Türk Sağlık Sen Balıkesir Şube Başkanı Musa Bilal,  sağlık çalışanlarına haksız uygulamaların devam ettiğini belirtirken, “Sağlık çalışanlarını kurban ettirmeyiz” dedi.

Giresun'da hastayı görmediği için ilaç yazmayan Aile Hekiminin açığa alınması Türk Sağlık Sen'in tepkisini getirdi. 
Yatalak eşine ilaç yazdırmak için gelen 82 yaşındaki bir insanın ölümüyle sonuçlanan dramatik olayın ardından hekimin açığı alınması üzerine  Balıkesir'deki sendika açıklama yaptı
 “Sağlık çalışanlarını kurban ettirmeyiz” ifadesini kullanan sendikanın Balıkesir Şube Başkanı Musa Bilal açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 
“Türkiye’de sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddetin önlenmesi için gerekenlerin yapılmadığı ve sağlık çalışanlarına şiddetin adeta meşru gösterilmeye çalışıldığı ve bunun yanında şiddet uygulayanların mağdur gibi kamuoyuna sunulduğu bir tuhaf dönem yaşanmaktadır.

Şanlıurfa’da doktorun kafasını kaldırım taşı  ile kıran kişinin hapse girmesi nedeniyle 11 kişilik ailenin mağdur olduğu haberlerinin ardından Giresun’da eşine ilaç yazdırma talebinin aile hekimi tarafından reddedilmesi üzerine aile hekimiyle tartışan ve aile hekimin beyaz kod vermesi üzerine polis tarafından yapılan müdahalede 82 yaşındaki vatandaşımız hayatını kaybettiği olayda faturanın anlamsız bir şekilde aile hekimine de çıkarılması bardağı taşıran son damla olmuştur.

AÇIĞA ALINMA KARARINA TEPKİ

Öncelikle hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet ailesine de sabır diliyoruz. Bu üzücü olayda Aile hekimin açığa alınmasına kamuoyunda geniş yer verilerek sanki toplumsal vicdan aile hekiminin açığa alınması ile tamir ediliyormuş gibi bir hava oluşturulmuştur. Dini adalet olan hukuk Devletinin aile hekiminin sadece mevzuatı uyguladığı için yapılan açığa alma işlemi neyin nesidir ?

Devletin kendisine çizdiği sınırlarda görevini yerine getirip hastayı görmeden ilaç yazmadığı ve bunun sonucunda yaşanan olaylar nedeniyle beyaz kod verdiği için mi suçludur.

İstenilen ilacı yazmadığı için darp edilen hatta bıçaklanan doktorlar, eczacılar sık sık medyada haber olurken aile hekimimizden ne yapması beklenmekteydi.

Açığa alma mevzuata göre Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir. Doktorumuzun görevden alınması ile görevi başında kalmasında hangi sakıncalı hal görülmüştür bunun da izah edilmesinde zaruret vardır.

Kısacası toplumsal bir hassasiyet oluştu, olayın uzağında yakınında ki varsa açığa alalım mantığı ile devlet kurumları hareket edemez.


Eşine ilaç yazdırmak için geldiği Sağlık Merkezi'nde tartıştığı doktorun çağrısı üzerine Yusuf Topal, gözaltına alındığı sırada kalp krizi geçirerek öldü.

DEDE SUÇLU ÇIKTI!

Şiddet uygulayarak cana kastedenlerin tutuklanması ile bir mağduriyet varsa bu sağlık çalışanlarının veya yasaların değil kişilerin kendi kendilerine verdikleri zarardır.

Suç işleyenin masum gibi gösterilerek, asıl masumlar nedeniyle mağduriyetler oluştuğuna dair bir algı ve hassasiyet ortaya çıkarmak son derece tehlikelidir.

Beyaz kod veren açığa alınıp, doktoru kaldırım taşıyla darp edenlerin mazlum olduğu ilan edilirse sağlıkta şiddetin bırakın önlenmeyi bizzat devlet ve kamuoyu tarafından teşvik edilmesi gibi bir durum ortaya çıkmaktadır.

Meseleleri gerçekliğinden kopartıp dramatize ederek topluma sunmak yanlıştır. Bunda hem devlet hem medya hem de vatandaşlarımız hassas olmalıdır. Herkesi sosyal medya ile yorumculuğa ve haberciliğe adım attığı şu çağda sağlık çalışanlarının kimsenin keyfine kurban ettirmeyiz.  Gündemde bir konu var bizde müdahil olalım tarzındaki yaklaşımlarla sağlık çalışanlarına yanlış yapılmasına müsaade etmeyeceğiz.

Hukuka göre yapılan her işleme eyvallah deriz. Lakin hukukun terk edilerek keyfe ve kamuoyu istiyor diye yapılan her işleme dur diyeceğiz” 

NE OLMUŞTU?
Giresun'da 24 Temmuz'da polisler tarafından zor kullanılarak gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitiren 82 yaşındaki Yusuf Topal'ın ölümünün ardından iki polis ve bir doktor açığa alındı.

Yürüme güçlüğü çeken eşi Fatma Topal'ın kronik hastalığı için kullandığı ilaçları bitince, eşine ilaç yazdırmak ve evde bakım hizmeti kararının uygulanmasını sağlamak amacıyla 15 Temmuz Şehitler Aile Sağlığı Merkezi'ne giden Topal, ajanslarda yer alan iddialara göre oradaki doktorun hastayı görmeden ilaç yazamayacağını söylemesi üzerine doktorla tartışmıştı.

Doktorun polisleri çağırması üzerine olay yerine gelen memurlar, Topal'ı zor kullanarak polis aracına bindirmeye çalışmıştı.

Çevredekilerin çektiği videolarda Topal'ın polis aracına binmemek için direndiği, polislerinse Topal'ın yüzüne vurduktan sonra Topal'ı yere yatırıp ters kelepçelediği görülüyordu.

Topal bu olayın ardından kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti.

Konuyla ilgili haberlerin ardından önce İçişleri Bakanlığı Topal'ı gözaltına alan iki polisi açığa aldı ve haklarında soruşturma başlatılmıştı.

Sağlık Bakanlığı, aile sağlığı merkezine polis çağıran hekimi açığa aldığını açıklamıytı.

Editör: Haber Merkezi