Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu üyesi ve Yırcalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı A. Rona Yırcalı, konuşmacı olarak katıldığı Necati Eğitim Fakültesi'ndeki "Ahilik Paneli"nde, bugüne değin edindiği tecrübelerini üniversite öğrencileriyle paylaştı. 

Yırcalı özetle şöyle dedi:
BAŞKALARININ BİZİ DÖVMESİNE GEREK KALMAZ!

Yırcalı, bulunduğu görevler nedeniyle sadece Balıkesir'in değil, ülkenin de dünyaya açılan yüzlerinden biri. 

 
Ellialtı yıldır ekonomik hareketliliğin içindeyim.  Yurt içi ve yurtdışı  kuruluşlarda vazife aldım.  Türkiye'ye katkıda bulunmakla gurur duyuyorum. 
Bunu şunun için söylüyorum:
Biz Balıkesir olarak, ülke olarak yaptıklarımızın ve ilerlememizi değerlendirmenin kıymetini bilmiyor, sevmiyoruz. 
Biz kendimizi dövmeyi severiz biraz. Başkalarının bizi dövmesine pek fazla fırsat vermeden bir yere kadar birbirimizi ama geçmişimizle olan gelişmeleri görmekte biraz acemiyizdir.

GENÇLERE NASİHATI 
"İYİ TARAFINA BAKIN"
Gençlere sosyal hayatın içerisinde yer almaları  nasihatında bulunan Yırcalı, "İçinde  bulunduğunuz toplumun iyi  taraflarını görmeye  çalışın. Tenkit etmek kolay. Yapılanın bir yerinden  tutmak, ufak katkıda bulmak zor olsa da bunun  yapılması faydalı."
...

Yırcalı, Edip Uğur'un istifasından sonra  Büyükşehir Meclisi tarafından Belediye Başkanı seçilen Zekai Kafaoğlu'nu ilk ziyaret eden isimlerden biri olmuştu.
 
BÜYÜK KÖY TARTIŞMALARI..
Yırcalı, AK Parti iktidarı öncesinde kalan "Balıkesir  büyük bir köy" yakışmalarını yeniden gündeme  taşıdığı konuşmasında, buna katılmadığına  değinirken, "tabi bu nereyle mukayese ettiğinize  bağlı" ifadesini kullandı.
"Balıkesir büyük köy mü" tartışmalarına Yırcalı şu sözleriyle katıldı:
"Balıkesir'i, İstanbul, Bursa, İzmir ve Manisa'yla..  Gaziantep ve Denizliyle mukayese ederseniz belki bu yakıştırmalar doğru

Yırcalı, yıldızının barışmadığı isimler arasındaki Eski Balıkesir Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur'la zaman zaman bir araya gelerek uzlaşı sağlamaya dikkat ediyordu.

BALIKESİR'İ KIYASLADIĞI İLLER..
Ama bize daha yakın yerlerle, Edirne, Çanakkale,  Uşak, Isparta, Kütahya ile mukayese edin.  Bunlardan hiç birinden Balıkesir geri kalmış değil.   Son yatırımlarla önü açık bir il Balıkesir. 
OSB kurulduğu yıllarda 'burası nasıl dolar'  diylorduk. Bugün doldu. Bandırma'da kuruldu, o  da doldu. Körfezdeki zeytin bölgesi doldu. Bunu  görmemiz, bundan haz çıkarmamız gerekiyor."
...
TEK ŞEY DEĞİL, HER ŞEY OLMALI
Rona Yırcalı büyük oğlu Sırrı Yırcalı ile birlikte

'Anadolu Bey'i Yırcalı, Balıkesir'in hangi yönde ilerlemesi gerektiğine ilişkin tartışmalara şu sözleriyle katıldı: 
"Balıkesir sanayi şehrimi mi olmalı, kültür şehri mi olmalı, turizm şehri mi olmalı, bir üniversite şehri mi olmalı?
Bunların hepsi olmalı
 Balıkesir'de. Hepsi aynı oranda büyümeli."

Editör: Haber Merkezi