Sürücülerin trafik kültürünü saptamaya yönelik yapılan bir araştırmaya göre, yüzde 58,7’si selamlaşma ya da “hoşçakal” anlamında selektör ve korna kullanıyor.

2. Karayolları Ulusal Kongresinde “Sürücü Tutum Anketleri ve Ülkemizde Trafik Kültürüne İlişkin Yapılan Anket Çalışması” başlıklı bir bildiri yayımlandı.

Jeoloji Mühendisi Nuray Ünal ile Karayolları Genel Müdürlüğü çalışanı Dr. Leyla Ünal tarafından geçen yıl hazırlanan araştırma kapsamında yüzde 28’i kadın, yüzde 72’si erkek olmak üzere toplam bin 246 kişiye anket uygulandı.

Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 20,5’i son bir yıl içerisinde trafik cezası alırken, bu kişilerin yüzde 22’sini 1'den fazla trafik cezası alanlar oluşturdu.

Ceza alanların trafik cezalarının dağılımlarına bakıldığında yüzde 39,2 ile aşırı hız ilk sırada, yüzde 34,7 ile hatalı park ikinci sırada ve yüzde 10,4 ile ışık ihlali üçüncü sırada yer aldı.

Katılanların trafik kültürü ile ilgili tutumlarına da yer verilen araştırmada, yüzde 15,1’i araç sürerken “hiçbir zaman” cep telefonu kullanmadığını belirtirken, yüzde 61,9’u “nadiren”, yüzde 12,2’si “yarı yarıya”, yüzde 8,8’i “çoğunlukla” ve yüzde 2’si “her zaman” kullandığı yanıtını verdi. Araştırmada trafik kurallarına uyma ile ilgili sorulara katılımcıların verdiği yanıtlara göre, yüzde 58,7’si selamlaşma ya da hoşçakal anlamında selektör ve korna kullanıyor.

Editör: Haber Merkezi