Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Balıkesir’in nüfusunun yaşlanmasına dikkat çekerek “gençlerimiz şehri terk ediyor. Balıkesir Türkiye’nin en yaşlı 3. şehri oldu. Şehirde gençlik için iş imkanları yetersiz olduğundan dolayı, genç göçü veriyoruz. Gençliğe yönelik istihdam arttırıcı politikalar olmadığı için gençliğimizi kaybediyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

CHP’li Aytekin’in açıklaması şöyle:

"Geçtiğimiz günlerde TÜİK Bölge ofisi tarafından Balıkesir nüfusuna ilişkin veriler açıklandı.  Güncel nüfusumuz 1 milyon 250 bin 610 olarak ifade edildi. Balıkesir’imiz verilere göre yaşlı göçü alıp genç nüfusu göç veren bir il oldu. Balıkesir’imiz Türkiye’de yaşlı rüfusun yoğun olarak yaşadığı 3. kayıtlara geçti.

Genç nüfusumuzdaki düşüşün temel sebebi, gençleri Balıkesir’de tutacak iş olanaklarının yetersizliği olarak öne çıkıyor. Üniversite eğitimi için şehir dışını tercih eden gençlerimiz, aldıkları eğitimden sonra Balıkesir’de iş bulamıyor. Daha çok mavi yaka olarak tabir edilen emek yoğun nüfusun olması ise kentimizin temel dinamiğini oluşturuyor. İlimizdeki genç nüfusa yönelik, istihdam arttırıcı politikalara ihtiyaç duyuyoruz. Gençler Balıkesir’de yaşamak istemiyor.

Ulusal İstihdam Politikasının Balıkesir için bir çözüm olmadığını üzülerek görüyoruz. Genç arkadaşlarımız Balıkesir’de aldıkları eğitime göre istihdam edilemiyor. Üniversite mezunlarının kafelerde, atanamamış öğretmenlerin inşaatlarda çalıştığını gözlemliyoruz. Dolayısıyla nitelikli genç iş gücü şehri terk ediyor. Bir yandan Türkiye’de nitelikli uluslararası genç göçü yaşanırken, Türkiye’nin adeta bir modeli olan Balıkesir’de de nitelikli şehirlerarası göç yaşanıyor. Ve genç nüfusumuzu kaybediyoruz. Baktığımızda, çoğu gencimiz Bursa, İstanbul ve İzmir’de kendilerine istihdam yaratan alanlara yöneliyor.

İktidarın yarattığı yıkım ve nitelikli işsizlik yüzünden Balıkesir’de gençlerimizi tutamıyoruz. Bunun sonucunda da genç iş gücü göçü veriyoruz.  Ortalama hane halkı büyüklüğü ise il genelinde 2.64 kişi. Yani bir evde ortalama 3 kişi bile yaşamıyor. İktidar ise Balıkesir’e sessiz kalıyor. Genç göçünü durduramıyor. Balıkesir’de istihdam arttırıcı, Balıkesir gençliğini şehirde tutacağı politika ve iş imkanları yaratamıyor. Olan yine Balıkesir’e oluyor. "

Editör: Haber Merkezi