşlar kabri ziyaret ederek Zağnos Paşan ile fetih kahramanlarının ruhuna fatiha okudu.

İSTANBUL'UN FETHİ İLE İLGİLİ SÖZLER

* O güzel komutana da o güzel orduya da binlerce selam olsun. Bu büyük Fethin mirasına sahip çıkmak hepimize nasip olsun.

* Alınan eğitim, inanç ve deha birleşince fetih olur. ”Onlarca kez denendi, kaybedildi” demeden medeniyetimize ilham veren Sultan Fatih ve kahraman ecdadımızı saygı ve rahmetle anıyoruz.

* İstanbul'un fethi yalnızca bir şehrin değil, ecdadın fetihler çağının dönüm noktasıdır. İstanbul' un Fethi'nin  yıldönümünde, Peygamber efendimizin övgüsüne mazhar olarak İstanbul'u miras bırakan Fatih Sultan Mehmed Han ve ordusundaki kahramanları rahmet ve minnetle anıyorum.

* Tarihe istikamet verip çağ açıp çağ kapatan İstanbul’un Fethi'nin 568. yılı kutlu olsun.Cennet mekan atam Fatih Sultan Mehmet Han ve şanlı ordusunu rahmetle anıyorum.

* “İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.”

Editör: Haber Merkezi