Balıkesir'de lise öğrencisi 17 yaşındaki B.K. hakkında bir sosyal paylaşım sitesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği ididasıyla açılan davanın ilk duruşması, tanık polislerin dinlenmesi için ertelendi. 


Cumhuriyet Anadolu Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi B.K., facebooktaki kişisel sayfasında 29 Ekim kutlamalarının iptal edilmesiyle ilgili bir yazı paylaştı. Bu yazı sonrası Balıkesir Emniyet Müdürlüğü Başbakan Erdoğan'a hakaret edildiği iddiasıyla Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. B.K. ise yazıyı eleştiri amacıyla yazdığını, hakaret kastının bulunmadığını belirtip suçlamayı kabul etmedi. Cumhuriyet Savcılığı ise Emniyet Müdürlüğü'nün delil olarak sunduğu internetteki yazılarda hakaret suçunun işlediğine kanaat getirerek, dava açılmasına karar verdi. 

Bunun üzerine B.K. hakkında bir kişinin şeref, onur ve saygınlığını rendice edebilecek fiilleri kapsayan Türk Ceza Kanunu'nun 125/1 ve kamu görevlisine karşı görevinden dolayı Tük Ceza Kanunu'nun 125/3-a maddeleri gereğince bir yıldan az olmamak üzere hapis veya adli para cezası ile cezalandırılması istendi. Yine TCK'nın 31/3'ncü maddeleri gereğince yaşı küçük olduğu için cezanın üçte birinin indirilmesi talep edildi. 

Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü'nün ihbarıyla kamu adına açılan ve Çocuk Mahkemesi'nde görülen davanın iddianamesinde, Cumhuriyet Anadolu Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi B.K. 'suça sürüklenen çocuk', Başbakan Erdoğan ise 'mağdur' olarak yer aldı. 


İLK DURUŞMA YAPILDI 

Dava bugün Balıkesir Adliyesi'ndeki Çocuk Mahkemesi'nde görüldü. B.K. paylaştığı yazıda kesinlikle hakaret amacı gütmediğini ve eleştiri hakkını kullandığını savundu. Dava, tanık polislerin dinlenmesi için 29 Mayıs'a ertelendi. 

Daha önce Balıkesir'de şehitlerin anıldığı, terör örgütünün lanetlendiği mitinglerin düzenlenmesine de öncülük eden B.K. duruşmanın ardından yaptığı açıklamada, "29 Ekim ile ilgili kararlar sonrası milli duygularım kabarmıştı. Ben de sayfamda sitemimi dile getirdim. Ancak eleştirimi hakaret olarak algılamışlar" dedi. 

BİR YAZARDAN ALINTI YAPMIŞ 

Yazdığı yazıyı yüzlerce kişinin paylaştığını belirten B.K., ayrıca yazının büyük bölümünü bir gazete yazarından alıntı yaptığını, kendisi dışında kimseye dava açılmadığını söyledi. 

B.K.'nin esnaf olan babası Ergun Koç da adliyeye gelerek oğluna destek verdi. Ergun Koç, "Benim oğlum Cumhuriyet çocuğudur, vatanını, milletini, bayrağını sever. Ben onu devletini, milletini seven bir kişi olarak yetiştiriyorum, kimseye hakaret etsin diye yetiştirmiyorum. Oğlum hakkında, Facebook'ta yayınladığı bir yazı ve alıntı yüzünden dava açıldı. Eğer böyle dava açılacaksa Türkiye'de yargılanmayan kişi kalmaz. En az bir milyon kişinin yargılanması gerekir. Benim oğlum kimseye hakaret etmemiştir, sadece alıntı yapmıştır" diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi