Yücel Yılmaz'ın kutlama mesajı şöyle:

"Kıymetli Hemşehrilerim,

16 Mayıs 1919’da düşman güçlerini Balıkesir’e sokmamak için Okuma Yurdu’nda ve Alaca Mescit’te toplanan kahraman Balıkesir halkı aldığı kararlar ve gösterdiği azimle Milli Mücadele’yi başlatmıştır. Kuva-yı Milliye hareketlerinin de başlangıcı kabul edebileceğimiz bu tarihi her yıl şehrimizde büyük bir coşku ve heyecanla kutluyor; o günlerde emeği geçen, mücadeleyi başlatan ve bu topraklar için can veren şehitlerimizi ve bedel ödeyen gazilerimizi rahmetle anıyoruz.


                    Balıkesir Kongreleri üyeleri, ilk toplantı.

Bundan 101 yıl önce Okuma Yurdu ve Alaca Mescit toplantıları ile düşünce safhası oluşan Kuva-yı Milliye Hareketi; düzenlenen 5 kongreyle olgunlaşmış, milletçe topyekûn mücadeleye girilmiş ve vatan sahipsiz bırakılmamıştır. İşte bütün bu insanları bir araya getiren ruh, Kuva-yı Milliye ruhudur. Bu ruh, her türlü imkânsızlık içinde canlarını ortaya koyarak vatan savunmasını bırakmayan atalarımızın ruhudur. Ve Millî Mücadele bu ruhla verilmiş, Kurtuluş Savaşı bu ruhla kazanılmıştır. Savaşmaktan yorgun düşmüş Anadolu, Balıkesir’in başlatmış olduğu bu bölgesel savunmadan ilham almış ve Milli Mücadele’nin devleşen ili olarak tarihteki yerini almıştır.

Kuva-yı Milliye ateşini yakarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında en büyük rolü oynayan kahramanlarımıza çok şey borçlu olduğumuz bilinciyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm milli mücadele kahramanlarımızı, vatanı ve kutsal değerleri uğruna gözünü kırpmadan ölüme yürümüş tüm kahraman şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, bağımsızlığını her şeyin üstünde tutan tüm Balıkesirli hemşehrilerimizin Kuva-yı Milliye Günü’nü kutluyorum."

Editör: Haber Merkezi