Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı A. Edip Uğur, Vakıflar'ın Lunapark alanına yapılması planlanan 5 yıldızlı otelin yapım ihalesini iptal ettirdiğini açıklayan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı A. Edip Uğur, Balıkesirlilerin yıkılan hal binasının yerine tarihi dokuyu ortaya çıkaracak meydan yapılmasını istediğini belirterek Belediye Başkanı İsmail Ok'u halka karşı açık ve şeffaf olmaya davet etti. Uğur  " Zağnos Paşa Meydanı'nı kime, kaça  ihale ettin. Hangi şartlarda kiraya vereceksin. Biz sonuçta siyasetçiyiz. Millete hesap vereceğiz" diye hatırlatma yaparak ustalık dersi verdi. 

Balıkesir'de Atatürk Parkı yanında bulunan Vakıflara ait lunapark alanına 5 yıldızlı otel inşaatının ihalesini durdurduğunu açıklayan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Milletvekili A. Edip Uğur, yıkılan halin yerine  yenisini  kondurmak isteyen Belediye Başkanı İsmail Ok'a " Biz Balıkesir ne istiyorsa ona bakarız. Halkımız lunapark alanına otel istemiyordu, ihaleyi durdurduk. Halkımız Zağnos Paşa Camii'nin, Karesi Türbesi'nin, Paşa Hamamı'nın o tarihi dokunun silüyetini bozacak bir yapının olmasını istemiyor. Bizde istemiyoruz" dedi.  

İl Binasında partisinin il,  ilçe, başkan ve yöneticilerinin de katıldığı basın toplantısı düzenleyen Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı A. Edip Uğur,  parktaki otel ile Zağnos Paşa Meydanı'ndaki hal inşaatına ilişkin yaptığı açıklamalarda Balıkesirlilere açık, net, hilesiz hurdasız ve şeffaf olmaya davet etti.  Belediye Başkanı Ok'un yaptığı açıklamalarla hedef saptırdığını dile getirdi. Hal binasının yerine iş merkezi kurmak isteyen Belediye Başkanı Ok'un samimiyetsizlikle itham ederek halkı kandırmakla suçladı. 
------------------
ÖNCE MİLLET SONRA DEVLET 

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Uğur Zağnos Paşa Camii Meydanı ve Lunapark alanına ilişkin daha önce açıklamalarda bulunduğunu ileri sürerek  Ak Partinin milletimizin kurduğu bir parti olduğunu söyledi.  Gücünü milletten aldığını ifade etti.  Uğur "Millete rağmen hareket etmeyen, milletin, halkın talepleri doğrultusunda hareket eden bir parti anlayışında önce millet sonra devlet. Önce devlet sonra millet diyenlerden değiliz. Önce devlet sonra millet diyenler, milleti devletin memuru olarak görüyor. O anlayış milletini devletin memuru olarak gördüğü zaman milletin nasıl düşünmesi gerektiği, nasıl konuşması gerektiği, nasıl davranması, nasıl hareket etmesi gerektiğini de dikte ettiriyor. Bizim  görüşümüz bu önce millet, sonra devlet. Milletle devlet barışık olmalı, devlet milletin hizmetkarı olmalı. Milletin talepleri doğrultusunda hareket etmeli. Bizim prensibimiz bu" diye sözlerine başlayan Uğur,  

Balıkesir'de yapılacak olan Lunapark alanındaki otel ile , Zağnos Paşa Meydanı'ndaki Belediye tarafından yapılmak istenen ticari alan iş merkeziyle ilgili sonuçta millete kulak verdiklerini bildirdi. Uğur, Balıkesir halkına bakıp, halkı ne diyor, ne istiyor. Ona bakıp hareketlerini ve  siyasetlerini  ona göre düzenlediklerini öne sürdü. 

İŞTE GERÇEK BU 
Daha önceki düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi "Lunapark'ın olduğu yerde daha önce Vakıflarla belediye arasında bir işlem yapılmış ve lunapark alanı diye konuştuğumuz orada bir otel yapılması. İlk verilen imarda da buradaki otelin yüksekliğinin serbest olduğu, daha sonrada 4 kat olarak imarda değişiklik yapılmış. Burada bir ihalenin olacağını bende duydum. İhalenin üçüncü maddesinde; arsa turistik alanda bulunmakla birlikte yüklenicinin bir iş, alışveriş  merkezi inşaatını tercih etmesi halinde idareden izin almak zorunda. Burada idare Balıkesir Belediyesi'dir. İşin her türlü masrafı kendisine ait olmak şartı ile plan tadilatını yaptırmak. Plan tadilatını belediye yapar. Burası AVM yapılacak, adrese teslim gibi ifadeler hedef saptırmaktır. Dikkatinizi çekiyorum. Belediye Başkanı İsmail Ok, (Burada Vakıf bunun üzerine imar yaptı. Biz onun üzerinde değişiklik yapamayız) diyor. Halbuki gerçek o değil. Buradaki düzenlemeyi yapan belediyedir. 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun 22 maddesi 2'inci paragrafında diyor ki, genel müdürlüğe ve mazbut vakıflara ait taşınmaz mallarla ilgili olarak belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan uygulama imar ve parselasyon planlarını askıya çıkmadan önce ilgili idare yani belediye tarafından genel müdürlüğe bildirilmesi zorunludur. Yeni bir imar değişikliği yapacaksanız. Eğer burayı alışveriş merkezine, turistik alandan ticarete çevirecekseniz, bunu bize bildirmek zorundasınız diyor. Olay bu. Burada yetki tamamen belediyededir. İsterse yapmaz. Bize yardımcı olun deniyor. Biz nerede yardımcı olabiliyorsak kamu oyunun, Balıkesir halkının istediği doğrultuda hareket ederiz. 

