Habertürk’ten Çetiner Çetin’in ulaştığı taslak örneğinde, ittifak yapan partilerin amblemleri pusulada ittifakın unvanının yer alacağı bir üst başlığın altında oluşturulacak ortak bir çerçeve içinde yer aldığı görülüyor.

İttifaka oy verecek seçmenin iki partiden herhangi birinin hanesine basacağı tercih mührü, ittifaka verilmiş sayılacak. İttifakın toplam oyuna düşen milletvekili sayısı, ittifak partilerine kendi oy sayılarına göre tekrar dağıtılacak.

Çerçevenin içinde her yer mühür alanı

Pusulada çerçeve içine alınmış alanın herhangi bir yerine mühür basılması da oyu geçersiz kılmayacak ve ittifakın ortak hanesine yazılacak. Böylece ittifak yapan partiler mührün vurulması için tek başına seçime giren partilere göre çok daha geniş yere sahip olacak. Ortak oyların ittifak partilerine dağılımı da kendi oy oranlarına göre yapılacak.


SEÇİME GİREBİLECEK 9 PARTİNİN İSMİ BELLİ OLDU


Yüksek Seçim Kurulu (YSK), milletvekili, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine katılabilme yeterliliğine sahip siyasi partileri belirledi.

YSK'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, 298 sayılı "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun" ile 2820 sayılı "Siyasi Partiler Kanunu"nun ilgili maddelerine göre, 1 Ocak'tan en az 6 ay öncesi itibarıyla illerin en az yarısında teşkilat kurdukları ve büyük kongrelerini yaptıkları saptanan 9 partinin seçimlere katılma yeterliliği bulunduğuna yer verildi..

Bu partilerin alfabetik sırayla Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Halkların Demokratik Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi olduğu belirtildi.

Diğer partilerin ise genel kongre veya teşkilatlanma koşulunu yerine getiremedikleri, dolayısıyla 298 sayılı kanunun 14. maddesinin 4. ve 11. fıkraları ile 2820 sayılı kanunun 36. maddesinde öngörülen nitelikleri kazanmadıklarının belirlendiği ifade edildi.

Editör: Haber Merkezi