“Dizlerim ağrıyor, yağmur yağacak” diyen aile büyükleriniz var mı? diye soran İstanbul Özel Medipol Mega Hastanesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon ve Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Salim Göktepe, "Benim hem annem, hem de pek çok ağrılı hastam nemli havalarda ağrılarının arttığından yakınırlar. Peki, bu inanışın gerçekten bir temeli var mıdır? “Beni bu güzel havalar mahvetti” diyen şairin aksine bizi bu kötü havalar mı mahvetmektedir?" dedi. Yağmurlu havalarda diz ve eklem ağrılarından şikayet edenlerin sayısının arttığını belirten Göktepe, bu ağrıların yağmur ile olan ilişkisini açıkladı.



Nemli havalarla romatizmal ağrılar arasında ilişki olduğu inancının Hipokrat zamanına kadar uzandığını belirten Göktepe, meteorolojinin atmosferik değişiklikleri ile insan arasındaki ilişkiyi şu şekilde açıkladı: "Hava şartları insan sağlığı üzerinde tartışılmaz etkiler yaptığı güneş çarpması ve bahar allerjisi gibi durumlar hepimizce bilinmektedir. Buna karşın nemli havaların romatizmal hastalıklara neden olduğunu ya da kötüleştirdiğini bilimsel kanıtlara dayanarak söylemek mümkün değildir. O halde nemli havalar -eğer doğruysa- ağrıları nasıl artırmaktadır? Bu sorunun cevabı kesin olarak bilinmiyor. Havadaki ısı, atmosfer basıncı ve nem değişikliklerinin etkili olabileceği kabul ediliyor. Bunlar arasında en çok kabul gören teori atmosfer basıncı teorisidir. Buna göre nemli havalarda atmosfer basıncı düşer ve bu da eklemlerin çevresindeki dokularda şişmeye neden olur. Bu duruma örnek olarak bir balonun etrafındaki basınç azaldığında balonun şişmesi gösterilmektedir. Şişmenin ise sinir uçlarını etkileyerek ağrıları artırdığına inanılmaktadır. Bunun en çok kireçlenme, fibromiyalji, tendinit, bursit gibi durumlar üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir" dedi.

Ancak bu teorinin taraftarları olduğu kadar karşıtlarının da olduğunu belirten Göktepe, karşı cephedekiler nemli havalarda oluşan basınç değişikliğinin aslında çok küçük bir basınç değişikliği olduğunu, bu kadarlık bir basınç değişikliğini yüksek bir binanın asansöründe inip çıkarken de yaşadığımızı, oysa kimsenin bu sırada ağrılarının arttığından yakınmadığını dile getirenlerin de olduğunu belirtiyor ve soruyor:
"Peki, hiçbir teorinin tam olarak kabul görmediği bu konuda bilim ne diyor?"

Nemli havalarla ağrılar arasındaki ilişkiyi destekleyen az sayıda bilimsel çalışma mevcut olmakla birlikte çalışmaların büyük çoğunluğu böyle bir ilişkinin varlığını gösteremediğini belirten Prof. Dr. Ahmet Salim Göktepe, bunun psikolojik faktörlerle ilişkili olduğunu, yağmurlu havalarda insanların kendilerini daha kötü hissettiklerini, bunun da ağrıları artırdığını savunan bilim insanlarının var olduğunu söyleyerek şunları ekliyor: "Bugün için bilimsel çalışmalar ışığında kabul gören tez, nemli hava ile ağrı arasında bir ilişki olmadığı eğer ilişki varsa bile bunun önemsenmeyecek kadar küçük olduğudur"

Siz bütün bunlara rağmen “Ben bilimsel kanıt falan anlamam, benim babaannem ne zaman yağmur yağacağını söylese haklı çıkıyor” diyorsanız, benim size verecek bir tek tavsiyem olacaktır: Şemsiyenizi yanınıza alın.
Editör: Haber Merkezi