OTEL İHALESİNİ İPTAL ETTİRDİ 
Bende size açıklıyorum. Gittim Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde teşebbüste bulundum. Haberimizin olmadığı Balıkesir'deki lunapark alanındaki ihaleyi iptal edin. Balıkesir buraya otel yapılmasını istemiyor dedim.  Şu anda Vakıfların ihalesi iptal edilmiştir. Peki Balıkesir halkı başka ne istiyor. Zağnos Paşa Meydanı'nın meydan olarak kalmasını istiyor. İstiyor ki Balıkesir'in simgesi Zağnos Paşa Camii, Karesi Türbesi, Karesi- Paşa Hamamı ortaya çıksın. Bizim çocuklarımız geleceğimiz Balıkesir'in tarihini örfünü mimarisini işte bu Zağnos Paşa Meydanı'nda görsün. Balıkesir bunu istiyor. 

Peki Belediye ne yapmış. Mimarlar Odası, Kültür Bakanlığı'na bağlı Bursa'da bulunan Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna 22.06. 2012 müracaat ederek. Zağnos Paşa Camii  ve meydanı koruma alanı olarak belirlenmesini istemiş. Kurulda kararını vermiş. Alan olduğu gibi kalmış. Hiç bir yapı yok . Belediye ise, kurul bu kararı verdikten 22.06. 2012 tarihinden hemen 15 gün sonra tarih, 11.07. 2002.. Projeyi ne çabuk hazırlattın, kime hazırlattın. hangi mimar hazırladı. Bursa'daki mi, İstanbul'daki mi, Isparta'da kimi. Neredeki mimar hazırladı. Hemen 15 gün sonra kurula başvurulmuş. Belediye ( Biz burada bir yapılanmaya gideceğiz. Bazı binalar yaptıracağız. Bununla ilgili de bir tescil bekliyoruz.) demiş. Kurul'da 11.07.2012 tarihindeki  verdiği cevapta uygulamanın proje müellifi ve belediyenin denetimi sonunda yapılabileceğine karar verdi. Belediye 9.7.2012'de müracaatını yapmış kurul ise 2 gün sonra karar vermiş. Hani belediye başkanımız diyor ya, (Bu kurullar AK Parti döneminde oluşturulan kurullar. Bunların hepsi Ak partili, Ak parti isterse iki saniyede halleder) iki günde kim halletmiş bu işi. Bu tescilden sonra belediye bunu kimseye duyurmuyor. Tescilden sonra 60 günlük itiraz süresi var. İlk itirazı mimarlar odası yapmış. Burada belediye temsilcisi İmar Müdürü Hikmet Memiş'in'de imzası var. O da kurulda bulunmuş. Her hangi bir itiraz var mı? Herhangi bir şerh koymuş mu. Belediye Başkanı daha sonra da bizim il başkanımıza da ayın 27.12 .2012  tarihinde bunu faksla gönderdim diyor. Meydan olarak tescil edildiği tarihi göndermiş. Belediye Meclisi de 5 gün sonrada toplanarak imardan geçiriyor. Burada kim samimi kim samimiyetsiz. Eğer belediye o meydanı, meydan olarak kalması, tarihi bir kimlikle ortaya çıkmasını istiyorsa, yetki belediye meclisinde. Hemen meclisini toplar kararını alır. Meydan olarak ilan eder. Bizim yapmamız gereken varsa üzerimize düşeni yapalım.
HALK MEYDAN OLMASINI İSTİYOR
 Balıkesir halkı burasını meydan olarak kalmasını istiyor. Altı yeni otopark olsun. Halkımız Bizim  Zağnos Paşa Camii'nin, Karesi Türbesi'nin, Paşa Hamamı'nın o tarihi dokunun silüyetini bozacak bir yapının olmasını istemiyor. Bizde halkımızın yanındayız. Bizde istemiyoruz. İşte halkımız lunapark alanına otel istemiyordu, ihaleyi durdurduk. Halkımız ne istiyorsa onu yaparız. Balıkesir ne istiyorsa onu yaparız. ( Adrese ihale) gibi hedef saptıran sözlerle  değil. Edip Uğur hiç bir ihaleye girmemiştir. Hele imarla ilgili filan  Bize ateş gibi gelir. Uzaktan yakından ilgimiz olamaz. İhaleyi yapanlar düşünsün. Belediye Başkanı faturayı da bize kesmeye kalkıyor. Kesinlikle de öyle bir şeyi kabul etmeyiz. Biz tuttuk oradaki ihaleyi iptal ettirdik. Belediye başkanımızı, Balıkesir Belediyesi'ni açık şeffaf olmaya davet ediyoruz. Başkanlık makamının kapısını şeffaf yaparak şeffaf olunmaz. Açık olacaksın. Vatandaşa karşı açık ve şeffaf olacaksın. Açık net, hiç bir hile hurda karıştırmadan. 
"MİLLETE HESAP VERECEKSİN"
Zağnos Paşa Meydanı'nı kime ihale ettin. Kaça ihale ettin. Kim buradan menfaatlenecek. Kimlere kiraya vereceksin. Kimlere kiraya vereceksin. Şartları nedir. Bizim alnımız açık. Sonuçta biz siyasetçiyiz. Millete hesap vereceğiz.Milletten oy istiyoruz. Diyoruz ki, şunu şunu yapacağız. Şunları yaptık. Onun için belediyenin de açık net ve şeffaf olmasını istiyoruz. Bizim yapacağımız bir şey varsa yapmaya her zaman hazırız. Belediye başkanıyla da konuşuruz. Tartışırız ama olayları çarpıtarak, başka türlü göstererek örterek değil.             


Editör: Haber Merkezi