Vali Ersin Yazıcı yayımladığı mesajında, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Covid-19 salgını nedeni ile Sağlık Bakanlığımız ve Bilim Kurulumuzun aldığı kararlar çerçevesinde bu sene etkinliklerin yapılamadığını,16 Mayıs inancı, heyecanı ve coşkusunun 101 yıldır aynı ruhla yaşatıldığını ifade etti.

Balıkesir'in vatan ve bayrak uğruna birçok şehidi ve gazisi olduğunu ifade eden Vali Yazıcı, "16 Mayıs 1919'da düşmanı Balıkesir'e sokmayan Okuma Yurdu ve Alaca Mescit'te mücadeleyi başlatan kahramanların torunları olarak bizler de 15 Temmuz'da şehrimizi vatan hainlerine bırakmadık. 15 Temmuz'un kahramanları 101 yıl önce olduğu gibi 16 Mayıs'ın kahramanlarının izinden yürümeye devam etti. Bugün aynı ruhla, her ne kadar bedenlerimiz farklı olsa da 101 yıl önceki ruh, 101 yıl önceki inanç, 101 yıl önce damarlarımızdaki akan kan; aynı kandır, aynı ruhtur, aynı inançtır." dedi.

DÜŞMANA "DUR" DEDİK

16 Mayıs'ın Kuva-yi Milliye ateşini yakan, vatanımız ve bayrağımız için canını ortaya koyan kahramanların ruhlarının hala diri olduğunu gösterme günü olduğunu belirten Vali Yazıcı, Kuva-yi Milliye'nin Balıkesir için çok büyük bir önem arz ettiğini ifade ederek, "Balıkesir'in yiğit insanları tarihi bir görevi üstlenmiş ve düşmana Balıkesir'de 'dur' demiştir. Bugün gurur duyduğumuz bir gün." dedi.

TARİH YAZMAK, TARİH YAPMAK KADAR ÖNEMLİDİR

Kuva-yi Milliye'nin, Kurtuluş Savaşı'nın başlaması ve örgütlenmesinde çok önemli bir rol oynadığını ifade eden Vali Yazıcı, "Kuva-yi Milliye'nin Türk Milleti'ni küllerinden yeniden ortaya çıkardığınıbelirterek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sözüne atıfla "Milletin geleceği için tarih yazmak, tarih yapmak kadar önemlidir. 16 Mayıs bağımsızlık ruhunun Türk milletinin öz karakteri olduğunun gösterildiği, düşman işgaline asla boyun eğilmeyeceğinin anlatıldığı kutlu bir gündür." dedi.

BALIKESİR TÜM ÜLKEYE ÖRNEK OLDU

Kuva-yi Milliye'nin, milli güçlerin birliği hareketi olduğunu vurgulayan Vali Yazıcı, "Balıkesir bu özelliğiyle başta Batı Anadolu olmak üzere tüm ülkeye örnek oldu. Kuva-yi Milliye hareketi Balıkesir halkının ve Türk Milleti'nin işgal ve esareti kabul etmeyeceğini dünyaya haykırışı olduğu gibi Balıkesirlilerin hiçbir yerden talimat almaksızın vatan müdafaasına koşmalarına kıvılcım olmuştur. Kuva-yi Milliye adıyla ortaya çıkan bu teşkilatın temel amacı, hiçbir devletin ve milletin hâkimiyetini kabul etmeyerek buna karşı mücadele etmek ve Türk Milleti'nin kendi bayrağı altında yaşama hakkını ve bağımsızlığını sağlayarak korumaktır. Bugünlerde gerçekten o günlerde olduğu gibi birlik ve beraberliğe çok ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Milli mücadele felsefesi, milli mücadele ruhu hala devam ediyor. O milli mücadele hiç bitmedi. Milyonlarca şehit veren bu millet milli mücadeleyi hala devam ettiriyor." dedi.

EMANETİNİZ EMİN ELLERDE

Türkiye'nin 2023 hedeflerine kararlı adımlarla yürüdüğünü ifade eden Vali Yazıcı, "Bizler de Cumhuriyetin kuruluşunun kilometre taşları Zeybeklerle, Yörüklerle, Efelerle Balıkesir halkı, kamu kurumlarımız, belediyelerimiz, üniversitemiz ve sivil toplum kuruluşlarımız uyum içerisinde, özveriyle çalışarak, bu kortejin en önünde olmaya gayret gösteriyoruz. Biz Balıkesir'imizi, bu cennet vatanı, daha da güzelleştirmek için çalışıyoruz. Biz doğrunun, huzurun, istikrarın yanındayız. Biz Balıkesir'in, Milletin, Türkiye'nin tarafındayız. Bizim en büyük düşmanımız birlik ve beraberliğimizi kaybetmemizdir. Bu nedenle hiçbir zaman birlik ve beraberliğimizi kaybetmeyelim. Bilimde, kültürde, sanatta ve hayatın her alanında göstereceğimiz çabalar ve elde edeceğimiz başarılar, bugünlere ulaşmamızı sağlayan kahramanlara teşekkürümüzü, bağlılığımızı, miraslarına sahip çıktığımızı kanıtlayacaktır. Bu duygularla 16 Mayıs Kuva-yi Milliye Günü'nü kutluyor; başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve milli mücadele kahramanları olmak üzere vatan için canlarını veren tüm Şehitlerimizi rahmet, Gazilerimizi ise minnetle anıyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Atalarımıza; bizlere namus bilerek teslim ettiği vatan toprağından sesleniyoruz; emanetiniz emin ellerde, huzur içinde yatın." şeklinde mesajını tamamladı.

Editör: Haber Merkezi