Hasan Ovalı'nın haberi - Kardiyoloji branşında Balıkesir'de isminden söz ettiren Doç.Dr. Eyüp Avcı’ya, Balıkesirspor forması hediye edildi.

Balıkesir’de kalp rahatsızlıklarıyla ilgili doğru teşhis ve tedavi uyguladığı gerekçesiyle vatandaşların kalplerine girmeyi başaran Doç.Dr. Eyüp Avcı, uzun yıllar Balıkesir Devlet Hastanesindeki sürdürdüğü kariyerini, Nisan 2016 yılından bu yana Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ettirip dertlere derman olmaya gayret ediyor.

Balıkesirspor Kulubü 2. başkanı Mehmet Demiraslan, şehir insanının canına can katması nedeniyle  Avcı'yı ziyaret edip isminin yazılı olduğu forma hediye etti.

Jest karşısında duygulanan Doç.Dr. Eyüp Avcı, kırmızı-beyazlı kulübe teşekkür etti. Balıkesirspor'un şehir için değerli olduğuna değinen Avcı,  "Balıkesirspor’u Süper Lige taşımak istiyorsak hepimizin destek olması şart" dedi. Kendisinin her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söyledi. 

Ziyarette, sporcu ve spor yöneticilerinin sağlığı konusuna değinen deneyimli cerrah Eyüp Avcı,şu bilgileri paylaştı: 

"Sporculara yıllık olarakta kontroller yapılıyor, ama bunun dışında hem federasyonun hem spor kulüplerinin sporun içinde olan Antrenör, Teknik Direktör, personel,yöneticisi,başkanı  yani kısacası sporla uğraşanlar için herhangi bir rutin kontroller yapılmıyor.  4 veya 5 yıl önce  Bandırmaspor teknik adamı saha kenarında hayatını kaybetmişti. Sporla ilgilenenler heyecan, stres ve  adrenalinin yüksek olduğu bir durumda. Mutlaka sporla ilgilenenlerin rutin kontrollerini yaptırması gerek.

Balıkesirspor ile bunun ilk adımımızı atmak arzusundayız. Takip konusunda da bizim Tıp fakültesi hastanemizde ve Balıkesirimizin diğer sağlık kuruluşlarında bunu ilerletmeyi düşünüyoruz.

Kalp sıkıntılarından bir tanesi  ailesel genetik geçiş ,ikincisi eşlik eden hastalıklar mesela hastanın yüksek tansiyon hastalığı varsa, şeker hastalığı varsa ,yüksek kolesterolü varsa bunlar kalp hastalığı riskini arttırır. Bunun dışında biliyorsunuz adrenalinin sedanter yaşam dediğimiz son zamanların modası artık her yere araçla gidiyoruz,yürüyüşleri aksatıyoruz ,apartmanımıza dairemize çıkarken bile asansör kullanıyoruz hareket kısıtlılığı çok fazla toplumumuzda bunu bir miktar engellememiz gerekiyor.

Bir diğeri ise sigara, sigara biliyorsunuz kalp hastalığı açısından risk faktörlerinde en büyük nedenlerden birisidir.Tabiki risk faktörü olan grupla olmayan grup arası farketmez.Aslında 40 yaş üstü ve 40 yaş altı diye ayırmamız gerekiyor.40 yaş üstünde olan her kişiye yılda bir kez mutlaka ve mutlaka Kalp yönünden kontroller ve çekap öneriyoruz.40 yaş altında ise aile öyküsü varsa mutlaka ve mutlaka bir kalp doktor gidip yıllık kontrollerini yaptırmasını öneriyoruz. Bulunduğumuz mevsim itibariyle kalp krizleri kış aylarında çok daha fazla yaşanıyor.Sporla alakalı olarakta kış döneminde bilindiği üzere geceler uzuyor  ve gecelerin uzaması havanında uygun olmaması nedeniyle kişilerin hareket kısıtlılığı  daha fazla artıyor küçük bir adrenalinin artmasında kalp krizlerini tetikleyebiliyor. Özelliklede sabaha karşı çok oluyor .Bunun içinde mutlaka ve mutlaka kış dönemlerinde sporumuzu yapmaya ayrı bir şekilde özen göstermemiz gerekiyor.Yaz dönemlerine göre kış dönemlerinde spor yapmamız azalıyor aslında spordan da kast ettiğimiz  o kardiyolojik olarak kalp yönünden kalp sağlığını korumaktan bahsettiğimiz spor normal yürüyüş yapmak bisiklete binmek ve yüzmedir. Kas geliştirici kas kuvvetlendirici ,dambıldır  ve halterdir kalp sağlığı açısından önerdiğimiz bir spor değildir."

Balıkesirspor Kulubü 2.Başkan Mehmet Demiraslan ‘‘Öncelikle ilimizde böylesi mütevazı ve işinde çok başarılı bir doktor kardeşimizin görev yapması bizleri çok mutlu etmektedir.Kendisinin Balıkesirspor aşığı olduğunu bildiğimiz için formamızı hediye ettik.Eyüp hocamıza Balıkesir ve Balıkesirsporumuza hizmetlerinden dolayı çok teşekkür ederim.” dedi. 

Editör: Haber Merkezi