AJANS10.COM muhabirleri Balıkesirlilere çözüm sürecini sordu. Sizce yaşanan çözüm süreci başarıya ulaşacak mı? Hükümetin çözüme yönelik attığı adımları nasıl değerlendiriyorsunuz? İşte bu soruların cevapları...

 

Veli Bakırlı (52) Emekli

"Türkiye'nin 30 yılı geçkin süredir kanayan yarası haline gelen terör illetinden artık kurtulmamamız gerekiyor. Devletin çok önemli kaynakları yıllarca terör karşısında savunma maksadıyla harcandı. Artık teröre harcanan paralarla geleceğimiz için okullar yapılmalıdır. Ayrıca o bölgelere fabrikalar açılarak, teröre giden gençlere doğru yol gösterilmelidir. Çözüm sürecini geç kalınmış bir hareket olarak yorumluyorum. Bu süreçte hükümetin yanında olmak gerekiyor. Sonuçta akılcı ya da değil bir adım atılmaya çalışılıyor. Çözüme en yakın olduğumuz bu dönemde hükümete destek çıkılması gerekir. Artık anaların ağlamayacağı, kanın akmayacağı bir sürece girmemiz gerekiyor. Zor olacağının bilincindeyiz ancak artık terörden kurtulmalıyız."

 

Bilal Bozkurt (34) Serbest Meslek

"Son beş yılda teröristlerle masa başında bir süreç yürütüldüğünü basından takip ediyorum. Ancak son dönemde çok fazla taviz verildiğini düşünüyorum. Karşımızda hiçbir siyasi otorite yok iken hükümet attığı adımlarla sanki karşısında siyasi bir otorite varmış gibi davranması bizleri yaralıyor. Bizlerde artık akan kanın durmasını, anaların ağlamamasını istiyoruz. Bu konuda adımların arkasındayız. Fakat atılacak adımlar teröristleri cesaretlendirecek türden olmasın. Yapılan tavizlerle çözüm süreci çok fazla sekteye uğradı. En basitinden Diyarbakır'daki Nevruz mitinginde hiç Türk Bayrağı açılmamış olması süreci sabote etmek isteyenlerin olmasından kaynaklanıyor. Şehit anneleri bu sürecin dışında tutulmamalı, onların da konuşmaları dikkatlice dinlenmelidir."

 

İsmail Dağ (49) Tezgahtar

"Bizim başımıza 30 yıldan fazladır terör belası musallat oldu. Balıkesir başta olmak üzere bütün iller şehitler verdi. Artık akan kanın durması gerekiyordu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın elini adeta ateşe sokarak terörü bitirmeye yönelik hareketini takdirle karşılıyorum. Sonuçta ülkemizin terörle kaybedecek zamanı yoktur. Artık büyük ülkelere kafa tutar konuma gelmiş, Türkiye'nin terör diye bir sorunu olmaması gerekir. Bu amaçla yapılan çözüm sürecinin başarıya ulaşacağını düşüyorum. Halkın parası yıllarca terör illeti için harcandı. Buraya harcanan paralar bizi çok geriletti. Artık bu sorunu da çözerek ülke olarak şaha kalkacağımızı düşünüyorum. Başbakan Erdoğan'ın bu konudaki yapıcı tavrını da gerçek bir lider hareketi olarak yorumluyorum."

 

Oğuz Bal (24) Öğrenci

"Terör sorunu, gelişmekte olan ülkelerin başına emperyalist güçler tarafından musallat edilmiş oyunlardan biridir. Bana göre çözüm süreci başarıya ulaşacaktır. Türkiye'nin çevresinde bölgesel güç haline gelmesiyle birlikte artık terörün nemalanacağı ortamlar kalmamıştır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu süreci sonuna kadar her ne şartta olursa olsun, götürürse başarıya ulaşacaktır. İkili konuşmalarda mutlaka tavizler verilecektir. Ancak iki toplumu da rencide etmeden tavizler verilmelidir. Eğer Türk Bayrağı açılmadan bir süreç işletilecekse buna karşı çıkarım. Süreç sonunda bölünme kesinlikle olmaması gerekir. Artık akan kan durmalıdır. İki kardeş düşman haline getirilmeye çalışılmıştır. Bu süreç sonunda her iki taraftan da kan akmadan barışa ermelidir. Barışa açılan bu yolda hükümete destek verilmesi gerekiyor." 

Editör: Haber Merkezi