Bugün artık hepimiz biliyoruz ki, yaşamımızın şuanki ve gelecekteki kalitesi, kilomuz, cildimiz, saçlarımız, hastalıklara dayanma gücümüz, sağlığımız, vb her şey, beslenme şeklimiz ve yaptığımız doğru besin ögesi seçimlerine bağlı.
Birçoğumuz sağlıklı beslenmenin hangi kriterlere bağlı olduğunu biliyoruz, araştırıyoruz, okuyoruz veya dinliyoruz.
Yeni keşfedilmiş beslenmemizle ilgili ve sağlığımız icin çok değerli besinleri de böylelikle tanıma ve keşfetme hatta onlardan yepyeni tarifler geliştirme şansımızda oluyor.

Son yılların mutfağınızda mutlaka yer alması gereken favori besinlerinden olan "Amarant, Badem Sütü, Yesil Kahve, Goji Berry, Chia Tohumu ve Beyaz Çayı"nı bir an önce tanımalı; sizin ve ailenizin sağlığı için mutfağınızda bulundurmaya ve tüketmeye başlamalısınız.
 
Amarant:
 
Süper tahıl da diyebiliriz; yüksek protein içerir. Kinoaya benzer besin değerleri vardır ama protein içeriği daha yüksektir. Pek çok tahılda mevcut olmayan lizin aminoasidini içermesi, amaranta "tam protein" kaynağı özelliğini kazandırır. Lif içeriği sayesinde bağırsaklara oldukça faydalıdır. Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Aynı zamanda kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, B2 vitamini, folik asit, fosfor, potasyum ve çinko açısından da oldukça zengindir.

Badem sütü:
 
Badem sütü, vejetaryenler, inek sütünün tadını sevmeyenler veya intoleransı olan bireyler tarafından sıklıkla tercih edilmeye başlayan bitkisel bir süt çeşididir. Özellikle 2015'de yıldızı oldukça parlayan badem sütünün bir bardağı sadece 40 kaloridir. Yüksek protein içeriğine sahiptir ve kemik sağlığımızın korunmasına da yardımcı olur. İçerdiği E vitaminiyle hücre zarını korur ve cildi güzelleştirir; selenyum içeriğiyle de hem bağışıklığınızı güçlendirir hem de tiroit metabolizmanızın sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Yeşil Kahve:
 
Yeşil kahvenin etki mekanizmasını içerisindeki klorojenik asit oluşturuyor. Klorojenik asit kilo verdirir diye bilinse de gerekli doza kahve içerek ulaşılmak imkansız olduğu için bu doğru değildir ancak bu asit diyabet hastalığı, kalp-damar hastalıkları ve kanser başta olmak üzere pek çok kronik metabolik hastalığa, Alzheimer ve Parkinson gibi önemli nörolojik hastalıklara karşı da korunma sağlaması açısından 2015 in en iyi besinlerindendir. Kilo vermek adına değil ama sağlığımıza katkıları göz önüne alınarak mutfağımızda hakkettiği yere biran önce gelmelidir.

Gojiberry (Kurt Üzümü):
 
İçeriği en çok antioksidan içeren meyvedir. Son yıllarda içeriğinin değeri keşfedilmiş en önemli meyvedir ve en çok kuru meyve olarak tüketiciye ulaşır. Kanı temizler kan basıncını düşürür kalp hastalıklarına karşı da koruyucu özellikleri vardır. Kansere karsı savaşan en doğru kuru meyvedir de diyebiliriz. 18 tane aminoasit 6 vitamin 11 mineral  21 iz element içerdiği için kendisi süper antioksidandır.
Chia Tohumu:
 
Kan şekerini düzenlediği için başta diyabet hastaları ve şeker regülasyon bozukluğu olan kişiler için tavsiye edilen çok değerli bir bitkidir. Chia tohumu sayesinde sindirim sistemimiz daha düzenli çalışır. Kabızlığı önleyen bileşikler içerir. Yapısında omega 3 yağ asitleri barındırır. Bu yağ asitleri beyin ve kalp damar sağlığımız ve görme fonksiyonlarımız için çok önemlidir. İçeriğinde barındırdığı kalsiyum kemiklerin güçlü kalmasını sağlar. Günlük fosfor ihtiyacınızın %30'unu 2 tatlı kaşığı chia tohumu ile karşılayabilirsiniz. Kolesterol içermez. Lif içeriği yüksek olduğu için uzun süre tok tutar. C vitamini açısından portakaldan daha zengindir. Demir bakımından ıspanaktan daha zengindir. Metabolizma hızını arttırır. Birçok açıdan metabolizma dostu ve kilo vermeyi destekleyen özellikleriyle beslenme sistemimizde tohum olarak yiyerek veya çay olarak içerek bulundurmalıyız.
Beyaz Çay: 
 
Beyaz çay, yeşil çay ya da siyah çay gibi soldurma, fırınlama, kurutma ve fermantasyon işlemlerinden geçmediği için çok daha sağlıklı ve faydalıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Erken dönemlerde kansere neden olan hücre mutasyonlarını engeller. Çok yüksek oranda antioksidan içerir. Tansiyon ve kolesterolü düşürür. Virüs ve bakterilere karşı direnci arttıran savunmayı destekleyen etkisi yeşil çaydan daha kuvvetlidir. Çok düşük oranda kafein içerdiği için, kafeinin zararlı etkilerinden korunmayı sağlar. Zayıflamaya yardımcı olur. Florit içeriği zengin olduğundan dişlerde plak ve çürük oluşmasını önler. Yaşlanma, kırışıklık ve sarkmalara karşı engelleyicidir. Pürüzsüz ve sağlıklı bir cilde cilt hücrelerinin yenilenmesini destekleyici özellikleri destek sağlar. Osteoporozda faydalıdır. Ayrıca C ve K vitaminleri içerir.

Sizin ve ailenizin sağlıklı beslenmesi adına mutfağınızda mutlaka yer açmanız gereken son yılların gözdesi bu leziz ve faydalı besinleri bir an önce deneyin, damak zevkinize uygun yeni tarifler geliştirin, hem siz tüketin hem de sevdiklerinizin tüketmesini sağlayın.
Editör: Haber Merkezi