Balıkesir’de Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan istifa eden Edip Uğur’un yerine Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından aday gösterilen Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu seçildi. 
 
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan ve CHP grubunun protesto ederek salonu terk ettiği toplantıda AK Parti’nin adayı olarak açıklanan Zekai Kafaoğlu, oylamanın ikinci turunda başkan seçildi.
Balıkesir Büyükşehir eski Belediye Başkanı Edip Uğur’un istifası ile boşalan makama Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu seçildi. Dün AK Parti Genel Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Balıkesir AK Parti teşkilatının Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zekai Kafaoğlu oldu. Bugün toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi öncesinde CHP grubu aday çıkarmama kararı alırken, MHP grubu ise AK Parti’nin adayını destekleyeceğini açıkladı.

Meclis dağılımının 56 AK Parti, 27 CHP, 6 MHP, 4 Bağımsız şeklinde olduğu büyükşehir belediye meclis toplantısı ‘başkanlık seçimi’ gündemi ile toplandı.
AK Parti grubu adına Mehmet Birol Şahin, Zekai Kafaoğlu’nun AK Parti grubunun adayı olduğunu açıkladı.


BÜYÜKŞEHİR MÜHRÜNÜ TESLİM ALDI
Kafaoğlu, Belediye mührünü Meclis Başkan Vekili Ekrem Pehlivan'dan  teslim aldıktan sonra kurban keserek göreve dualarla başladı. Belediye önünde toplanan ve davul-zurna çaldırarak başkanlığını kutlayan sevenlerine teşekkür etti.


CHP'DEN PROTESTO
CHP grubu adına söz alan Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, “2014’de Balıkesir’in oyları ile seçilen Ahmet Edip Uğur’un yerine başkan seçmek için toplandık. Edip Bey kendi isteği ile istifa etmedi. Bir takım baskılara maruz kaldığını ifade etti. Bu demokrasi dışı olayları onaylamamız mümkün değildir. Bu sonuç, tüm yetkilerin tek kişide toplandığı tek adam rejiminin sonucudur. Bu oylama, insanlığa, ahlaka, demokrasiye uymamaktadır. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bunu yerel darbe olarak kabul ediyoruz. Demokrasimiz kişilerle ilgili değildir, yöntemle ilgilidir. Büyükşehir Meclis üyeleri olarak, bu oyuna alet olmak istemiyoruz, aday çıkartmıyoruz ve oy da kullanmayacağız” dedi.



MHP'DEN TAM DESTEK

MHP grubu adına konuşan Balya Belediye Başkanı Osman Kılıç ise Balıkesir halkının iradesine saygı duyduklarını söyleyerek, AK Parti’nin adayına destek vereceklerini söyledi. MHP Grubu olarak ricalarının taşeron işçilerin ekmeği ile oynanmaması olduğunu söyledi.

Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, oyunu kullandıktan sonra Zekai Kafaoğlu'nun yanına gelerek tebrik etti.

İLK TURDA 5 FİRE
 
Konuşmaların sonunda oylamaya geçildi.
91 meclis üyesinin katıldığı toplantıda gizli oy verme işlemi yapıldı.

CHP grubu salonu oylama öncesi salonu terk etti. 
Oylamada 66 oy kullanıldı.
Meclis toplantısına yoğun bir katılım oldu. Basın ordusunun izlediği oturuma, özellikle kırsal mahalle muhtarlarından yoğun katılım oldu.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı için gerekli olan 63 oy ilk turda çıkmadı.


İlk turda 5 üyenin boş oy kullanması üzerine AK Parti grubunda herkes birbirinin yüzüne bakarken salonda büyük sessizlik yaşandı. 
Meclis Başkanı Ekrem Pehlivan ikinci tur oylamayı başlattı.


AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, AK Parti İl Başkanı Hasan Demiraslan ile birlikte, başkanlık seçimlerini baştan sona yakından takip etti. Oylama öncesi grup toplantısına katılarak belediye başkanlarıyla meclis üyelerine fire verilmemesi noktasında uyarıda bulundu. 

BOŞ OYLARI KİM KULLANDI?


İkinci turda oyunu sandığa atmak için gelen MHP’li Balya Belediye Başkanı Osman Kılıç, boş oyların MHP’ye ait olduğu iddiasına cevap vererek Zekai Kafaoğlu yazan oy kağıdını basın mensuplarına göstererek ‘Bizde fire olmaz’ dedi.
 
İkinci turda 2 üye boş oy kullanırken, 64 oy alan Zekai Kafaoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Soünuçların açıklanmasıyla birlikte salonda alkış tufanı koptu, bazı partililerin sloganlar attığı gözlendi.

YENİ BAŞKANIN İLK MESAJI
Başkan Kafaoğlu, ‘Gönüller Almaya Geldim’ dizeleri ile konuşmasına başladı. Kafaoğlu, şöyle konuştu:
 “Yunus’un Mevlana’nın dilini kullanacağız. Hep sevgiden, kardeşlikten bahsedeceğiz. Bir milyon 200 bin vatandaşımızı kucaklayacağız. Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.

CHP grubunun yakışıksız ifadelerine baksınlar, diktatör görmek istiyorlarsa kendi geçmişlerine baksınlar.
Biz birleştirmeye geliyoruz, kardeşlikleri çoğaltmaya geliyoruz. Sorumluluğumuz daha da arttı, Cumhurbaşkanımızın bize tavsiyeleri oldu.
Tüm vatandaşlarımızın elini sıkacağız, gönüllerini alacağız, gece gündüz demeden basmadık yer bırakmayacağız.
Bize destek olan AK Parti grubuna, MHP’li arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Durmak yok koşmaya devam”.

Kafaoğlu, Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak sevgi gösterilerinde bulunan vatandaşlara teşekkür etti.


BAŞKAN İLK BRİFİNG

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, ilk günden yoğun bir mesai içerisine girdi. Seçimin ardından makamına geçen Başkan Kafaoğlu, yoğun ziyaretçi akınına uğradı. Makamda tebrikleri kabul eden Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, gösterilen yoğun ilgi ve teveccühe teşekkür etti.

Bu arada, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Gürbüz ve tüm başkanlarının tam kadro katıldığı Karesi Toplantı Salonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu'na Büyükşehir Belediyesi'nin tamamlanan, devam eden proje ve çalışmaları hakkında geniş kapsamlı bir brifing sunuldu.

Editör: Haber Merkezi