31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından yapılacak çok analiz, söylenecek çok söz var, özellikle Balıkesir'le ilgili...

Önce şunu belirteyim. 

Bu kez tahminimde yanıldım.

Ben, kamuoyuna adı ilk açıklandığında "Balıkesir kazanacak" diye düşüncemi paylaştığım Yücel Yılmaz'ın %53 civarında oy ile seçileceğini düşünüyordum. Yüzde 48'le seçildi ve öngörüm gerçekleşmedi.

Düşüşün nedenlerini az-çok biliyorum. 

Bugün sadece şunu söyleyeyim.

Tamamen parti içi hesaplaşmaların, 

başka bir anlatımla "ben yoksam, partide yok olsun" tablosudur bu..

☆☆☆

Neyse ki Yücel Yılmaz'ın vizyonunu bilen aklı selim seçmen ve onun şehre büyük katkılar sağlayacağına inanan insanlar devreye girdi de AKP'lilere rağmen Büyükşehri AK Parti'ye kazandırdı...

Gelecek yazılarda bu konuyu açar enine boyuna irdeleriz.

Bugün önemli gördüğüm bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum.

☆☆☆

İstanbul ve Ankara seçim sonuçları üzerine tartışmalar yürütülüyor..

Bunlardan biri ise ilçeleri ezici üstünlükle kazanan partilerin Büyükşehir Belediyesi'ni kaybetmesi üzerine...

Elbet seçmenin iradesine saygı duymak gerekir.

Lakin ilçelerde seçilen Başkanların seçmene vaat ettiklerini gerçekleştirmesi noktasında ne gibi yetkilerinin bulunup bulunmadığı gerçeği var önümüzde.

Son 5 yılda bunu canlı örnekleri ile gördük, yaşadık tecrübe edindik.

☆☆☆

Bakınız Balıkesir'in metropol diyebileceğimiz ilçelerine...

Büyükşehirle uyum olmadığı için hizmet noktasında vatandaş istediğini alamadığı gibi, başkanlar da vaatlerinden çoğunluğunu yerine getiremedi.

31 Mart seçim sonuçları bir 5 yılın daha "incik-boncuk" türü işler ile geçeceğini söyletiyor bugünden...

Bundan böyle bahanelerin arkasına sığınmamak ve her yönüyle insanca yaşanabilecek şehirlerin alt yapısını hazırlamak adına önümüzde bir seçenek var.

İlçe belediyelerinin Büyükşehirle uyumlu olarak çalışması, başarılı bir şekilde hizmet etmesi açısından, yerel yönetimlerde (Başkanlık Sistemine benzer) reform yapılması elzem hale geldi..

☆☆☆

Bu nedenle; benim de Büyükşehir statüsünün değiştirilerek uygulanmaya başlandığı 2014'ten bu yana dillendirip savunduğum ve son olarak MHP lideri Dr. Devlet Bahçeli'nin gündeme getirerek tartışmaya açtığı sistem önerisi önemli ve yerindedir...

☆☆☆

Büyükşehir belediye başkanlarının seçimle gelmeleri ve onlarında ilçelerde uyum içerisinde çalışacağı belediye başkanlarını seçmeleri şehirlerin daha sağlıklı büyümelerini beraberinde getirecektir.

☆☆☆

Hem düşünsenize, bugünkü sistemde pek yetkileri bulunmayan, gelirleri yetersiz ve kısıtlı olduğu için işçi maaşlarını ödemekte zorlanan Ayvalık, Erdek, Bandırma gibi birçok ilçe belediyesi yeni dönemde vatandaşa ne hizmet verebilir ki?

☆☆☆

Sadece ilçe belediyeleri değil, mahalle muhtarlıkları (kırsal hariç) da kapatılmalı, kaymakamlıkların kaldırılması düşünülmeli...
(Sistem değişmeyecekse büyük ilçelerin yetkileri artırılmalı... Örneğin yaz aylarında nüfusu 1 milyonu aşan Edremit, Ayvalık vb. belediyelere farklı statü verilmeli..)
....
Biz çok zengin bir ülkeyiz, kendi kaynaklarımız bize yetiyor deniliyorsa, sorun yok o zaman israfa devam...
...