BALIKESİR Sağlık Gönüllüleri Derneği tarafından düzenlenen "Stres ve Stresle Baş Edebilme Yolları" konulu seminer, Salih Tozan Gösteri Merkezinde verildi. Seminere Dernek Başkan Yardımcısı Dr. Fatih Erdem, Koordinatör Mehmet Uçak, Üniversite öğrencileri ve diğer vatandaşlar katıldı. 
SADECE İNSANLARA ÖZGÜ DEĞİL
Başkan Yardımcısı Erdem'in, 15 Ağustos 2011'de kurulan derneğin amacı ve faaliyetleri hakkında bilgi vermesinden sonra sözü, Uzman Psikolog Sayhan aldı. 
Stresin biyolojik veya psikolojik dengesi bozulan herhangi bir canlının yeniden dengeye dönmesi gerektiğini gösteren bir işaret olduğu belirten Sayhan, sadece insanlara özgü olmadığını, hayvanların ve bitkilerin de strese girdiğini söyledi. 
BAŞARININ ÖNÜNDE ENGEL DEĞİL
Stresin her zaman başarının önünde engel olmadığını vurgulayarak, "Stresin ilk aşaması alarm, ikinci aşaması direnç, son aşaması ise tükenmedir. Olumlu ve olumuz her türlü davranış strese neden olur. İnsanlar, en mutlu günleri olan evlilikte bile stres yaşar" dedi.
Stresin büyüklüğünü beklentilerin belirlediğine işaret eden Fatma Gülcan Sayhan, bunun da tamamen algılarla ilgili olduğunu belirtti. 
BEKLENTİ, BELİRSİZLİK STRES SEBEBİ
Toplum olarak yeniliklere çok açık olunmadığına dikkat çekerek, "Yeniliklere genellikle olumsuz tarafından bakıyoruz. Her olumsuz düşündüğümüzde, beynimize bu durumu bilfiil yaşatıyoruz. Olaylara verdiğimiz önem, stresin büyüklüğünü belirliyor. Eskiden üniversiteye girmek orta derece öneliydi ancak şimdi hayat memat meselesi kabul ediliyor. Bizim için çok büyük bir stres kaynağı haline geliyor. Bu durum, hayata siyah ya da beyaz olarak bakmamıza neden oluyor. Stresi belirleyen en önemli nedenler beklenti, belirsizlik ve önemdir" diye konuştu. 
30'UNDA ÖLÜP, 70'İNDE GÖMÜLÜYORUZ
Stresin vücuda fiziki ve hissi etkilerinin çok fazla olduğunu da ifade eden Sayhan, şunları söyledi: 
"En önemli etkisi, yorgunluk ve bitkinlik. Özellikle baş ağrıları olarak da kendini gösterir. Nedensiz ağrı şikâyetiyle doktorlara başvuranların sayısı oldukça fazla. Ayrıca sindirim sistemiyle ilgili problemler, kilo alıp verme, uyku bozukluğu, alınganlık, öfke, memnuniyetsizlik, sabırsızlık ve konsantrasyon bozukluğu olarak da kendisini gösteriyor. Strese karşı direncimizi arttırmak için çocuğunuzla oynayın. 30'unda ölüp, 70'inde gömülüyoruz." 
Seminerin sonunda katılımcıların sorularını cevaplandıran Sayhan'a, Dr. Erdem tarafından çiçek takdim edildi.
Editör: Haber Merkezi