TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 13 ilde büyükşehir belediyesi kurulmasını öngören kanun tasarısının kabul edilmesinin ardından gözler bu illere çevrildi. Bunlar arasında bulunan Balıkesir'de de kanun sevinçle karşılandı. Mahalle statüsüne kavuşacak olan il merkezine bağlı bazı köylerde vatandaşlar, duruma olumlu bakıyor. Balıkesir'in en büyük köylerinden birisi olan Ayşebacı'nın sakinleri, artık her türlü hizmetin ayaklarına geleceğini belirterek, daha iyi yaşam şartlarına kavuşacaklarını söylüyor.

"BİZ KÖY OLARAK HAZIRIZ"
Toplam 892 köyü bulunan Balıkesir'de, vatandaşların meraklı bekleyişi devam ediyor. En büyüklerinden olan Ayşebacı köyü sakinleri de durumdan memnun. Muhtar Recep Korkmaz, köyün mahalleye dönüşmesiyle daha iyi hizmet alacaklarını belirtiyor.
Köyde 650 hane bulunduğunu ve bin 800 nüfusa sahip olduklarını belirten Muhtar Korkmaz, "Bin 273 seçmenimiz var. Köyümüzün merkeze uzaklığı 6 kilometre. Mahalle olmaya hazırız. Başbakanımız'ın açıklamalarına göre erken seçim olmayacak. Yerel seçim 2014 yılında, yani zamanında yapılacak ancak yasa çıktı. 2014 yılından sonra köyümüz, mahalle statüsüne geçecek. Bizim çok fazla sıkıntımız yok. Su ve kanalizasyon sorunumuz bulunmuyor. Biz köy olarak hazırız, çünkü dört lokanta, altı kahvehane ve dört de bakkalımız hizmet veriyor. Geçiş sürecinde sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum ancak yaşam şartları biraz ağırlaşır. Vergiler yükselir, su belediyeye geçince biraz zam gelir" dedi.

KÖYLÜLER, MAHALLE OLMAKTAN MUTLU
Köyün geçiminin sera ve hayvancılıkla sağlandığı bilgisini veren Recep Korkmaz, "Köyümüzde 800 civarında sera var. Vatandaşlarımızın büyük bölümü, geçimini buradan sağlıyor. Yasa çıktından sonra beş yıl aynı şekilde devam edecek. Mahalle olduktan sonra her şey bıçak gibi kesilmeyecek. Hayvan damları belki köy dışına çıkarılabilir ancak seracılığın devam etmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
Aza Fahri Tekir ise Balıkesir'in büyükşehir olmasından köylünün her anlamda faydalanacağını söyledi. Tekir, "Daha iyi şekilde tarım yapacağız. Çöpümüz, evimizin önünden alınacak. Doğalgaz hizmeti alabiliriz. Bunlar güzel hizmetler" dedi.
Bazı köylü kadınlar ise durumdan memnun olduklarını ancak bazı endişeleri de bulunduğunu ifade etti: "Benim için hem iyi hem de kötü. Benim yolum yok. İmarla yolumuz açılacak. Herkesin tarlalarından gidip geliyorum, beni azarlıyorlar."

KANUN İLK YEREL SEÇİMLERDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Kanunun ilk yerel seçimlerde yürürlüğe girmesiyle birlikte 16 olan büyükşehir sayısı 29'a çıkarken 559 belde belediyesi kapanacak. Mevcut büyükşehirlere bağlı ilçelerin mülki sınırları içindeki köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, köyler mahalle olacak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak. Bu illerdeki bucak teşkilatları ve il özel idarelerinin tüzel kişiliği kaldırılacak. Yeni büyükşehir olacak illerde, 26 yeni merkez ilçe kurulacak. Buna göre Balıkesir'de Karesi ve Altıeylül ilçeleri kurulacak.

Editör: Haber Merkezi