CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 1 Mayıs’ta görevden aldığı Balıkesir İl Teşkilatı yöneticilerinin, ‘bizi haksız ve tüzüğe aykırı olarak aldınız’ diyerek genel merkeze karşı açtıkları davanın görüşülmesine başlandı. Balıkesir Suluh Hukuk Mahkemesi’ndeki ilk duruşmada, davacıların savunmasını görevden alınan isimler arasındaki eski il sektereti Av. Ersin Dinçkal yaptı. Dinçkal, kayyum atanmasını ve 45 gün içerisinde olağanüstü kongreye gidilmesini talep etti. Genel merkez adına katılan hukukçu Gökhar Saraç ise, savunma için süre talep edince duruşma 15 Temmuz Cuma gününe ertelendi.
CHP Balıkesir İl Başkanı Sıtkı Gider de, Suluh Hukuk Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya gözlemci olarak katıldı. "Arkadaşlarımızın enerjilerini bu tür davalara kullanmak yerine seçimler için kullanmasını beklerdik" diyerek muhaliflere ince mesaj gönderen İl Başkanı Sıtkı Gider, mahkeme sonrasında yaptığı açıklamada ise, "Atatürk'ün kurduğu partinin birilerinin hırsı yüzenden kayyuma teslim edilmesinin istenmesini üzüntüyle karşılıyorum" diye konuştu.
MUHALİFLER NE İSTİYOR?
Görevden alınan isimler arasındaki Mustafa Oflaz adına açılan davayı üstlenen ve kendisi de görevden alınan yönetimin il sekreteri olan Avukat Ersin Dinçkal, mahkeme başkanlığına verdiği dilekçede şunları dile getirmişti:
"CHP Merkez Yürütme Kurulu'nun atamaya dair kararı hukuka aykırıdır. Gerek Siyasi Partiler Yasası'nın 19. maddesi ve gerekse parti tüzüğünün 44. maddesine göre il yönetim kurulu görevden alınmışsa Myk, başkan dahil 7 kişilik geçici bir kurul atar. Bu kurul, 45 gün içinde seçimleri yapmak üzere olağanüstü il kongresini toplar ancak Myk, sanki istifa veya bir başka yolla boşalmış gibi yönetime atama yoluna gitmiştir. "
Av. Dinçkal, sonuç ve talep bölümünde is şunları kaydetti: "Öncelikle ihtiyati tedbir kararıyla ekte sunulan parti üyelerinin 45 gün içinde seçim yapılmak üzere il olağanüstü kongresini toplaması için kayyum olarak geçici kurul atanmasına dosya üzerinden ivedi olarak karar verilmesini ve atanacak kayyumların mevcut il kongre delegeleriyle olağanüstü il kongresini toplamasına karar verilmesini, yargılama giderlerinin davalılara yüklenmesini sayın mahkemeden saygıyla dilerim. "
Editör: Haber Merkezi