Enerji Bakanlığı’nın zeytinlik alanların madencilik için kullanılmasına izin veren genelgesiyle ilgili tartışma ve cevap yarışı sürüyor. CHP Milletvekilleri Ensar Aytekin ve Ahmet Akın’ın bakanlık genelgesiyle ilgili sert açıklamalarına, AK Parti İl Başkanı Ekrem Başaran’dan da sert bir karşılık geldi. Başaran, CHP’nin genelgeyle ilgili algı oluşturmaya çalıştığını öne sürdü, “Ege’de zeytinlikleri CHP’li belediyeler katlediyor” iddiasını ortaya attı. CHP'lilerin "algı" oyununa Başaran, “CHP’liler, Zeytinlikleri katledenleri görmek için aynaya bakmaları yeter…" sözleriyle tepki gösterdi.

AK Parti Balıkesir İl Başkanı Ekrem Başaran’ın açıklaması şöyle:

"Son günlerde yine malum çevrelerce “Zeytin Ağaçlarının ve alanlarının tahrip edileceği, maden şirketlerine peşkeş çekileceği, Zeytinliklerin yok edileceği” yönünde basında ve sosyal medya platformlarında algı yürütülmektedir. Muhalefet partisi CHP’nin Balıkesir Milletvekilleri Ahmet Akın ve Ensar Aytekin ile CHP’den belli bir kesim bu algının oluşması için gayret içerisinde olduklarını görüyoruz.

“CHP’Lİ AKIN ve AYTEKİN’İN HİÇBİR ŞEY BİLMEDİKLERİ ORTADA”

CHP’de Enerji’den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Ahmet Akın’ın enerji kaynaklarının sağlanması ve ülkemizdeki enerji ihtiyacının ne durumda olduğunu bilmediği veya görmek istemediği aşikardır. Ortaya koydukları iddia tamamen bilgisizlikten ve Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliği anlama meziyetlerinin düşük olduğundan kaynaklanmaktadır.

“EGE’DE ZEYTİNLİKLERİ KATLEDENLER ASIL KENDİLERİ..”

CHP Milletvekilleri, Zeytinlikleri kimin katlettiğini zeytinlik alanlarının kimler tarafından peşkeş çekildiğini görmek istiyorsa haritayı ve kıyı fotoğraflarını şöyle önlerine alıp bir baksınlar. Fethiye’den Çanakkale’ye kadar alanlardaki yerleşim yerlerinin belediyeleri yaklaşık 30 - 40 senedir CHP’li belediyelerin ellerinde. Hemen hemen %95’i CHP’li belediyelerin ellerinde ve 30 - 40 senedir buraları idare ediyorlar. Zeytinlik alanları imara açılmış olan yerleri şöyle bir değerlendirdiklerinde zeytinlikleri kimin katlettiği gayet net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Aslında ben kendilerine daha kısa bir yöntem söyleyeyim. Şöyle aynanın karşısına geçip baktıklarında zeytinlikleri kimin katlettiğini görmüş olacaklar. Zihniyet olarak, parti olarak daha fazla söz söylemeye gerek yok aslında.

“ENERJİ’DE DIŞA BAĞIMLILIĞI BİTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Biliyorsunuz ki; Covid -19 sonrası dünyada hızla artan enerji talebinin yerli kaynaklarla karşılanması, küresel enerji fiyatlarındaki ani dalgalanmalara karşı daha fazla önem kazandı. Türkiye’nin son dönemde çift haneli rakamlara ulaşan ekonomik büyümesinin sürekliliğini sağlayacak en önemli unsur sürekli ve kaliteli enerji arzıdır. Bu kapsamda Resmi Gazete’nin yayınlanan nüshasında yapılan değişiklikle, artan elektrik ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanmasına yönelik yeni bir düzenlemeye gidilmiştir. Bu düzenleme hâlihazırda faaliyet gösteren santralleri kapsamaktadır. Böylece mevcut santrallerdeki istihdam da korunmuş olacak.

