Yaz mevsiminde artan sıcaklar birçok sağlık problemini de beraberinde getiriyor. Medline Acil Sağlık Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay:Gıda zehirlenmelerinin yaz aylarında daha sık görülmesinin nedeni, yemeklerin uygun ortamlarda ve sıcaklıklarda saklanmamasıdır. Dikkatsizlik ve unutkanlıkla buzdolabına konulmayan yiyecekler, birkaç saat açıkta bırakılmış süt veya uygun çözdürülmemiş et nedeniyle kişiler kendilerini bir anda hastanede bulabilir” dedi.

Neden yaz aylarında daha çok zehirleniriz?

Besinlerin içerisindeki zararlı bakterilerin tüketimi ile ya da bakterilerin ürettikleri zehirli maddelerin besinlere bulaşması ile gıda zehirlenmeleri meydana gelir. Besinlerin satın alındıktan sonra uygun şekilde saklanması, pişirilmesi, soğutulması gıda zehirlenmelerinin oluşmasını engeller. Özellikle yazın riskli yiyecekler grubuna giren besinler; et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, patates, salata sosları, pirinç ve çeşitli tahıl ürünleri, mayonez, deniz ürünleri ve meyvelerdir.

Gıda zehirlenmesi yaşadığımızı nasıl anlarız?

Yemek sonrası kişi kendisinde karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı ve ateş gibi belirtiler hissediyorsa gıda zehirlenmesi geçiriyor olabilir. Ateş görülmeyen gıda zehirlenmeleri genelde 5–6 saat sonra son bulur. Ateşli gıda zehirlenmeleri ise daha uzun süre devam eder. 

Zehirlenme yaşamamak için nelere dikkat etmek gerekir?

-Yiyecek, içecek ve tüm besin maddelerini ele almadan önce eller mutlaka iyice yıkanmalıdır. 

-Yiyecekler buzdolabında uygun şekilde saklanmalı, et ve sebzeler birbirine temas etmemelidir. 

-Çiğ tüketilecek sebze ve meyveler akan su altında iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. 

-Yemek sonrası tüm gıda maddeleri dolaba geri kaldırılmalıdır.

-Pişen besinler yine dışarda serin bir yerde soğumaya bırakılmalı sıcakta bekletilmemelidir.

-Yemekler ağzı açık olarak bekletilmemelidir. 

-Artmış yiyecekler buzdolabında 24 saatten fazla bekletilmemelidir.

-Et, tavuk ve balıklar iyi paketlenmiş bir şekilde buzdolabına konulmalıdır. Paketten sızacak et sularının başka bir besine teması gıda zehirlenmelerine yol açabilir. 
-Etler akan su altında ya da buzdolabında çözdürülmelidir. Açık ortam et çözdürmeye uygun değildir. 

-Çözdürülen et hiçbir şekilde tekrar dondurulmamalı ve tüketilmelidir.

-Buzdolabına yerleştirilecek besinlerin birbirine temas etmeyecek şekilde yerleştirilmesi sağlık için önemlidir.

Gıda zehirlenmesi yaşadığımızda ne yapmalıyız?

Besin zehirlenmesinden şüphelenen kişi mümkün olduğunca kaybettiği sıvıyı ve minerali yerine koymaya çalışmalı. Bunu da su, yüksek tansiyon problemi yoksa mineralli su, maden suyu, tuzlu ayran, çay ile yapmalı. Aldığımız sıvını vücutta kalmasına yardımcı olmak için şeker hastalığımız yoksa haşlanmış patates, sade galeta, pirinç lapası, kabuğu soyulmuş elma ve muz yiyebiliriz. Bu yaptıklarımıza rağmen şikayetlerimiz azalmıyorsa, artıyorsa, dışkıda kan görürsek, baş dönmesi, çift görme eklendiyse muhakkak en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeliyiz.

Editör: Haber Merkezi