BALIKESİR Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Ramazan Demir'in genel mali sayman olarak yönetiminde görev yaptığı Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun 31. Başkanlar Konseyi toplantısı, Kayseri Gazeteciler Cemiyetinin ev sahipliğinde Kadir Has Kongre Merkezi'nde yapıldı.

TGF Genel Başkanı Atilla Sertel, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Basın Kartları Komisyonu olarak "Sarı Basın Kartı" verdiklerini anımsatarak, "Kurban Bayramı'nda çıkaracağımız Bayram Gazetesi'nde başyazar olarak yazınızı görmek istiyoruz" dedi.

TGF Başkanlar Konseyi Toplantısı ile Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Meslekte Başarı Ödülleri Töreni'ne Türkiye Cumhuriyet Cumhurbakşanı Abdullah Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TOBB Başkanı Rifaz Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ile TGF'ye üye 60 meslek örgütü başkanı, gazeteciler katıldı.

Toplantıda konuşan Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, zaman zaman düzenledikleri yerel medya bilgilendirme toplantılarını sürdüreceklerini belirtti. Karakaya, şunları söyledi:

''Genel müdürlük olarak medyamızın tüm sorunlarını yakından takip etmek, görevimizin ana eksenini oluşturmaktadır. Yerel medya ile genel kamuoyu arasında bağlantıyı kurmak adına önemli çalışmalar yürütmekteyiz. Bu yıl basın kartı sahiplerine yönelik bir dizi çalışma başlatılmıştır. Bu kapsamda pek çok girişimimiz sonuçlanmıştır. Yerel medyaya önemli hizmetlerimizden biri de haber ajansı üyeliğidir. Yerel medya kuruluşlarımız, bu sayede pek çok habere yaygın medya kuruluşları kadar yakın olabilmektedir. Anadolu Basınını Özendirme Yarışmaları, dalları genişletilerek sürdürülecektir. Gelişmiş demokrasinin gereklerinden biri de sağlıklı işleyen bir medyadır. Bu anlamda, medyada çok sesliliğin korunması ve yerel medyanın güçlenmesi hayati öneme sahiptir. Konunun tarafları devlet, meslek kuruluşları ve medya mensupları olarak bu hepimizin omuzlarında olan bir görevdir.''

ATALAY : ''49 YILLIK KANUN İLE ÇAĞA AYAK UYDURMAK ZOR''

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay da Kayseri'nin son yıllarda gösterdiği gelişmelere dikkat çekerek sözlerine başladı.

Basının tüm sorunlarını çözmek için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade eden Atalay, ''49 yıllık kanun ile çağa ayak uydurmak zor. Ancak Basın İlan Kurumu, bu süreçten güçlenerek çıkacaktır. Gazeteleri güçlendirmek, bunun için kaynak oluşturmak istiyoruz. Basının tüm sorunlarının bu dönemde çözülebileceği inancındayız. Bunun için gayret gösteriyoruz'' dedi

AMASHOV : İKİ ÜLKE MEDYASI İŞBİRLİĞİNE GİTMELİ

Azerbaycan Matbuat Şurası Başkanı Aflatun Amashov, iki ülke medyası arasında yakın ilişkilerin bulunduğunu, ancak bu ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Azerbaycan'da gazetelerin tirajlarının çok düşük olduğunu dile getiren Amashov, medyanın güçlenmesi için Türkiye'deki yapılanmayı örnek aldıklarını bildirdi.

BALIKESİR'E BASIN İLAN KURUMU ŞUBESİ AÇILIYOR

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel de 1 ay içinde, Samsun, Sakarya, Van, Diyarbakır, Mersin ve Balıkesir'de Basın İlan Kurumu Müdürlükleri açılacağını, 5 yıl içinde bu kurumun gelişmesini umduğunu söyledi.

Anadolu basınının gelişmesi yönünde projeler ortaya koyduklarını ifade eden Sertel, şöyle dedi:

''Basın kartlarının resmi kimlik olması için gayret gösteriyoruz. Basın kartı bizim kimliğimizdir. Bu kartın kaybedilen haklarını geri kazanması için çalışıyoruz. Federasyon çok önemli bir kurum. Böyle bir oluşum olmasaydı, sorunların çözümünde görev alanlara ışık tutulamazdı. Gri pasaport sorunu da çözüldü. Görevle yurt dışına çıkacak olan gazeteciler, vize kuyruklarında beklemeyecek.''

Basın Kartı Komisyonu olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret ettiklerinde, kendisine basın kartı takdim ettiklerini anımsatan Sertel, ''Sayın Cumhurbaşkanımız basın kartı alınca (artık gazeteci mi oldum? bundan sonra yazabilir miyim?) demişti. Ama, bir yazısını görmedik. Kurban Bayramı'nda çıkaracağımız Bayram Gazetesi’nde başyazar olarak bir yazısını görmek arzu ediyoruz'' diye konuştu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de teklifi kabul etti.
Sertel, TBMM’nin açılışında yaptığı konuşmada ifade özgürlüğüne yönelik sözleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e teşekkür ettiğini de ifade etti.
Basın ve ifade özgürlüğünün olmadığı ortamda demokrasinin tartışılır hale geleceğini dile getiren Sertel, şöyle konuştu:

''Türkiye'de 1270 gazete, 938 radyo, 300 yerel televizyon ve 4 bine yakın dergi var. Türkiye basını çok güçlü. Elbette büyük sorunlar var. Ama, Basın İlan Kurumunun son dönemdeki atılımlarını teşekkürle karşılıyoruz. Yaygın basın için siyaset Ankara'dan, ticaret İstanbul'dan ibarettir. Ancak, yerel basının önemi tartışılmazdır. Yerel basın olmazsa, o kentte yaşayan insanlar kör, sağır, dilsiz demektir.''

Editör: Haber Merkezi