Balıkesirlilere müzeleri ve müze gezilerini sordu. Müzeleri ne sıklıkla gezersiniz? En son gittiğiniz müze hangisidir? Ülkemizde bir müze kültürü var mı? İşte aldığımız birbirinden özel cevaplar...

 

Adnan Başaran (23) Öğrenci

"Kültür olarak müze gezmeye pek yatkın bir millet değiliz. Daha çok okullarda düzenlenen geziler sayesinde müzeleri görme şansı buluyoruz. Ama ben tarihe merak saldığım için gittiğim farklı illerde müzeleri mutlaka ziyaret ederim. Eğer müze gezecek bir fırsatım olursa mutlaka gezer farklı şeyler öğrenmeye çalışırım. En son İstanbul'da bulunduğum süreçte bir günümü Topkapı sarayını ve müzeleri gezmek için ayırdım. Müzeleri gezdiğinizde bir kitap okumuş kadar bilgi sahibi oluyorsunuz. Çocukluktan gelen bir kültür olmalı. Ülkemizin tarihi değerlerini bilmeyen bir nesil yetişiyor. Bence müzeleri bizim geçmişimizi en iyi anlatan yerlerdir. Buraları mutlaka ziyaret etmeliyiz. Müze ziyaretleri sadece okul gezilerine sıkıştırılan bir etkinlik olmaktan öteye gitmelidir."

 

Cahit Ersürer (26) Esnaf

"Müzeleri gezmeyi oralardan kendime göre bir şeyler öğrenmeyi seviyorum. Ama yabancı ülkelerdeki gibi belirli bir zamanımızı sırf müze gezmeye ayırdığımız söylenemez. Bizler daha çok işi güç telaşına düştüğümüz için müze ziyaretlerini es geçiyoruz. Aslında yurtdışındaki gibi en azından ayda bir bazı müzeleri gezmek gerekir. Ama hem maddi açıdan hem de vakit kısıtlı olduğu için gezemiyoruz. Ben okul gezileri ile birkaç müzeye gittim. Ama okul gezilerinden hariç çok merak ettiğim için Çanakkale şehitliliklerini gezme fırsatım oldu. Oradaki tarihi dokuyu hissetmek ve atalarımızın yaşadığı atmosferi gözlemleyebilmenin en güzel yeri hiç şüphesiz müzelerdir."

 

Ramazan Aydın (25) Satış Danışmanı

"Genelde Balıkesir'de bulunan müzeleri gezme fırsatı buldum. Ancak gerek iş seyahati gerekse diğer seyahatlerimde diğer illere gittiğimde müzeleri mutlaka gezerim. Bizim ülkemizi de müze kültürü pek gelişmediği için yıl içinde birden fazla müze gezmek biraz hayalcilik olur. Bu kültür küçüklükten itibaren verilecek özel bir eğitimle mümkündür. Bizler daha çok okul gezileri sayesinde müzelerden haberdar oluyoruz. Çoğu insan Balıkesir'de müze olduğunu dahi bilmez. Eğitim altyapısı hazırlandıktan sonra Müzelerin her ilde yaygınlaşması gerekir. Ben İstanbul gezimde Topkapı Müzesini gezme fırsatı buldum. Oradaki ambiyanstan çok etkilendim. Bana göre tarihimiz hakkında anlatılanlar dışında bilgi sahibi olmak için müzeleri ziyaret etmek olmazsa olmazdır."

 

Saadet Akgöz (17) Öğrenci

"Müze ziyaretlerini ilkokuldan itibaren okul gezileri sayesinde yapmaktayım. Özellikle bir müze gezisine katılmadım. Ama üniversite hayatımda okuduğum ilde müzeleri gezmek ve oralardan doyurucu bilgiler almak isterim. Balıkesir'deki müzelerden BASAF Fotoğraf Müzesini ziyaret etme şansı buldum. Fotoğraf ve fotoğrafçılığa özel bir ilgim olduğu için okul arkadaşlarımla boş vaktimi değerlendirmek adına BASAF'ı ziyaret ettim. Müzeler bizlere tarihimizin içinden kesitler sunan özel yerler olduğu için mutlaka ziyaret edilmesi gerekiyor. Ancak müzelerde yeterli bilgi verecek danışmalar olursa müze ziyaretleri daha keyifli hale getirilebilir. İleride çocuklarımı yabancı ülkelerde olduğu gibi müze kültürü vermek isterim. Çünkü müzelerde canlı gözünüzle gördüklerinizi elli defada anlatsanız anlayamayız. Mutlaka müzeleri gezip oranın havasını solumak gerekiyor." 

Editör: Haber Merkezi