15 Temmuz FETÖ-ABD başarısız darbe girişiminin ardından olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu sonrası işim düşüp uğrayamamıştım. Salı günü Meclis'e uğradım. Bahçeden Ana binaya girerken ilk anda ne olduğunu hissedemediğim farklılıklar dikkatimi çekti. Bunu Ana binaya girdiğimde Genel Kurul Salonu'nun Kordiplomatik misafirlerin girdiği tarafta bir genişleme, bir ferahlık gözüme çarpması izledi. Meclis'te göreve başladığım tarihten bu yana bu bölgede muhalefet kulisini tepeden görmemiz sonradan örülen duvarlar nedeni ile imkansızdı. Darbe gecesi büyük zarar gören bu bölge  aslına uygun şekle getirilmiş. Artık muhalefet kulisi tepeden görülüyor. Muhalefet kulisinde başka bir değişiklikte daha olmuş. Adına köşk dediğimiz, 5-6 merdiven yüksekliğinde özel bir mekan vardı. AK Parti Grup toplantısının yapıldığı salona inen sağ ve sol merdivenlerin ortasında. Yani Senato toplantı salona inerken. Yukarıdan bakarken oranında kaldırıldığını ve düzlendiğini fark ettim. Yani bizim köşk gitmiş. Sıradanlaşmış. Anlayacağınız darbe gecesinden kalan izler yavaş yavaş silinmeye çalışılıyor. Aceleyle AK Parti Grup toplantısına geçeyim dedim. Fakat  vardığımda  bitmişti. Başbakan Binali Yıldırım misafirlerin fotoğraf çektirdiği şeref kapısı yönüne doğru geçiyordu. Birkaç dostla karşılaştık. Selamlaştık. Ayaküstü sohbetler.

Muhalefet kulisı 15 Temmuz gecesi en fazla hasar gören taraf. İç bahçenin cam ve çerçeveleri temizlenmemiş. Fakat o çerçevelerin bir önüne yeni cam çekilmiş. İlk etapta hemen dikkat çekmiyor ama farklılık hissediliyor. Sonra anlaşılıyor. Bu çerçevelerin darbe girişimi unutulmasın diye korumaya alındığı. Zaten atılan füze ile açılan deliğin bulunduğu Başbakanlık Makamına giden koridor halen kapalı. Orası da korunacak bölge. Darbenin tahribatı silinip unutulmasın diye.

Bu arada Meclis Bahçesi'ne tekrar dönünce Rahmetli Özal döneminde milletvekillerinin birer odası olsun diye yaptırılan halkla ilişkiler binasının yıkıldığını gördüm. Grup toplantısına acele ettiğimden dolayı farkına varamamıştım. Zaten çevresini geniş ve yüksek güvenlik duvarı ile çevrelediklerinden ilk etapta ne olduğu belli olmuyor. Hızlı bir şekilde bir dönem milletvekili odalarının bulunduğu iki bina yerle bir edilmiş. Molozları taşınıyor.

Fark ettim ki darbe gecesi Meclis Genel Kurulu Salonu'nun bulunduğu Ana Bina'yı darbeciler konum itibarı ile daha fazla bombalama imkanı bulamamışlar. Çünkü doğal bir kale oluşmuş etrafında. Burayı bombalayan uçakların hedeflemesini hem Meclis'in üstündeki tepe, hem de herkesin büyük eleştiri getirdiği yeni halkla ilişkiler binası kale duvarı gördüğü için zorlaştırmış. O gece bu nedenle Genel Kurulun bulunduğu salonu bombalama imkanı olmamış. İsabet ettirme imkanı bulamamışlar.

Anlayacağınız Meclis'te fiziksel manada büyük değişimler yaşanıyor. Yıkılan halkla ilişkiler binaları yerine ne yapılacağını sorma fırsatım olmadı.

Sizlere fiziki değişikliği ifade ederken Meclis kulislerinin gündeminden de bahsetmesek olmaz. O gün  MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin Başkanlık sisteminin milletin önüne gitmesi konusunda destek açıklamaları gündeme düştü. Bu açıklamalar üzerine gündem hareketlendi. Son günlerde ‘Merkez sağda yeni bir partiye ihtiyaç var' düşüncesi ile eski kurt politikacılar sessiz sedasız değişik mahfillerde dolandıklarını görmüştüm. Fakat pek kale almadım. Ama Salı ve Çarşamba günü Meclis'i dolandığımda bu kulislerin izlerini orada da fark ettim. AK Parti içinde adları sık sık muhalifler arasında geçen bir takım kişilerin temasları devam ediyor. Diğer taraftan Mesut Yılmaz döneminde güçlü isimlerin milletvekili odaları bölgesinde dolaşmaları da dikkatimi çekti.  Sorarsanız bir şey olur mu? Hayır. Ama siyaseti parçalamada etkisi olur mu? Siyaset boşluğu kaldırmaz. Olur. Bu arada Çarşamba akşamı itibarı ile AK Parti kulisleri hızlı bir şekilde seçim gündemi ile hareketlendi.

Bekleyelim görelim. Devlet Bahçeli'nin Başkanlık Sistemi tartışmalarına verdiği desteğin samimiyetini, yeni siyasi oluşumlar için yapılan kulislerin ciddiyetini, FETÖ operasyonları çerçevesinde siyasetçilere ne zaman sıranın geleceğini.

Cuma'nın hayrı üzerinize olsun