Sağlık Bakanlığı ise kurduğu 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi ile vatandaşları bilgilendirmeyi hedefliyor. Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay da, ölümcül sonuçlar doğurabilecek, karaciğer ya da böbrek nakline kadar götürebilecek mantar zehirlenmeleri ile ilgili önemli bilgiler aktardı.

Mantarı yedikten sonra belirtilere dikkat edin

Mantarların zehirli olanlarının insan vücudunda yarattığı tepkimeler farklılık gösterir. Ancak ortak olarak söyleyebileceğimiz, mantarın tüketilmesinden 2 saat sonra kişi kendinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme gibi belirtiler görüyorsa acil olarak bir sağlık kuruluşuna gitmelidir. Hatta bazı türlerde kişi mantarı yedikten sonra herhangi bir acil müdahalede bulunmaz ya da hastaneye gitmez ise, 6 saat sonra karaciğer ve böbrek fonksiyon bozuklukları ve hatta ölümle sonuçlanan zehirlenme yaşayabilir. Doğada yetişen mantarları herhangi bir bilgiye sahip değilseniz tüketmeyin, yedikten sonra rahatsızlandıysanız da acilen bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Kültür mantarları zehirli olur mu?

Kültür mantarları doğal yapısında zehirli madde barındırmadığından zehirlenme yaşanmaz. Ancak, kültür mantarlarının yetiştiği ortamda sıkıntı varsa ve bazı mikroorganizmaları ürettiyse hafif zehirlenmelere yol açabilir ki buna besin zehirlenmesi diyebiliriz. Ambalajlı kültür mantarlarından vazgeçilmemelidir ve son tüketim tarihini, ambalajın deforme olup olmadığını kontrol etmeliyiz.

Mantar zehirlenmelerinde ne yapmalıyız?

Belirtiler oluştuktan sonra bilinen aksine, tuzlu su içmek, zorla kusmaya çalışmak ya da süt içmek doğru değildir. Acilen en yakın hastaneye gidilmeli ve eğer mümkünse tüketilen mantardan bir miktar yanınıza almalısınız, böylece hekimler mantarı inceleyerek en doğru teşhisi koyabilirler.

Editör: Haber Merkezi