CUMHURBAŞKANI ONAYLAYACAK
 
TBMM'de gö­rü­şü­len do­ku­nul­maz­lık­la ile il­gi­li ana­ya­sa de­ği­şik­li­ği öne­ri­si 374 oyla kabul edil­di.?Hak­kın­da fez­le­ke bu­lu­nan bir çok mil­let­ve­ki­li için yasal süreç Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan'ın ona­yın­dan sonra baş­la­ya­cak.
 
TBMM’DE FEZLEKE SAYISI 682
 
TBMM'de ara­la­rın­da 138 vekil hak­kın­da 674 fez­le­ke­sı bu­lu­nu­yor­du. Do­ku­nul­maz­lık gö­rüş­me­le­ri sı­ra­sın­da CHP'li Barış Yar­ka­daş, Mah­mut Tanal, Okan Gay­tan­cı­oğ­lu, Kamil Okyay Sın­dır, MHP'li İsmail Ok, Mev­lüt Ka­ra­ka­ya, HDP'li Dilek Öca­lan, Erdal Ataş, Mah­mut Tuğ­rul fez­le­ke­le­ri Mec­lis'e geldi. Böy­le­ce TBMM'deki fez­le­ke sa­yı­sı 682'ye yük­sel­di. Ada­let Ba­kan­lı­ğı'nda 105 tane fez­le­ke bek­li­yor. Böy­le­ce top­lam 787 mil­let­ve­ki­li hak­kın­da fez­le­ke bu­lu­nu­yor.

 
MiLLETVEKiLLiĞi TEHLiKEDE
 
Ana­ya­sa’nın mil­let­ve­ki­li se­çil­me ye­ter­li­li­ği­ni dü­zen­le­yen 76. mad­de­si­ne göre, ‘tak­sir­li suç­lar hariç, top­lam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis ce­za­sı­na hüküm giy­miş olan­lar’ mil­let­ve­ki­li se­çi­le­mi­yor. Se­çi­m Ka­nu­nu’nda da mil­let­ve­ki­li se­çil­me şart­la­rı ara­sın­da ben­zer hüküm yer alı­yor. Ka­nu­nu­na göre, tak­sir­li suç­lar hariç, top­lam bir yıl veya daha fazla hapis veya sü­re­si ne olur­sa olsun ağır hapis ce­za­sı­na hüküm giy­miş olan­lar mil­let­ve­ki­li adayı ola­mı­yor.


İSMAİL OK ve EKİBİNE AĞIR SUÇLAMALAR
 
2012 yı­lın­da Be­le­di­ye’ye ya­pı­lan ope­ras­yon­da hak­la­rın­da; suç ör­gü­tü kur­mak, iha­le­ye fesat ka­rış­tır­mak, rüş­vet, ir­ti­kap, zim­met ve şid­det ey­lem­le­ri ger­çek­leş­tir­mek id­di­ala­rıy­la ara­la­rın­da Be­le­di­ye Baş­kan Yar­dım­cı­la­rı Yusuf Özenç, Tuna Ak­türk ve mec­lis üyesi Faruk De­mi­ras­lan’ında bu­lun­du­ğu bir çok isim gö­zal­tı­na alın­mış­tı. 2. Ağır Ceza Mah­ke­me­si’nde önü­müz­de­ki gün­ler­de du­ruş­ma­sı gö­rü­lecek olan da­va­da ismi bir çok olay­da geçen dö­ne­min Be­le­di­ye Baş­ka­nı İsmail Ok, mec­lis do­ku­nul­maz­lı­ğı sa­ye­sin­de yar­gı­lan­mak­tan kur­tu­la­cak­tı. Ancak bugünkü oy­la­ma­da hak­kın­da fez­le­ke bu­lu­nan Ok’a da yar­gı­lan­ma yolu gö­zük­tü. Ok, böylece kara 5 yılın hesabını verecek.
 
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
 
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ sürecin nasıl işleyeceğini şöyle anlattı: “Sü­re­cin nasıl iş­le­ye­ce­ği ta­ma­men Ceza Mu­ha­ke­me­si Ka­nu­nu'nun uy­gu­lan­ma­sı su­re­tiy­le or­ta­ya çı­ka­cak­tır. Sa­de­ce, TBMM'nin ka­bu­lün­den sonra dos­ya­la­rı Mec­lis iade ede­cek­tir, Baş­ba­kan­lık, orası Ada­let Ba­kan­lı­ğı'na, Ada­let Ba­kan­lı­ğı da il­gi­li so­ruş­tur­ma yapan yer­le­re iade ede­cek­tir. Ondan son­ra­sı Usul Ka­nu­nu çer­çe­ve­sin­de iş­le­ye­cek­tir.”  (Yenisöz Gazetesi)
Editör: Haber Merkezi