Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen "Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri" isimli projenin bilgilendirme toplantısı, Polisevi'nde Vali Ahmet Turhan'ın eşi Nuran Turhan başkanlığında yapıldı. Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Fatma Güneş Bayram, Vali Yardımcıları ve Kaymakamların eşleriyle İl Jandarma Komutanı Salih Göldal'ın eşi Handan Göldal katıldı.

"İSTEYEN HERKES GÖNÜL ELÇİSİ OLABİLİR"
Açılışta konuşan Nuran Turhan, projenin toplumda gönüllülük kavramına yönelik farkındalığın geliştirilmesi, toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak gönüllü sayısının arttırılması amacıyla uygulandığını söyledi. Turhan, "Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde projenin ilk adımı, 19 Aralık 2012'de Ankara'da atıldı. Batılıların 20'nci asrın başlarında keşfettiği 'almadan verme', bizim kültürümüzde yüzyıllar öncesine dayanır. Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerindeki toplumda, gönüllülük ve vakıf anlayışının neredeyse bütün bir yaşantıyı kapsadığını görürüz" dedi.
Gönüllülük kavramı ve kimlerin gönül elçisi olabileceği hakkında da bilgi veren Turhan, "Gönül elçisi, kendi isteği ve dayanışma bilinciyle maddi bir karşılık beklemeden hizmet verir. Kadın, çocuk, yaşlı, engelli ve diğer nüfus kesimlerinin yaşam kalitelerinin yükseltilmesine yönelik faaliyetler yapar. İhtiyaç sahibi olanlara ve insanlığa katkı sağlamak isteyen 7'den 77'ye herkes gönül elçisi olabilir. Gönül elçilerinin görevi, toplumla kamu kuruluşları arasında iletişimi sağlamaktır" diye konuştu.

ELÇİLERİN İLK GÖREVİ KORUYUCU AİLE MODELİ 
Gönül elçilerinin ilk olarak koruyucu aile modeli üzerine çalışma yapacağının belirtildiği toplantıda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Fatma Güneş Bayram, proje ile ilgili açıklamalarda bulundu. Müdür Yardımcısı Bayram, "Gönül elçileri projesi 24 aylık bir proje olup, 5 alt projeden oluşmaktadır. Koruyucu aile, kaliteli yaşlanma ve kuşaklar arası uyum, engelli ve hizmetlere erişim, aile ve yoksulluk, kadın ve güçlenme alt projelerdir. İlk olarak koruyucu aile modelini ele alırsak, bazı çocuklar çeşitli nedenlerle öz ailelerinden uzaklaşmak zorunda kalırlar. Bu ayrılma çocuk için bir takım sorunları da beraberinde getirir. Çocuklar bu zor günlerde sorunlarla baş edebilmek için ilgi ve sevgi görecekleri bir aile ortamına ihtiyaç duyarlar. Amacımız kuruluşlarımızda kalan bu çocuklarımızı birer koruyucu aileye kavuşturmaktır" dedi. 
İlk toplantısını yapan gönül elçileri proje kapsamında aylık, 3 aylık ve 6 aylık raporlar hazırlayacaklar. Ayrıca gönül elçileri için Balıkesir Valiliği'nin internet sitesinde ayrı bir sayfa açılacağı öğrenildi. 

Editör: Haber Merkezi