Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz 2015 çalışma yılını değerlendiren bir toplantı gerçekleştirdi.
Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda 2015 karnesini açıklayan Belediye Başkanı Yücel Yılmaz çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Büyükşehir ve Altıeylül Belediyesi ile uyumlu bir halde çalıştıklarının altını çizen Yücel Yılmaz, belediyenin imar, temizlik, sosyal işler, fen işleri müdürlüklerinin çalışmalarını değerlendirerek 2016’da da hizmetlerinin artacağını ifade etti.

ŞEFFAF BELEDİYECİLİĞİN TEMELİNİ ATTIK

Şeffaf belediyecilik konusunda yaptıkları ile sunumuna başlayan Yücel Yılmaz şunları ifade etti:

“Bizim şeffaf belediyecilik ve belediyeciliğin temelini oluşturmakla ilgili kaygılarımız vardı. Karesi Belediyesi 2014 yılında 8 aylık hizmet verme süreci oldu. Bu 8 aylık süreci yapılanmaya dönüştürebilmek için Büyükşehir’in ilk eski belediyesi tarzında devam etti. Yani zabıta, temizlik, fen işleri hizmetleri 2014 yılı içinde tamamen Büyükşehir uhdesinde, büyükşehirin personeliyle ve bütçesiyle yapıldı. Biz de o dönemde hem kültürel faaliyetlere çok önem verdik hem de belediyenin fiziksel altyapısını oluşturmakla ilgili mücadele verdik. Fen işleri deposunu oluşturduk, araç kiralamalarını yaptık, hizmet alımı ile ilgili hem personel hem de ihtiyaçlar giderecek altyapısal çalışmaları yaptık. Burada en önemli yaptığımız; diğer belediyelerin önüne geçtiğimiz bizim bilişim ve bilgiye verdiğimiz önem oldu.”

 

MİSAFİRLERİMİZİ BEYAZ MASA İLE KARŞILADIK

Beyaz Masa uygulaması ile vatandaşlara yardımcı olmayı hedeflediklerinin altını çizen Yücel Yılmaz şunları kaydetti:

“Burada beyaz masa kavramını güncel 2015 standartlarında Balıkesir’de hizmete sunduk. Burada ‘hoşgeldiniz’ karşılaması adı altında iki tane personelle belediyeye gelen herkese yol gösterici olduk. Beyaz Masa’nın önceliği; vatandaşların katlara çıkmadan, çalışan personelden bir şey istemeden önce girişte sınıflandırılmasını sağlamak. Belediyeye ilk kez gelen vatandaşlarımıza usulü ve müracaat şeklini gösterebilmek için iki arkadaşımız talepleri ilk önce alıyor, ondan sonra boş olan arkadaşımıza sıra numarası alarak yönlendiriyor. Ya da daha farklı bir konuda talebi varsa; çünkü ilk dönemde şehirde büyük bir karmaşa yaşandı. BASKİ’nin, UKOME’nin veya AYKOME’nin görevlerini Karesi Belediyesi’nden talep ediyor oldular. Biz talepleri aldık ve konunun hangi birimle alakalı olduğunu onlara gösterdik. Bu çalışmaları tamamlamamız 6 ay sürdü. Buradaki personeli hizmet alımıyla istihdam ettik. 6 aya yakın bir süre eğitimci arkadaşımız yazılım programı hakkında personeli eğitti.”

ARŞİVİMİZ ELEKTRONİK ORTAMDA

Arşivleme konusunda da yaptıkları hakkında bilgilerv eren Yücel Yılmaz şunları söyledi:

“Burada çalışan bütün personel büyükşehire gittiğinden dolayı buraya yeni personel aldık, var olan personeli de stratejik noktalarda kullandık. Burada her türlü belediyecilik hizmeti yapılıyor. Buradaki en önemli sorunlarımızdan bir tanesi de emlak ve taşınmaz mülklerle ilgili insanların soruları. Burada da arşive gidilmesi gerekiyordu. 1950’li yıllardan itibaren Balıkesir’de ciddi bir arşivleme geçmişi var. Altyapısı bazen güncellenmiş, bazen kendi haline bırakılmış, bazen sellere maruz kalmış, bazen deformasyona uğramış arşivde bir çok belgemiz vardı. Bu belgelerin hepsini Türkiye’de birkaç belediyenin yaptığı bir tarama sisteminden geçirdik. Bir firma ile anlaşma yapıp arşivdeki tüm evrakları sanal ortamdaki güvenli bir ortama çektik. Bütün evrakları da ilaçlayıp, istenildiği zaman kullanılmak üzere Altıeylül ve Karesi ayrımı yaparak ciddi bir arşivleme yaptık. Yani şu saatten sonra Balıkesir’de çok ciddi bir yangın yada afet olduğunda dahi saklama alanları da dahil olmak üzere hangi binanın, hangi standartlarda, hangi müteahhit, mimar tarafından yapıldığını takip edebilecek bir altyapıyı oluşturduk. Biz tamamen Karesi’deki arşivi taradık ve güncelledik. Yani biri bir daire almaya kalktığında ekspertizden önceden bedel olarak isteyebiliyordu, ama şimdi biz çok rahat hizmeti sunabiliyoruz. Bu işlemi 6 ay olarak planlamıştık ama 8 ay gibi bir süre tuttu.”

TAMAMLAYICI PROJELERE İMZA ATTIK

Sosyal hayatı güncelle konusunda Büyükşehir Belediyesi ile organize olarak çalıştıklarını belirten Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz şunları kaydetti:

“En çok yaptığımız şeylerden birisi de sosyal hayatı güncelleme ile ilgili çalışmalar. Biz kendimizi ön plana çıkaracak projelerden ziyade biraz tamamlayıcı olmayı tercih ediyoruz. Çünkü bu şehrin altyapılarının yapılmasına ihtiyacı var. Balıkesir’e en çok hizmet katacak Büyükşehir Belediye Başkanı’na sahibiz. Bakan yetkilerini kullanıyormuş gibi şehire yatırım getiriyor. Bunlar hep aslında çok konuşulmayan, ama herkes tarafından farklı şekillerde düşünülen bir konu.

ÇAY DERESİNİ DSİ’YE HAVALE ETTİK

Biz Çay Deresi projesini DSİ’ye havale ettik. Normalde bu tamamen büyükşehirin kendi bütçesiyle yapılması gereken bir projeydi. Veysel Eroğlu geldi, biz aday adayı olduğumuz süreç içerisinde siz kazanın ben Balıkesir’e çok şey yaptıracağım demişti. Tabi bir sonraki seçime kadar olan süreçte de bakan olmadan öncede bu projelerin hepsinin altyapısını oluşturdu. İl içerisinde 33 tane gölet ve sulama alanı ihalesini tamamen DSİ üstlendi, yaptı. Şehir merkezindeki yatırımların büyük çoğunluğunu; bazı arıtmalarda dahil olmak üzere Ayvalık’ta, Bandırma’da bunların hepsini DSİ üstlendi. Bu Balıkesir için çok büyük bir kazanç. Bunlar önceden Edip Bey’in önceden onlarla olan hukukundan kaynaklanan, devlet-bakanlık bütçesinin Balıkesir’e dönmesi demek. Çay Deresi Projesi büyük bir ihale. Onun üstündeki köprülerin yapılması bile büyük bir ihale. Bunların hepsini Büyükşehir Belediye Başkanımız bakanlığım bütçesiyle Balıkesir’in bütçesinden bir şey harcamadan Balıkesir halkının kullanımına hazır hale getirdi. Yine 2014 yılında konuşulan ama 2016 yılına kalan bizim karayollarında normalde şehir içindeki ana arterlerin büyük bir kısmı Büyükşehir Belediyesine ait. Yani karayolları ile alakası olmayan yerler. Biz yine mecliste aldığımız bir kararla buradaki yerlerin bakım-onarım ve tadilatını karayollarına; Ulaştırma Bakanlığı’na devrettik. Tabi bu bir süreç yapıyor. 6-8 ay planladığımızdan daha geç oluyor ama nereden baksanız 100 milyon TL civarında yollarda yapılacak çalışmaların hepsi Binali Yıldırım Bey’in Edip Bey ile olan özel ilişkisi bunları hızlandırdı. 3 tane kavşak çalışması tamamen Karayolları tarafından yapılacak. Yapılma maliyetleri çok yüksek. Bunların hepsi yine bağlı şeylerin zamanının biraz uzamasının sebebi bakanlığın bunların kimi bütçesini 2015’e, kimi bütçesini 2016’ya alması. Buradaki kamulaşırma ile ilgili her şeyin onlar tarafından biraz zaman alıp yapılması. Şu anda kavşak çalışması bitmek üzere. Bu da şehrimize ayrı bir değer katacak. Bunun tamamlayıcısı olan diğer kavşak çalışması da şehiri tamamen kilitlememe adına biri bittikten sonra diğeri başlayacak. Bunların hepsi Büyükşehir tarafından yapılıyor.”
 

