Gezici Araştırma Merkezi'nin, Ankara, İstanbul, Bursa, Manisa, ve Balıkesir genelinde yerel ve politik konuları belirlemek üzere 16- 17 Mart 2019 tarihlerinde araştırmaya göre Ankara'da Mansur Yavaş öne geçerken İstanbul'da Ekrem İmamoğlu Binali Yıldırım'la olan farkı kapatmak üzere.

İşte Araştırma ve Sonuçları






Ak Parti Kırsala Hapsoluyor ve Ak Parti Seçmeni yaşlanıyor

18-27 yaş arasındaki gençlerin % 72’si muhalefete oy veriyor. Türkiye’nin ekonomisinin % 70’nin temsil edildiği bölgelerde Ak Partinin oylarının ortalaması % 32,7 olduğu görülüyor. AK Parti’nin seçmeninin yaklaşık % 32’sinin ideolojisi yok bu seçmen Ak Parti’nin sadık seçmeni olmadığı görülüyor. Ak Parti seçmenin Türkiye genelinde yer yer % 70 – 75 – 85 oranında partisinin adayına veya desteklediği adaya oy vereceğini söylüyor, yani % 30 ile 10’u Ak Partinin adayına yer yer oy vermediği görülüyor. Fakat muhalefete de doğrudan oy veririm demiyor kendini kararsız veya çekimser gösteriyor. AK Parti bu alıngan kızgın küskün seçmeni ikna edemez ise yeni nesil gençleri ikna etmesi daha da zor olacak. Ak Parti seçmeninden kopan oyların seçmen profili ev hanımları, işsizler ve esnaflar olduğu görülüyor. Yaş aralıkları ise 28 – 43 yaş arası seçmenlerden oluşuyor. Ak Parti'nin son 4 seçimde kırsal alanda daha da güçlendiği fakat şehir merkezlerinde ise muhalefetin güçlendiği görülüyor.

Gezici: "Umudu Örgütleyen ve Güven Sağlayan Liderler Seçmeni Sandığa Götürecek’’

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici "Türkiye'de son 5 yılda 7. seçim yaşanıyor olması seçmeni sandığa mesafeli kılıyor. Türkiye genelinde seçmenin % 15’i sandığa gitmeyecek.

Muhalefetin beklediği umut olarak gördüğü HDP Seçmenin % 22’si sandığa gitmeyecek.

Yerel seçimlerde seçmen iktidarının geçmişte neyi nasıl yaptığına değil, gelecekte neyi nasıl daha iyi yapacağına dair umudu görmek istiyor. 3000 km yol, 200 kavşak ve ya da 1000 km kanalizasyonu yapılmasının seçmeni çok etkilemediği görüldü. Seçmen kendisine umudu örgütleyenin yanında yer alıyor."

Gezici: "Kararsızların %72,8'i geçmişte MHP ve AKP'ye oy vermiş seçmen"
Kararsız seçmenlerin % 75,6’sı yani her 4 kişiden üçü geçmişte gerek genel seçimlerde gerekse yerel seçimlerde MHP ve AK Parti’ye oy vermiş seçmen. Sandığa giden muhalif seçmen daha kararlılık gösterirken iktidara oy vermiş seçmende ise bir arayış vardır. Kararsız seçmenlerin % 35’i Ak Parti dışında hiçbir siyasi partiye 17 yıl içinde oy vermemiş seçmen olduğu görülüyor.

Araştırmanın Örneklemi

Araştırmanın örneklemi TÜİK 2014 Yerel Seçim Sonuçları ve 24 Haziran 2018 Milletvekili Genel sonuçları dikkate alınıp, her ili temsil edecek nitelikte oluşturularak düzenlenmiştir. Araştırma 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden, yaklaşık yarısı kadın olmak üzere her ilde ortalama 1800 - 3400 kişi ile yürütülmüştür. Yapılan çalışmada tüm veriler hanelere gidilip yüz yüze görüşme metodu ile toplanmıştır. Gezici Araştırma Merkezi aboneleri için araştırmayı yapmıştır. Gezici Araştırma Merkezi Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası yerli kuruluşudur.

Editör: Haber Merkezi