Büyükşehir, İlçe ve Belde Belediye Başkan adayları yada Belediye ve İl Genel Meclisi üyeliklerine talip olan aday adayları başvurularını 1 Ekim -1 Kasım 2013 tarihleri arasında  AK Parti Genel Merkezi'ne bizzat yazılı olarak yada iletilmek üzere il başkanlığına yapabilecekler.

Adayların tespiti  ve sıralamaları merkez yoklaması usulü ile belirlenecek. 
 
AK Parti 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Yerel Seçimlerinde adaylık iş ve işlemlerine ilişkin usul ve esasları belirledi.

Tüm seçim çevrelerinde, parti adaylarının tespiti ve sıralamasında Merkez Yoklaması usulü uygulanacağı açıklandı. Belediye başkanlıkları için aday adaylığı için başvurularda başlangıç  1 Ekim 2013 Salı, bitiş tarihi ise, 1 Kasım 2013 Cuma günü olarak belirlendi.

Başvuruların hafta sonları da kabul edileceği bildirildi. 

 BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI:
Büyükşehir ve İl Belediye Başkan aday başvurulan bizzat yazılı olarak Genel Merkez veya Genel Merkeze iletilmek üzere İl Başkanlıklarına, İlçe ve Belde Başkan aday başvuruları bizzat yazılı olarak İl Başkanlıklarına veya İl Başkanlıklarına iletilmek üzere İlçe Başkanlıklarına yapacak.

MECLİS ÜYESİ ADAYLIKLARI:
İl Genel Meclisi ve  Belediye Meclisi Üyelikleri aday başvuruları bizzat yazılı olarak İlçe Başkanlıklarına yapılacak.

Adaylar her seçim türüne göre hazırlanan başvuru formları doldurarak bu formları ilgili Teşkilat Kademesince "Gelen Evrak" kayıt defterine tarih ve sıra numarası verilmek suretiyle kaydettirecek. Aday başvurusunu yapana başvurunun alındığına dair tarih ve sıra numarasını gösterir "alındı belgesi" imzalanıp mühürlenmek suretiyle verilecek. Adayın başvuru aidatını yatırdığına dair makbuz fotokopisi aday başvuru formuna eklenecek. Adaylık için istifası zorunlu olan teşkilat yönetim kurulu başkan ve üyelerinin istifa dilekçeleri evrak kayıt defterine kaydedilip, üzerine tarih ve sıra numarası yazılacak.

Yetkili parti disiplin kurullarının kararı ile partiden ihraç edilenler, ihraç kararı gerektiren bir fiil nedeniyle işten el çektirilenler. Parti milletvekilleri, il ve İlçe başkanlarının birinci ve ikinci derece yakını olanların başvuruları kabul edilmeyecek. 

BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIK BAŞVURU ÖZEL AİDATI:
Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adaylarından 7 bin 500 TL. İl Belediye Başkan Adaylıkları nüfusu 100 bin ve daha az olan illerde, bin 500 TL, Nüfusu 100 bin'den  fazla olan illerde, 3 bin TL. İlçe Belediye Başkan Adaylıkları, nüfusu 50.bin ve daha az olan ilçelerde, 750 TL, nüfusu 50.bin'den  200 bin'e kadar olan ilçelerde ise. bin 500 TL. 
Nüfusu 200 bin' den fazla olan ilçelerde 2 bin 250 TL ödenecek. Büyükşehir ve İl Belediye Başkan aday başvuruları aidatlarını İl Başkanlığı hesabına, İlçe Aday başvuruları ise,  İlçe Başkanlığı hesabına yatıracak. 
Editör: Haber Merkezi