SOSYAL HAYATIN DENGELENMESİNE İHTİYAÇ VAR

Sosyal yaşamın dengelenmesi konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarına katkı verdiklerini belirten Yücel Yılmaz şunları söyledi:

“Balıkesir’in ihtiyaç duyduğu bir şey var. O da sosyal yaşamın dengelenmesi. Şehrin aort damarlarının açılması. Yaylada’nın olduğu yerde bir cazibe merkezi var. O cazibe merkezinin sayısının arttırılması gerekiyordu. Yani insanlar oraya hep arabayla geliyordu. Şehir içerisindeki yeme-içme alanlarının ve spor yapma, gezinti yapma, aile ile gezme alanlarının azlığı var. Belediye o zaman planlanırken sosyal yaşantı biraz daha farklı düşünülmüş, daha az yer ayrılmış. Çok oynanabilecek yer yok. Çay Deresi Projesi de burada çok önemli bir rol oynuyor. Çay Deresi Projesinin alanı 280 dönüm. Burada şehre nefes aldıracak çok önemli kongre merkezi yapılıyor. Bunun içerisinde bir tane 800, bir tane de 1200 kişilik tiyatro-etkinlik-seminer-sunum-kongre merkezi yapılıyor. Buradaki ses sisteminin bile maliyeti çok yüksek. Burada da yine Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinden ziyade GMKA ve Kültür Bakanlığının fonları da kullanılıyor. Beraber uyumlu bir şekilde hazırlanıyor. Aynı zamanda Ticaret Odası’nın belirli ölçüde katkısı olacak. Çünkü kongre merkezinin bir bölümüne de Ticaret Odası yerleşecek. Tabi Balıkesir Ticaret Odası’da itibar sahibi olacak. Çünkü çok güzel bir yer. Burada TOBB ile beraber etkinlik yapılabilecek. TOBB’un misafirleri burayı görünce yatırım düşünceleri biraz daha artacak.

OSB ÜÇ KATINA ÇIKIYOR

Balıkesir’de OSB’yi üç katına çıkaracak projeler yapılıyor. Bunları da Büyükşehir bugün Altıeylül Belediyesi kendine ait arsayı devrederek öncülük yaptı. Kamulaştırıldı. Orası da OSB’ye katıldı. Eren Holding, Şişe Cam gelecek. Bunlar da Balıkesir’de ciddi yan sektörleri destekleyecek firmalar. Çünkü Şişe Cam’da çalışan bir kişi alternatif yan sektörde 40’a yakın insan çalışıyor. Bunlar da Balıkesir ticaretini etkileyecek, hızlandıracak konular.

2018’TE ÇAMLIKTAKİ CAMİİDE NAMAZ KILACAĞIZ

Bu Çay Deresi’nin içinde 40’a yakın yeme-içme alanı yapılması planlanıyor. Bunlar da güzel bir organizasyon.
Çay Deresi’nden Çamlık’a da şehri hareketlendirecek, şehir merkezindeki cazibe merkezlerine insan çekecek teleferik yapılacak. Bunların ihalesinin alt yapısı yapıldı. 2017 yılında inşallah teleferikle karşıya geçeceğiz, 2018 yılında da Çamlık’taki camiide namaz kılarız inşallah. O da şehrin simgesi olacak.
Burada iyne Bilim ve Teknoloji Bakanılğı’nın açtığı bütçeyle TÜBİTAK desteğiyle bilim merkezi yapılıyor.
Bu yapılan merkez tüm öğrencilerimizin beyaz yakalı olma yolunda Balıkesir’de biz OSB’yi ve sanayiyi enerjiye döndürmeye çalışıyoruz.
Bununla ilgili Sanayi Odası başkanımız da çok çalışma yapıyor.
Çalışmalardan bir tanesi arabanın simülasyon merkezi; yani test merkezini Balıkesir’e getirmek. Burası da çok etkili ve güzel bir alan olacak. Bir üçüncüsü de şehir hastanesinin olduğu bölge.
Bahçelievler Bölgesi’nde AVM yok. İnsanların ihtiyacını karşılayacak yer yok. Orada çok güzel bir çalışma yapıldı. Şehir hastanesinin önünde 180 dönümlük arazi vardı. Orayı çok güzel parselizasyon yapılarak ihaleye çıkıldı. Esas Holding orasını satın aldı.”