“CHP HER ZAMAN Kİ CHP, BAĞIMLILIK ONLARIN KÜLTÜRÜNDE VAR”

Ülkesini seven ve ülkesinin dışa bağımlılığını bitirmek isteyen biri bu duruma karşı çıkmaması gerekiyor. Ama ne yazıktır ki, muhalefetteki CHP’li vekiller ve CHP’li belediyeler Enerji Kaynaklarının arttırılması yönündeki gayretimizi, ters algı yaratarak Zeytinlikler yok edilecek iddiasını öne sürmekteler. Onların amacı bellidir. Türkiye’nin dışı bağımlılıktan kurtulmaması için üstün gayret gösterdikleri ortadadır. 20 yıllık Ak Parti iktidarından önce 80 yıldır enerji alanında bir çivi dahi çakmayanlar, şimdi dışa enerji alanında dışa bağımlılıktan kurtulmak için çalışan Ak Parti’nin önünü kesmek için yalan siyasetlerine devam ediyorlar. Bu ülkenin enerji için yer altındaki madenine ihtiyacı varsa o maden çıkarıp enerji ihtiyacımızı karşılayacak yatırımlar yapılacaktır. Ülkesinin geleceğini düşünmeyenlerin bu konuda söyleyecek sözleri olamaz.

“ZEYTİNİMİZİ YOK ETMİYORUZ, SAHİP ÇIKIYORUZ”

Bu nedenledir ki; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın yayınladığı yönetmelik açık ve nettir. Yayınlanan yönetmeliğe göre CHP’lilerin dediği Zeytinimizi yok etmiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın iznine ve uygun görüşüne bağlı olarak yeni alanlar açıp, o alanlara Zeytinlerin taşınmasını gerçekleştirecek hükümleri bağlayıcı olarak ortaya koyuyoruz.

“AHMET AKIN YİNE YAYGARA ve ALGI YARATMAYA ÇALIŞIYOR”

CHP’li Balıkesir Milletvekillerinin daha iyi anlaması için maddeleri tek tek aktarmayı uygun görüyorum. Milletimizi yanlış bilgilendirenlerin, yaygara kopartarak algı oluşturanların durumu daha iyi kavraması tek arzumuzdur. Ak Parti her zaman olduğu gibi yine ülkemiz ve milletimiz için en iyisini yapma gayreti ve azmi içerisindedir.

“ZEYTİNLİK ALANLARI İÇİN YAYINLANAN ESASLARI CHP’LİLER İYİ OKUSUN”

Zeytinlik alanı için uygulanacak yeni esaslar ne diyor ona bir bakmak lazım. Yeni esaslara göre;

  • Elektrik ihtiyacının karşılanmasına yönelik yapılacak madencilik faaliyetinin zeytinlik alanlara denk gelmesi durumunda uygulanacak yeni usul ve esaslar şu şekildedir:

  • Kamu yararının gözetilmesi şartıyla, sahada madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın iznine tabi olacaktır.

  • Sahadaki zeytin ağaçları Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izni ve uygun görüşüyle, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükteki yeni bir bölgeye taşınacaktır. Zeytin ağaçların kesilmesi söz konusu değildir.

  • Tüm taşıma masrafını faaliyeti yürütecek şirket karşılayacak

  • Zeytin ağaçlarının taşınacağı bölge, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenecek ve mücbir bir sebep olmadıkça taşınma işlemi olmayacaktır.

  • Zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraflar ve ortaya çıkacak tüm talepler, ilgili sahada maden faaliyeti yürütecek şirket tarafından karşılanacaktır. İlgili firma, taşınan ve tutmayan her bir zeytin ağacına karşılık 5 yeni fidan dikmekle yükümlü olacaktır.

  • Sahadaki maden faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından, saha rehabilite edilecek ve eski haline getirilecektir. Sahanın rehabilite edilmesi Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun bir şekilde gerçekleştirilecektir.

Türkiye’nin güçlenmesi, Dışa bağımlılığını azaltmak için birileri gibi laf üretmiyoruz, çalışıyoruz, gayret gösteriyoruz, geleceğimizi garanti altına alacak atılımları yapmak için yüreğimizi ortaya koyuyoruz. Milletimiz için, Türkiye için durmak yok yola devam, çalışmaya devam inşallah”

Editör: Haber Merkezi