Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca, “Gazeteler söz konusu olduğunda ilişki türümüz diğer sektörlere göre biraz daha farklı. Bizim sizlerden talebimiz olduğu gibi sizin de bizlerden talebi söz konusu oluyor. Bu anlamda bu toplantıda sizlere aktarmak istediklerimiz var. Elimizden geldiği kadar sorularınızı cevaplandırmaya çalışacağım. Sizleri dinlemeye geldim.” dedi.

‘BU DİJİTAL ÇAĞ BAŞTA MEDYA VE GAZETELERİDE ETKİLEDİ
Artık dijital bir çağa girildiğini ve bu anlamda basın sektöründe atılımlar yapılmaya başlandığını ifade eden Genel Müdrür Karaca, “Bu dijital çağ başta medya ve gazeteler olmak üzere bütün sektörleri etkiledi. Her şeyi bir şekilde dönüştürmeye değiştirmeye muktedir oldu. Şayet bir dönüşüm söz konusu ise birlikte bu dönüşümü nasıl gerçekleştirebiliriz bu konularda fikir alışverişinde bulunacağız.” dedi.

‘BU FAALİYETİ SÜRDÜRMEMİZ  SÖZ KONUSU OLAMAZ’
Gazeteciliğin her şeyden önce bir kamu hizmeti olduğuna işaret eden Genel Müdür Karaca, “Fakat aynı zamanda ticari ve ekonomik bir faaliyet. Eğer gazetemizin faaliyetlerine imkan tanıyacak bir gelirimiz olmazsa bu faaliyeti sürdürmemiz söz konusu olamaz. BİK 1961 yılından bu yana gazetelerimizin bu ihtiyacını kısmen de olsa katkı sunmak üzere resmi ilanların gazetelerde yayınlanmasına aracılık görevi yaptı.” diye konuştu.

‘RESMİ İLAN GAZETECİLİĞİ YAPMAK  GAZETECİLİĞİN RUHUNU DA ETKİLİYOR’
Pek çok yerel gazetenin neredeyse tek gelir kaynağının resmi ilan geliri olduğunu vurgulayan Karaca, şöyle konuştu:”Bizim kurum olarak bu desteğe hiçbir sözümüz yok. Sadece resmi ilan gelirlerine bağlı kalarak gazetecilik yapmanız gazeteciliğin ruhunu da etkiliyor. İçinde bulunduğumuz dijital çağda gazetecilik faaliyeti hiçbir şekilde şu anda yaptığınız yayıncılıkla bir olmayacak. Belki resmi ilanlar gazetelerin internet sayfalarında yayınlanmaya devam edecek. Bizler süratle gazetelerimizin internet sayfalarını yenileyip, güzelleştirmeliyiz. Çünkü çok yakın zamanda resmi ilanların yayın mecrası dijital olabilir. Bununla ilgili şimdiden çalışmalar hızlandırılabilir. Dijitale dönüşte bizler her zaman yanınızda olacağız. Bu anlamda her türlü desteği de vereceğiz.”dedi.

Genel Müdür Karaca, yerel medyanın dijital dönemde bir hak kaybına uğramamasının kendileri için esas olduğunu da ifade etti.

Canbey: “Kaliteli ve nitelikli içerik üretmeliyiz”

Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Canbey, internet teknolojisinin son 20-25 yılda insan hayatının her alanında var olduğunu belirtti.

İnternet teknolojisinin hızlı yükselişi karşısında gazetelerin bazı soruların cevabını vakit kaybetmeden bulması gerektiğini anlatan Canbey, “Radyo çıktı, gazeteleri etkileyemedi. Televizyon gazeteleri bitirecek dendi, ancak başaramadı. Şimdi karşımızda dijital medya var. Onunla karşılaştığımız günden bugüne, gazeteler okur kaybetti, tirajlar düştü, reklam gelirleri azaldı. Gazeteyi, diğerlerinden farklı kılan kitleler üzerindeki etkisi, gücüydü. Şimdi sıra ona gelmeden gazetelerin bundan sonra izleyeceği yol haritasını belirlememiz, soruların ve sorunların çözümlerini bulmamız gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Dijital medyanın ülkemizde reklam yatırımlarının yüzde 25’inden fazlasını aldığını, buna karşın reklam pastasından gazetelerin aldığı payın giderek düştüğünü vurgulayan Canbey, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Artık medyanın üç değil, dört kolu var. O dördüncü kol yeni medya dediğimiz dijital mecra. Bugün gelinen noktada sizlere tavsiyemiz: Dijital medyayı görmezden gelerek asla hafife almayın! Asırları aşan gazetecilik yapma ve gazete yayınlama tecrübesini, yeni medyanın sunduğu nimetlerle harmanlayalım. Birbirini dengeleyen, birbirinin açıklarını, zayıf yönlerini kapatan yeni bir yapılanmaya gidelim.”

BİK’in yeni Yönetmeliğinde gazetelere internet sitesi kurmayı bu nedenle zorunlu hale getirdiğini ve ayrıca bunun ek gösterge verilerek teşvik edildiğini kaydeden Canbey, resmi ilanların, www.ilan.gov.tr ile gazetelerin internet sitelerinde eş zamanlı olarak yayınlanarak daha çok kişiye ulaşmasının sağlandığını aktardı.

Dijital dönüşüm sürecinde gazetelerin gerçekleştirilen proje ve eğitim çalışmaları ile yalnız bırakılmadığını belirten Canbey, konuşmasına şöyle devam etti:

“Gazetelerimizin internet sitelerinin teknolojik altyapısı ve görsel tasarımının belli bir standarda ulaşmasını istiyoruz. Bununla birlikte içerik üreten personelin, yani gazeteci arkadaşlarımızın niteliklerinin artırılmasını da hedefliyoruz. Bu da beraberinde kaliteli ve nitelikli internet yayıncılığını getirecek. Kısacası; gazeteler ve gazeteciler olarak çağa ayak uydurmalı, kaliteli ve nitelikli içerikler üreterek okuyucu, takipçi kazanmalıyız. Bugün başlayan eğitimin amacı da zaten buna yönelik. Belirli bir kaliteye ulaşmış internet sitelerimizin dijital reklam piyasasından reklam almaları için mücadele edeceğiz. Gazeteci arkadaşlarımızın eğitim süreçlerini Kalkınma Ajansları ile yürütürken, sitelerin iyileştirilmesi ve dijital reklam piyasasına entegrasyonunu ise KOSGEB ile gerçekleştireceğiz.”

Editör: Haber Merkezi