Akaryakıt firmaları doları bahane ederek yaptıkları fahiş zamları kur düşünce küçük miktarlarda indiriyor. Rafineri ise yabancıya 3'te 1 fiyata satıyor.
Akaryakıt zamlarına tepkiler devam ediyor. Kurdaki en küçük oynamayı bahane ederek, hemen zam yapan akaryakıtçılar, doların düşmesine rağmen indirimde nazlanıyor. Üstelik yapılan küçük indirimler, yüksek miktardaki zamların yarısını bile bulmuyor. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, benzin ve motorinde vergi indiriminin yapılmasının, fiyatların aşağı çekilmesine yardımcı olacağını söyledi. Palandöken, benzin fiyatlarının yüksekliği nedeniyle LPG ve motorinle çalışan araçların satışının arttığını söyledi. 4.85 liraya satılan benzinin rafineri çıkış fiyatının 1.57 lira olduğunu kaydeden Bendevi Palandöken, yabancılara bu fiyattan satış yapıldığını belirtti. Palandöken, "4.46 liraya satılan motorinin ise rafineri çıkışı 1.59 lira. ÖTV'nin düşürülmesi esnafımızın faydasına olacaktır. Vergiler düşürülürse, nakliye ve ulaşım fiyatları da iner" dedi.

3 KATINA SATILIYOR 
Benzin fiyatlarındaki yükseklik nedeniyle motorin ve LPG'li araçlara yönelimin arttığını kaydeden Bendevi Palandöken, "Benzinin ÖTV'si litrede 2.1765 lira, motorinin ise 1.5945 lira olunca fiyat artıyor. Esnafımız benzinli araç almaktan kaçınıp, LPG'li ve motorin kullanılan araçlara yöneliyor. Bu kez de motorinin ve LPG'nin fiyatı yükseliyor. Yurtiçi benzin satışları yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.3 azalarak 1 milyon 52 bin 870 tona geriledi. Motorin satışları ise yüzde 7.4 artarak, 9 milyon 513 bin 610 tona ulaştı. Yılın 7 ayında motorin ithalatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.4 artarak 5 milyon 370 bin 883 ton oldu. Üretimi çok, kullanımı az olan benzin ise 3'te 1'i fiyattan yurtdışına ihraç ediliyor. Yılın 7 ayında 1 milyon 470 bin ton ihracat ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.5 artış oldu" diye konuştu. 
Editör: Haber Merkezi