Alibey Adası (Cunda) Kalkındırma ve Koruma Derneği ile Ayvalık Belediyesi işbirliğinde, Cunda Mübadele Günleri düzenlendi. Ayvalık ve adada yaşayanların yanı sıra Ege'nin karşı yakası Somas, Girit, Hanya ve Midilli'den de 30 kişilik heyet etkinliklere katıldı. Eski karakol binasında fotoğraflar ve eşyaların yer aldığı sergiyle Cumhuriyet Caddesi'nde Sanat Sokağı açılışı ile başlayan Cunda Mübadele Günleri, Büyük Göç (Mübadele) ile yaşanan acı ve hüznü, sanat ve kültür ile ayrılmaz bir birlikteliğe dönüştürmek amacıyla gerçekleştirildi. 
Kaymakam Namık Kemal Nazlı, Ayvalık Belediye Başkanı CHP'li Rahmi Gençer, Alibey (Cunda) Adası Kalkındırma ve Koruma Derneği Başkanı Hüseyin Ergin ve yönetim kurulu üyeleri açılışa katıldı. Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilcisi Taner Yasal, Mudanya Lozan Mübadilleri Dernek Başkanı Hüseyin Türker, Yunanistan'dan Hanya, Resmo Küçük Asya Derneği, Resmo Pontus Derneği, Samos Barış ve Samos Kadınlar Derneği temsilcileri etkinliğe konuk olarak katıldı. İlk olarak mübadeleyle gelenlerin fotoğraflar ve eşyalarının yer aldığı sergi açıldı. Açılışı, Kaymakam Nazlı, Cunda'da yaşayan Mübadil çocuğu Hüseyin Öztürk ve Hanya'dan Lekakis Efthimios ile birlikte yapan Başkan Gençer gerçekleştirdi.
Cunda Cumhuriyet Caddesi'nde Mübadele Günleri kapsamında Sanat Sokağı da oluşturuldu. Sokak'ta Vitray, seramik, resim çalışmalarını uygulamalı olarak sanatçıların yanı sıra el emekleri satışa sunuldu. Selanik Müzik Yüksek Okulu'ndan Akademisyen Dr. Nikos Livadaras müzik dinletisi sundu. 
ORTAYLI DA ETKİNLİĞE KATILDI
Cunda Mübadele Günleri'ne katılmak için gittiği İran'dan Ayvalık'a geldiği öğrenilen Prof. Dr. İlber Ortaylı, Cunda Kültür Merkezi'nde söyleşi yaptı. Prof. Dr. Ortaylı'yı dinlemek için gelenler salonu doldurdu. Mübadele sürecini anlatan İlber Ortaylı, ilgiyle dinlendi; soruları yanıtladı.
Dr. Nikos Livadaras ise mübadelenin acı ve hüzün bölümünü anlatarak, "Mübadelenin acılarını yaşayan insanlar unutamıyor. Mübadil ziyaret etmek ve tapınmak için ana yurduna geri döner. Biz de mübadiller birlikte serbest bıraktık gözyaşlarımızı. Ölülere şan olsun onlar ki son nefeslerini topraklarında verdiler. Kökler gözeneklere ruhumuza işledi. Eğer insanların hüviyetlerinden söz edilmiyorsa kim olduklarını anlayamazsınız ama doğduğu topraklardan ayrılmak herkes için acıdır" dedi.

Editör: Haber Merkezi