BALIKESİR'de 1990'lı yılların başında Kültür Sitesi alanı olarak tahsis edilen alan bugün yeniden gündemde.

Yapımına başlanan Kültür Sitesi inşaatı, yeterli ödeneğin sağlanamaması üzerine çürümeye terkedilmiş ve sonrasında yıkılmıştı. Yer ise Balıkesir Belediyesine tahsis edilmişti. Son bir kaç yıldır lunaparkçılara tahsis edilen bu alan şimdi ise satışa çıkarıldı.

CHP: SATIŞA 'KARŞI'YIZ 

CHP Altıeylül ve Karesi İlçe teşkilatları yaptıkları ortam eylemle şu anda lunapark olarak kullanılan satışına karşı çıktı.


CHP Altıeylül İlçe Başkanı Hakan Şehirli, Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeki söz konusu taşınmazın Balıkesir kent halkının olduğunu söyledi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Altıeylül İlçe Başkanı Hakan Şehirli, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde bulunan ve halihazırda lunapark olarak kullanılan Atatürk Parkı karşısındaki Vergi Dairesi bitişiğindeki 7 bin 114,54 metrekarelik yüzölçümlü arsanın satışı için Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yetki verilmesi talebinin 2019 Ağustos ayı Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine alındığını hatırlattı. Şehirli, belediyelerin asli görevinin halka hizmet etmek olduğunu, belediyeye ait arsaları satmak olmadığını kaydetti. “Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeki söz konusu taşınmaz Balıkesir kent halkınındır. Kent halkının olan bu taşınmazın kent kullanımında olması gerekir” dedi.

ÇAĞDAŞ ÜLKELERDE

KENTLER MEYDANLARI İLE ANILIRLAR
Kent halkının kullanımına açık olan en birinci alanın meydan düzenleme alanları olduğunu anlatan Hakan Şehirli, “Meydanlar; o kentte yaşayanların, kentlerin kalbinin attığı, nabzının tutulduğu yerlerdir. Çağdaş ülkelerde kentler meydanları ile anılırlar. Toplumun ve bireyin özgürleşmesi içinde yaşadığı kentin mekan anlayışı ile biçimlenir. Bir meydanın kullanımını belirleyen temel koşul, kolay erişilebilir olması, yaşama alanlarına yürüme mesafesinde olması ya da kullanışlı toplu ulaşım olanağına sahip olması ve farklı kesimlerden ve yaş gruplarından kullanıcıları çekebilecek işlevsel çeşitliliği içermesidir. Bu alan tüm bu koşulları sağlayabilecek niteliktedir” diye konuştu.

EN ÖNEMLİ EKSİKLİKLERİN BAŞINDA

MEYDAN YOKLUĞU GELİYOR
Balıkesir’in en önemli eksikliklerin başında meydan yokluğunun geldiğini anlatan Şehirli, bu alanın kamu elinde kalarak yakın çevresi ile bütüncül bir plan dahilinde değerlendirilmesi, kent yaşamına katılması, sosyal, kültürel ve sanatsal aktivitelerin merkezi haline getirilmesinin çağdaş kent yaşamına önemli bir katkı sunacağını söyledi.

“Atıl kalmış arazi ve mülklerin rant veya gelir amacıyla değil,  kamu yararına değerlendirilmesi gerekir. Bu alanımız da vergi dairesine ve parkımıza yakınlığı düşülerek park, dinlenme alanı olarak düşünülebilir” sözleri ile açıklamasını sürdüren Şehirli, belediyelerin borç, personel maaşı ödemek ancak çoğunlukla da yandaşa kent rantı aktarmak amaçlı olduğu iddia edilen taşınmaz satışlarının 31 Mart yerel seçimleri öncesinde daha da hızlandığını, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere çok sayıda belediyenin taşınmaz satışı için ihale açtığını, son yerel seçimden bu yana belediyelerin 32 milyarlık taşınmazı elden çıkardığını belirtti.

