Pravda gazetesinde yer alan habere göre William Green, Stefan Goldstein ve Alex Moss adlı doktorlar, bazı insanların, ölümlerine kısa süre kala bunu hissettiklerine yönelik iddiaları araştırdı. Gazete, Sergiev Posad kentinden Grigoriy Doronin adlı bir kişinin "O akşam eşim işten eve geldi ve 'Çok yorgunum. Kim bilir belki de bu dünyayı terke edeceğim' dedi. İkinci gün bir trafik kazası geçirdik. Ben kurtuldum ama o öldü" şeklindeki anlattıklarına da yer verdi. 

Gazetelerde çıkan bazı ölümlü kazalardan sonra kurban yakınlarının "Daha dün ölümden söz etmişti. Sanki hissetmiş", ya da ani kalp krizi sonucu ölen kimi kişilerin yakınlarının "Bütün işlerini yoluna koymuştu. Herkesi arayıp konuşmuştu. Sanki vedalaşmıştı" şeklindeki açıklamalarını toplayan üç doktor, daha sonra geniş kapsamlı bir araştırma başlattılar. 

Hastanelere gelen ani ölüm vakalarında ölen kişilerin yakınlarıyla görüşüp, hastanın profilini ve son aylardaki davranışlarındaki değişimi ortaya çıkaran üç doktor, sonunda tüm kayırtları bir raporda toplayıp, bu kişilerde, ölüm tarihine yakın dönemde gelişen ortak durumları belirlediler. 

Nihayi raporda "Ölüm tarihine yakın günlerde bunu hissetmiş gibi algılanan kişilerde, spesifik bir psikolojik durum söz konusu.
Ortak davranış biçimi, işlerini yola koymak ve melankolik bir ruh hali şeklinde özetlenebilir"
denildi. 

Bu garip melankoli durumu "merkezi sinir sistemini, mutlak sona hazırlayan hormonal bir değişiklik" olarak açıklayan üç doktor, bir süre önce Polonyalı fizik uzmanı Janusz Slawinsky'nin ortaya attığı tezi hatırlattılar.
Buna göre ölmek üzere olan bir organizmanın her hücresi belli bir anda, ani bir radyoaktif dalga yayıyor. 
Dr. Stefan Goldstein'a göre ise "garip melankoloik durumu yaratan hormonal değişim ile bu rafyoaktif dalga birbirine bağlı".
Ancak bu konuya açıklık getirebilmek için yıllar sürecek araştırmalar şart. 

Editör: Haber Merkezi