BALIKESİR BİR BÜTÜN

Sadece burada kalmıyor. Balıkesir’in rızkı Altınoluk’la Ayvalık’la, Sındırgı’yla, Gönen’le çok alakalı. Çünkü biz il merkeziyiz.
Burada yapılan hiçbir yatırım Balıkesir merkeze faydasız olmaz demek mümkün değil. Bazen şöyle eleştiriler geliyor; hep Ayvalık, Bandırma gündeme geliyor Balıkesir biraz geride kalıyor diye. Çoğumuzun yazlarının en az iki günü bu bölgelerden birinde geçiyor. Balıkesir’de cumartesi-Pazar kimse kalmıyor. Hepsi ya Bandırma-Erdek’te ya da Edremit-Ayvalık-Altınoluk bölgesinde bir yere gidiyoruz. Orası Balıkesir Balıkesirlilere lazım; Edremit, Bandırma herkese lazım diye bir slogan vardı. Gerçekten de öyle, hepimize lazım.
Oralardaki yatırımın enerjisi bizim buradan yazın oraya dükkanları çalıştırmaya gidiyor. Yani pide dükkanı olan Altınoluk’ta da dükkan çalıştırıyor. İstanbul’un yükünü alma gibi bir iddiayla yola çıktı Büyükşehir Belediye Başkanımız. Turizm yükünü, kongre merkezi olma yükünü ve aynı zamanda sanayi yükünü. Bunları eğer aldığımız zaman kişi başına gelirimiz bizim çok hızlı bir şekilde artacak.
Bunlarla ilgili çalışmaların hepsi dört bir koldan profesyonel şekilde devam ediyor. Biz ne kadar farkındayız diye sorarsanız. Aslında hepsiyle ilgili an ve an parça parça bilgiler geliyor. Bir bütüne baktığınızda 2014-2023 Balıkesir Stratejik Eylem Planı var. 1 yıl 2 ay içerisinde hepsinin başlayacağını göreceksiniz.”


UYUM İÇİNDE ÇALIŞIYORUZ

Merkezdeki belediyelerin uyum içinde çalıştıklarını vurgulayan Yücel Yılmaz şunları ifade etti:

“Balıkesir çok şanslı. Çünkü 3 tane uyumlu çalışan belediye var. Büyükşehir, biz izin vermezsek yapacağı çok şeyi yapamaz. Biz yapmak istesek büyükşehir izin vermese çoğu proje hukuksal zemine taşınsa yıllar sürer. O kadar güzel bir ahenk içinde hizmet oluyor. İki ekip habersiz çalıştığında muhalefet oluyor. Bütün projelerimizin tamamı büyükşehirin arkasından gelmek zorunda. Çünkü onlar volümlü işler yapıyorlar. Ben Altıeylül’ün ne yapacağını bilmezsem onlar AVM ben de AVM yaparsam üzülen esnaf olur. Çünkü iki tarafta da mı dükkan açacak. Hepsinin iyi planlanması gerekiyor.

Hala bir şehirin ikiye bölünmesini planlıyoruz. Vasıfçınar caddesinde aydınlatma çalışması yapsak, Altıeylül başka bir çalışma yapsa aynı sokak üzerinde iki belediyenin farklı uygulaması olacak. Bunların hepsini büyükşehir yapıyor. Yani kendi başınıza plan yapmamanız gerekiyor. Bizim bütün hamlelerimiz büyşükşehiri destekleme yönündü. Zaten hepsi de bizim bölgemizde oluyor. Biz çok şanslıyız.

Yani bizim üstümüzde düşünen ve uygulamaya geçiren bir ekip var. Bize düşen görev, sosyal hayattaki insanların ihtiyaçlarını karşılamak, çöpü düzenli toplamak, Büyükşehirin yapmış olduğu çalışmaların bakım, koruma ve devamlılığını sağlamak. Bu süreci zihinsel olarak Büyükşehir ve bizim personelimiz zaten kabullendi, daha hızlı ilerlemeye başladık.”


KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN BEKLEYİN

Kentsel dönüşüm ile ilgili bir soruya da yanıt veren Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz şunları kaydetti:

“Kentsel dönüşüm aslında kamuoyuyla beraber paylaşılması ve her şeyinin iyi planlanması gereken bir şey. İyi planlanmamış, kamuda tam anlaşılmamış bir konu olmamalı. Balıkesir’de de kentsel dönüşümle ilgili projeleri bir bütünlük içerisinde yapmak gerekiyor. Kentsel dönüşüm binasal restorasyon demek değil. Van depreminden sonra devlet belli konularda önceden almış olduğu kararları güncelledi. Biz herşeyi birden düzeltmek için bekleyeceğimize bina sağlamlığını yitirmiş binaları tek tek düzeltelim dedi. İstanbul gibi şehir merekzindeki çoğu yerde her binanın kendi değeri çok yüksek. Ada bazında değil de bina bazına düşürdüler. Kentsel dönüşümde devlet; eğer eski bir binayı yıkıp yenisini yapıyorsan ben senden KDV almayacağım, otopark parası almayacağım, belediyeler de harç parası almayacak dedi. KDV yüzde 18, belediyenin alıdğı diğer harçlar da yüzde 5. Beş katlı bir binayı yıkıp yapan adam yüzde 22 ucuz maliyetle yapıyor. Bu da müteahhitin talep ettiği kar aslında. Müteahhit de mülk sahibine ben bu binayı yapayım hepinize eşit hak vereyim diyor. O yüzde 22 garka talip olup binasal restorasyon oluyor. Yani kentsel dönüşüm bir bütünü kapsamalı. Okulları, sağlık ocaklarını iyi planlamamız gerekiyor. Yani bir bölgenin tamamını kapsama alanına sokmamız gerekiyor. Burada biz ada bazlı kararı kendimiz verebiliyoruz. Mahalledeki yükseklikleri ve bina şekillerine biz Büyükşehirle beraber karar vermek zorundayız. Adanın içindeki değişikliklere tek başımıza karar verebiliyoruz. Bu kararları verirken süreç içinde bütün bu projelerin sağlam olabilmesi için yine Büyükşehir ile beraber meclisimizde herkesin kararıyla beraber ada bazlı yetkimizi büyükşehire verdik.  Oranın kararıyla şehri planlıyoruz ve şu andaki kentsel dönüşüm projelerinin hepsini Büyükşehir yapıyor. Bizim bu noktada nereleri proje kapsamı içerisine alıyorsunuz dediğinizde; plan notları şu anda planlanıyor.

ÇÖKÜNTÜ ALANLARINI İLAN ETTİK

Biz Akıncılar, Gümüşçeşme, Sakarya, Çay Deresi, Aygören, Karaoğlan mahallelerindeki yeni yıkılıp yapılan binalara yasal olarak buraları çöküntü alanı ilan ettik diyoruz. Bina yıkıp yapmak konusunda aceleci olmayın; biz burada rezervliyiz dedik. Eğer önceden ruhsatı aldıysa adama 10-20 gün sonra buradaki projeler ortaya çıktığında sen de yıkmak isteyeceksin diyoruz.

Yani sen razı olmadıktan sonra yıkılma ihtimali düşük. Çünkü kamu yararı bu konutlarda çok geçerli değil. Kentsel dönüşüm projelerinde herkesin mutabık olması gerekiyor. Ortada kazan-kazan projelerinin olması gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Çöküntü alanı ilan ettiğimiz yerlerde insanlar şu anda zaten ruhsat verilmiyor. Binalarını yıkıp yapma ile ilgili bu projelerini bekliyorlar. Bunlar da 2016’nın son çeyreğinde veya 2017’de askıya çıkacak.

