Adanın yer altı suları azalınca yaklaşık iki yıldır şebeke suyu Marmara Denizi’nden karşılanıyor. Türkiye’de ilk kez bir yerleşim biriminin tamamı deniz suyunun arıtılmasıyla içme suyu ihtiyacını karşılarken birçok yere de örnek olmuş. Adanın 40 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı giderilince, bitme tehlikesiyle karşı karşıya kalan turizm de kurtulmuş.

Avşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Dursun Kıvrak, turistik bir belde olan Avşa’nın geleceğinin bu projeyle kurtulduğunu söyledi.

Kışın 3 bin olan nüfusunun yaz aylarında 100 bini geçtiğini kaydeden Kıvrak, projenin 150 kilometre içme suyu şebekesiyle birlikte 23 milyon liraya mal olduğunu aktardı. Maliyetin yüzde 75’inin devlet, yüzde 25’inin belediye tarafından karşılandığını bildirdi. Adanın tek gelirinin turizm olduğunu belirten Kıvrak, 600 adet otel ve pansiyon bulunduğunu ifade etti.

GÜNDE 4 BİN 500 TON SU ARITILIYOR
Tesisin günde 4 bin 500 ton deniz suyunu arıtabilecek kapasitede olduğunu belirten Başkan Yardımcısı Kıvrak, “Şu anda Avşa Adası’nın bütün su ihtiyacını karşılıyoruz ancak ihtiyaç duyulması halinde yapılacak ilave çalışmalarla kapasiteyi günde 10 bin tona kadar çıkabiliriz” diye konuştu.
Marmara Denizi’ne bağlanan borularla alınan suyun yüzde 40’ının hemen arıtılarak şehir şebekesine verildiğini anlatan Kıvrak, “Kalan yüzde 60’lık kısmı ise tahliye sistemiyle tekrar denize boşaltılıyor. Türkiye’de böyle bir tesis yok. Sağlık Bakanlığı tarafından suyumuzdan alınan 98 numunenin analizleri sonucunda sağlığa zararlı hiçbir bulguya rastlanmadı. Hatta hazır sularda arsenik oranı yüzde 7 çıkarken bizim suyumuzda yüzde 1 çıktı. Türkiye’de en temiz içme suyu şebekesine sahibiz” dedi.

BAŞKAN, SİSTEMİ KUVEYT’TE GÖRMÜŞ
Başkan Yardımcısı Dursun Kıvrak, bütün geliri turizm olan Avşa Adası’nın içme sularının karşılandığı yer altı sularının, azalmayla birlikte zamanla tuzlanarak kirlendiğini söyledi.
Lağım koktuğunu vurgulayarak, “Sağolsun devletimiz yardım elini uzattı. Eğer bu sistem olmasaydı hem ada hem de turizm biterdi. Proje, Amerikan ve Türk firmalarının ortaklığıyla yapıldı. Adaya anakaradan su gelmesi çok zordu, çünkü en yakın mesafe 20 deniz miliydi. Belediye Başkanımız Cevdet Çağlar, 2003 yılında yurtdışı gezisi için gittiği Kuveyt’te deniz suyu arıtma tesislerini incelemiş. 2004 yılında başkan seçildikten sonra bunu gündeme getirdi. Tesisimiz, 2010 yılında tamamlanarak Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım tarafından hizmete açıldı” diye konuştu.
Deniz suyundan elde edilen içme suyunun maliyetinin sanıldığı kadar yüksek olmadığına işaret eden Kıvrak, 1 ton suyun maliyetinin 1 lira civarında olduğunu vurguladı. Vatandaşlara ise 3 liraya satıldığını söyleyen Belediye Başkan Yardımcısı, “Ayrıca projemiz ödül de aldı. Türkiye’nin birçok şehrinden su sorunu yaşayan yöneticiler bizi arıyor, bilgi alıyor. Bu sistemin 40 yıl kullanım ömrü var” dedi.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Tesisin ham deniz suyu ihtiyacı, kıyıdan yaklaşık 500 metre açıkta karşılanıyor. Deniz dibine yerleştirilen 560 mm. çaplı HDPE borularla su, kendi cazibesiyle iletilip ön çöktürme ve filtrasyon ünitelerinden geçirilerek ham su deposuna alınıyor. Depoda toplanan su, kum ve kartuş filtrelerden geçirilip kimyevi maddeler ilave edilip şartlandırılarak ters osmoz ünitesine iletiliyor. Pompayla basıncı 50 bar civarına yükseltilerek ters osmoz membranlarına basılıyor. Deniz suyu, bu basınç altında yüzde 50’si iyonlarından arındırılmış halde ürün suyu olarak, yüzde 50’si ise yüksek yoğunlukta konsantre su olarak çıkıyor. Elde edilen temiz su, remineralizasyon işleminden geçiriliyor. Daha sonra klorlanıp içme suyu deposuna gönderiliyor.

Editör: Haber Merkezi