İstinye Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Dijital Hemşirelik Kongresi, dijital hemşirelik tanımını dünyaya kazandıran Brighton Üniversitesi öğretim üyesi Theofanis Fotis’i ağırladı.

İstinye Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Muharrem Usta, İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Moleküler Kanser Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Engin Ulukaya, çok sayıda akademisyen ve hemşirenin katıldığı kongrede verinin önemi konuşuldu.

"İŞİN ÖZÜ VERİ VE VERİ KALİTESİ"

Dijitalinin özünün veri olduğunu ifade eden Dr. Muharrem Usta, "Veriyi bilmeyen, değerinden anlamayan, insan eliyle biriktirilecek bir hidrokarbon yatağı olduğunu bilmeyen bir ülke veya kurum başarılı olamayacaktır. İşin özü veri ve veri kalitesidir. Çok büyük veri olması bir işe yaramıyor. Burada önemli olan kaliteli, kullanılabilir, tasnif edilmiş ve gerekli olan veriden büyük miktarda varsa o zaman dijitali ve yapay zekayı konuşmaya başlıyorsunuz. Hastanelerdeki hastalardan veriler bir yazılım üzerinden geliyorsa hemşirelerin o verileri yük olarak görmemesi lazım. Onlar ne kadar iyi birikir ve raflarda detay ne kadar çok olursa Türkiye sağlık üzerinden yapay zeka algoritmalarıyla dünya sağlık sektörüne yön verebilir" dedi.

"TANSİYONUNUZ UZAKTAN TAKİP EDİLECEK"

Giyilebilir verilerin öneminden bahseden Dr. Usta, "Tansiyonunuz, kalp atışlarınız, nefes alıp vermeniz uzaktan tespit edilebilecek. Bu alanlarda gelişme söz konusu. Hemşirelere aslında tüm insanlığa nesnelerin internetini anlatmamız gerekiyor. Verilerin önemli bir kısmı hastane ve hastalardan diğerleri giyilebilir ya da uzaktan gelen verilerden oluşur. Bunlar iyi tasnif edilebilirse bu alanda konuşabilir duruma geleceğiz. Sadece ihtiyacınız olan şey bilgisayar ve içindeki yazılım. Hemşirenin elinde bilgisayarı varsa ve arkasında çalışan bir yazılımı bulunuyorsa o yazılım verileri toplamaya müsait bir sistemse her şeyi yapabilir. Bu noktada hiçbir ülkeden geri kalma şansı yok" diye konuştu.

HASTA EVDEN BİZZAT KENDİNİ TAKİP EDECEK

Kongrenin açılış konuşmasını yapan İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Ulukaya dijital dönüşümü dip dalgasına benzeterek “bazıları bu dip dalgada boğulacak bazılarıysa sörf yapacak. İstinye Üniversitesi olarak dijital dönüşümün özellikle sağlık alanında öncüsü olmak için çalışıyoruz. Dijital Hemşirelik Kongresi de bu vizyonumuzun parçası” dedi. İstinye Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen kongre hakkında bilgi veren Prof. Dr. Engin Ulukaya, dijital hemşireliğin hasta ve sağlık çalışanı açısından faydaları şu sözlerle anlattı:

"Türkiye’de ilk kez ulusal düzeyde bir dijital hemşirelik kongre düzenledik. Dijital hemşireliğin dünyadaki isim babası olan Brighton Üniversitesi öğretim üyesi Theofanis Fotis burada konuşma yapıyor. Türkiye olarak bu dönüşüme hazırlıklı olmak durumundayız. Ülkemizi buna hazırlamak üzere böyle bir görev aldık. Çok değişik üniversitelerden konuşmacılarımız var. Dijital hemşirelik dediğimiz zaman büyük veriden bahsediyoruz. Dijital hemşirelik sayesinde hasta bakım ve teşhis süreleri kısalacak, izlemler kolaylaşacak. Hasta kendi kendini takip edecek. Hasta evden bizzat kendini takip edecek. Hatta kendine tanı koyacak. Böyle bir dünya geliyor. Hasta tedavi sürecinde paydaş olacak. Doktor ve hemşirenin yanında hastanın kendi kararları önemli olacak. Hemşire ekranın bir tarafındayken hasta dünyanın öbür ucunda olabilecek."

Dünyada dijital hemşirelik kavramının isim babası olan Theofanis Fotis’in açılış konferansı ile başlayan ve 2 gün süren kongrede, Finlandiya deneyimi, hemşirelikte yenilikçi teknolojiler, hemşirelikte bilişim, veri kayıtlarının önemi, dijital dönüşümün avantaj ve dezavantajları, dijital hastane sistemleri, bakım planlarında yapay zekanın yeri, dijitalleşmenin istihdamdaki rolü, hasta güvenliğindeki önemi, yapay zeka ve tıp, beyin ve bilim felsefesi gibi konular tartışıldı. 

Kaynak: dha_free