SAT, SAT NEREYE KADAR?
Maliye Bakanlığı’nın yerel yönetimlerin gelir ve giderlerine ilişkin bütçe gerçekleşme rakamlarına göre, belediyelerin taşınmaz satışlarında ilk sırayı arsa satışı aldığını anlatan Şehirli, şöyle devam etti:

“Yerel seçimlerden önceki son bütçe yılı olan 2018’in ilk dört ayda 1 milyar 753 milyon liralık taşınmaz satışı gerçekleştiren belediyeler ikinci dört ayda 2 milyar 223 milyon, son dördüncü ayda da 2 milyar 60  milyonluk taşınmaz satışı ile 5 milyar 990 milyon liralık kamu malını elden çıkarttı. Bir yılda 4 milyar 851 milyon liralık arsa, 569 milyon liralık bina, 111 milyon liralık arazi, 10 milyonluk lojman, 950 bin liralık da sosyal tesis satıldı. 2014 yılında 6 milyar 629 milyon TL’lik, 2015 yılında 4 milyar 901 milyon TL’lik, 2016 yılında 6 milyar 200 milyon TL’lik, 2017 yılında ise 7 milyar 940 milyon TL’lik taşınmaz geliri elde edildi.”

SESSİZ KALMAYALIM
31 Mart Yerel seçimlerinden önce ve sonrasında  belediye meclislerinin ağırlıklı gündem maddesini taşınmaz satışlarının oluşturduğunu söyleyen Şehirli, açıklamasını şöyle tamamladı: “Kamuya ait ne kadar alan varsa, özelleştirme kapsamına alınarak tüketilmektedir. Oysa bu tür alanların kamunun ihtiyaçları doğrultusunda ve kamu yararına kullanılması temel ilke olmalıdır. Planlı yapılaşmanın temel ilkelerinden biri yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu ilke doğrultusunda; kentsel donatı alanlarının ve kamuya açık alanların kent bütününde yeterli ve dengeli olarak dağılması önemlidir. Bu şekilde toplumun tüm kesimlerinin bu alanlardan yararlanabilmesi esas olmalıdır. Bu satışlara sessiz kalırsak; kamusal  alanlar giderek yok olacak, çok katlı beton binalar yükselecek, yeşil alanlar,  yürüyüş  yerleri, depremde toplanma alanları, çocuklarımız için oyun alanları kalmayacaktır. Satışın gerçekleşmesi halinde; bugünkü ekonomik koşullarda gerçek değerini bulamayacağı gibi, ileride böylesine bir alanın kent yaşamına katılması düşünüldüğünde kamu kaynakları yetersiz kalacaktır.”

MEYDANIMIZ YOK
Lunapark önünde düzenlenen basın açıklamasında CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın da görüşlerini dile getirdi. Önceki dönem Belediye Başkanlarından Edip Uğur döneminden bu yana bu arsa ile ilgili bir kent meydanı planının olduğunu hatırlatan Yalçın, bunun gerçekleşmediğini belirtti.

CHP olarak bu alanın çok iyi değerlendirileceğini düşündüklerini ifade eden Yalçın, “Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bu konu gündeme geldiğinde tüm arkadaşlarımızın bu satış kararını kabul etmeyeceklerini umuyoruz. Çünkü bu alan merkeze en yakın yer ve böyle bir yer hiçbir belediyenin elinde yok. Burayı neden satmak istiyorsunuz diye sorduğumuzda arkadaşlarımıza söylenen asfalt çalışmalarıyla ilgili paraya ihtiyaçlarının olduğunu söylüyorlar” dedi.

SATIŞLAR FAYDA SAĞLAMADI
Yalçın, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “İl Özel İdaresi’nin satışı çok büyük bedellerle yapıldı, SSK Kurum binası satıldı ama bunlar hiçbir şeye fayda sağlamadı. Burası da bir fayda sağlamayacak. En küçük ilçelerimizde bile bir meydan var ama il merkezinde meydanımız yok.” 

Editör: Haber Merkezi