BİZ YAPMAYACAĞIZ MÜTEAHHİTLER YAPACAK

İtirazlar olmazsa kesinleşecek ve şehirde hızlı bir kentsel dönüşüm müteahhitler tarafından gerçekleşecek. Yani şehirdeki tüm değişiklikler yerel müteahhitler tarafından yapılacak. Biz sadece projesini yapacağız. Ne zaman işlerine geliyorsa, nasıl yapmak istiyorlarsa yeni kurallara göre yapacak. Bina sahibi ayrıca yeri kadar kira desteği alacak. Biz proje yapmıyoruz sadece altyapıyı hazırlıyoruz. Arsa boşmuş gibi hayal edip adalara bölüyoruz. Üstündeki sahipleri anlaşacak, müteahhit gelip yapacak. Biz hiç karışmayacağız. Ama yaptığımız şey herkese kazanç olacak. Şehirde belirli ana arterler hariç her yerde bu planı yapacağız, askıya çıkartacağız. Bizim binalarımızın büyük çoğunluğu depreme dayanıklı olmayan binalar.”

KIRSAL MAHALLELERDE DE YAPILAŞMA OLACAK

Kırsal mahallelerdeki kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili açıklamalarda da bulunan Yücel Yılmaz şunları söyledi:

“Oradaki tip projeleriyle ilgili çalışmayı yöresel olarak biz numune olarak yaptık.  Bununla ilgili pozitif eleştiri geldi. Onlar zaten projenin taslak altyapısıydı. O projeler şu an hazır hale getirildi. Müracaat edenler de var. Biz hepsine beraber vermek için bekliyoruz. Projelerin tamamlanıp, kamuoyunun onaylamasını bekliyoruz. Daha doğrusu Kent Estetiği Kurulu’nun onaylamasını bekliyoruz. O onayladıktan sonra hayata geçecek, müracaatlar çok var.”


 
RAKAMLARLA 2015

Rakamlarla 2015 yılı içinde ne yaptığını da anlatan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz şunları ifade etti:

“44 kırsal mahallede 252 bin 729 metrekare kilit parke taşı döşedik. Şu anda son evin önüne kadar parke döşenmek için sadece 50 bin metrekare taş döşememiz gerekiyor. Yüzde 50’sini döşedik. Bu da asli ihtiyacın tamamını karşıladık. 2016’da planlanan 400 bin metrekare daha döşeyip bu süreci tamamen tamamlayacağız. Merkez mahallelerde 50 bin metrekare kilit parke döşedik. Burası da Sefaköy bölgesinde yeni konutlaşma alanı. Biz bundan sonra zaten asfaltın yeni gelişim alanlarına uygun olmadığını düşünüyoruz. Çünkü yol sürekli kazılıyor ve asfalt büyük zarar görüyor. Oysa kilit parke taşı hem toprağı emiyor hem insanlara daha hızlı uygulama şansı veriyor, maliyeti de çok daha düşük ve daha da sağlıklı. Asfaltla ilgili 51 bin ton asfalt attık. Atatürk Mahallesine 430 ton, Toygar’a 13 bin 150 ton, Paşaalanı’na 5 bin ton, Eski Kuyumcular’a 440 ton, Maltepe’ye 500 ton, Kuvayi Milliye’ye 1500 ton, TOKİ’ye 3 bin 600 ton, Bağlar Sokağı’na 1400 ton, Okul Caddesi’ne 350 ton, Kocaavşar Mesire Alanı’na 3 bin ton, Üçpınar Caddesi’ne 1600 ton, yama işlemlerine de 19 bin 800 ton asfalt atmışız.

11 adet hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu, 28 toplayıcı, 14 şoför ile temizlik hizmetleri ihalesi yapmışız ve bununla ilgili günlük 170 ton, yıllık 48 bin 155 ton çöp toplamışız. 261 ton kaba atık topladık. Merkezde haftada 2 gün her mahalleye ziyaret yapılıyor, kırsalda haftada bir gün çöp toplama işlemlerini yapıyoruz. Çarşı merkezinde günlük toplama yapıyoruz. 2015’te 1874 saat buharlı yıkama yapmışız. Merkezde 2 bin 70 yeni konteyner, 981 adet konteyner ise bakımı yapılarak tekrar yerine konmuş. 2016 hedefinde merkezde 2 bin 500 konteyner daha eklemeyi planladık. Kırsalda 262 yeni konteyner dağıtmışız. 358 konteyner bakımını yapmışız. 66 noktaya 111 adet yerkon yerleştirmişiz. Kültür ve Sosyal İşler de 2014 ve 2015 yıllarında 10 tiyatro oyunu gerçekleştirmişiz.” (Ömer Kantarlıoğlu-Politika)

 

 

Editör: Haber Merkezi